Bästa buffén till studenten, konfirmationen eller annan högtid

Innehåller annonslänk till Partykungen, Cervera och Ellos

mat-4

Bästa vinglasen här just nu 4 pack med 23% rabatt

.

.

Den här tiden på året vimlar det av tillfällen då en kallskuren buffé passar perfekt. Jag lagade det till påsk och tänkte nu dela med mig av de olika recepten.

.

.

Vi hade fler smårätter, samtliga kalla. Det var bara risotton som serverades varm.

.

.

mat-2 mat

Ett snyggt uppläggningsfat hittar du här

.

.

Då kör vi igång med recepten här!

Kyckling

Marinad

  • hackad färsk rosmarin
  • rivet skal av 2 citroner
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • 1 msk soja
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja

 

Låt kycklingen dra i marinad några timmar (jag la den i marinad dagen innan). Stek filéerna i stekpannan så att de får färg. Sätt sedan in dem i ugnen i ca 15-20 min på 200 grader. Låt svalna och skär i bitar.

.

.

Ruccolarisotto

  • 7 – 7 1/2 dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • ev 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 – 2 1/2 msk smör
  • 3 dl arborio- eller avorioris
  • 2 dl riven ost t ex parmesan
  • svartpeppar
  • 100 g ruccolasallad
  • 250 g körsbärstomater
  • 1/2 dl rostade pinjenötter
Koka upp buljongen och vinet i en sparat kastrull.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs hacket i lite av smöret i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och späd efter hand med buljongen (börja med ett par dl). Låt puttra på svag värme under omrörning ca 20 minuter, eller till riset är mjukt, men med tuggmotstånd.
Rör ner smörklickar, den rivna osten och svartpeppar.
Grovhacka salladen. Skölj och dela tomaterna i halvor. Rör ner grönsakerna i risotton. Rosta pinjenötterna och strö över dem.
.

 

.

mat-3

.

.

Kronärtskockscreme

.

  • 1 burk kronärtskockshjärtan (à ca 400 g)
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1/2 msk färskpressad citronjuice
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar

.

Häll av spadet på kronärtskockorna.
Mixa skockorna tillsammans med vitlök, citronskal, citronjuice och olja med stavmixer eller i en liten matberedare till en slät kräm. Krydda med salt och peppar.

.

.

mat-8

Letar du efter en snygg skärbräda? Kolla här!

.

.

Endivebåtar med ägg och lax

.

  • 2 endive
  • 2 kokta ägg
  • 2 msk majonäs
  • 1 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 msk creme fraich
  • 150 g rökt lax
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
  • gräslök

 

Hacka ägg och lax, blanda samman alla ingredienser. Smaka av och lägg en klick på varje endiveblad (perfekt lchf-rätt). Strö hackad gräslök över som dekoration.

.

.

Laxflarn med ostcreme

.

  • 250 g färsk smördeg
  • 1 äggula
  • 1 tsk vallmofrön
  • 100 g lagrad hårdost (Svecia)
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och peppar
  • 150 g najadlax
  • ruccolasallad

.

Sätt ugnen på 200°C.
Rulla ut smördegen och skär den i trekanter. Lägg på en plåt med smörpapper. Pensla med äggulan och strö på lite vallmofrön. Grädda trekanterna mitt i ugnen i ca 8 minuter. Platta till bitarna om de blåser upp sig mycket.
Riv osten fint och mixa den med crème fraiche till en slät kräm. Smaksätt med salt och peppar.
Bred ostkrämen på flarnen och toppa med laxskivor. Garnera med ruccola och servera genast.

.

.

mat-5

.

.

Till efterrätt serverade jag

Key Lime pie i glas

.

  • 150 g digestivekex
  • 50 g smör
  • 200 g söt kondenserad mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl färskpressad limejuice
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 liter färska jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 limeklyftor

.

Smula kexen med kniv i en matberedare. Smält smör i en kastrull och blanda ned kexsmulorna. Rör samman kondenserad mjölk, äggulor, limejuice och vaniljsocker. Varva med kexsmulor med limecreme och skivade jordgubbar i små glas. Garnera med vispad grädde och en limeklyfta. Ställ i kylen till servering.

.

.

mat-7 mat-8

.

.

Till buffé tycker jag att det passar bra med ett fräscht rosévin. I det här fallet blev det Massimago Mago, ca 200 kr/flaska. Går att beställa från lite olika leverantörer. Bäst är att Googla. Supergott vin!

.

.

Hoppas ni fick lite inspiration inför stundande festligheter, och glöm inte bort att det finns  m a s s o r  av attribut till exempelvis studenten här.

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

2 kommentarer

Lägg till en respons

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks och trackbacks

[…] För att piffa till det lite extra gjorde hon en förrätt som hon kom på alldeles själv. Carpaccio med kronärtskockscreme, ruccola och rostade pinjenötter. Det gick inte att få tag på rätt sorts kött i Lofsdalen men hon tog tunna skivor Bresaola istället och det gick utmärkt. Kronärtskockscreme finns färdigt på burk och är så gott. Vill man göra sin egen går det också bra. Jag gjorde det tidigare och receptet hittar du här. […]

Gilla

%d bloggare gillar detta: