Måla på klinkers

Det går faktiskt utmärkt att måla ett gammalt klinkergolv. Det är ganska många som mailar till mig och undrar över hur jag gjort, och hur det fungerar nu efter ett tag med vårt målade klinkersgolv i köket.

Det har gått näst intill ett år sedan det målades i november eller december förra året. Först nu känns det som att jag kan ge mig på en någotsånär vettig utvärdering.

Såhär gjorde jag.

1. Skurade golvet flera gånger med Butinox Husvask för att avlägsna eventuella rester från flott och annat som kan finnas i kök.

2. Grundade med att rolla ett lager Butinox häftgrund.

3. Rollade sedan 2 lager vanlig Hagmans golvfärg (med ca 12 timmars mellanrum).

För att få det att fungera med familj och allt, målade jag det sista jag gjorde innan jag hoppade i säng på kvällen.

Jag använde en slags skumgummiroller för ett så slätt resultat som möjligt, och så målade jag med en pensel inne i hörn och längs med väggar och skåp.

Såhär vitt och fint blev det efter!

 

En före bild – Såhär såg det ut när vi nyss flyttat in

Utvärderingen sedan.

Visst, det är en budgetvariant och inte det mest flådiga alternativet. Men har man inte möjlighet att lägga in ett nytt golv för stunden (vi har golvvärme under så det blir ett dyrt och omfattande arbete), är detta ett alternativ jag absolut skulle rekommendera andra, alla dar i veckan Synd att jag inte kom på att jag kunde måla mina terracotta klinkers i vårt förra hus badrum. Men jag vet iofs inte hur det fungerar med att måla klinker i badrummet, där kanske det är bättre att man prova varianten klinker på klinker… Hade jag haft klinkergolv i källaren, eller utomhus, här skulle jag absolut måla där.

Det har i alla fall hållit stilen otroligt bra. Inte släppt någonstans, och ibland när något ”klibbat fast”, har jag tom skrapat med kniv för att få bort det och inte ens då har färgen släppt! Det är onekligen det golv i huset som slits mest, och ändå har det inte förändrats nämnvärt under detta år.

Något litet hack här och där finns, om än väldigt lite, så jag ska snart ta och dra över med ett lager Hagmans golvfärg igen, mest för att fräscha upp det hela.

Så det samlade omdömet är – superbra budgetalternativ, som man för under 1000-lappen lätt fixar själv på typ två dagar ink torktid.

 

Du vet väl att Drömhus finns på Facebook? Jag blir jätteglad om du följer/gillar mig där. HÄR finner du en länk dit.

 

 

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

15 kommentarer

Men de (alltså personal på färgaffärer) säger ju att man inte ska måla över fogar för då slutar golvet att andas? Jag vill måla golvet i vår tvättstuga, men har blivit avrådd…. Eller är det nån superduperfärg som du har använt?

Gilla

Hej Maria, detta är min helt egna amatörutvärdering och jag kan bara stå för mitt eget golv och resultat. Jag vet att ingen yrkesbutik rekommenderar detta, men jag gissar att det är för att de inte kan garantera hållfasthet osv. Att måla sitt eget klinkersgolv sker på egen ”risk” och man kan inte klandra någon annan om resultatet inte blir det förväntade. Jag vet att det är många som vill göra detta men som inte vågar efter att de blivit avrådda i butik. Därför ville jag dela med mig av mina positiva erfarenheter och ge er lite mod att ”våga” göra det trots avrådan från yrkesfolk. Det är ju ändå resultatet som är det viktiga! Lycka till, du kommer inte att ångra dig!! //H

Gilla

Hej Maria, om din tvättstuga ligger i en källare eller på bottenvåningen i ett hus med gjuten betongplatta, så bör du nog tänka över hur du väljer att göra. Dessa golv behöver andas. Helenas kök har inte detta behov om jag fattat rätt. Lycka till!

Gilla

Du behöver inte oroa dig fö att golv skall andas. Menar han då att du inte skulle kunna lägga hel golvmatta. Detta gäller i början när plattan är nygjuten. Använder du då billig betong med lång brinntid så självklart så måste golv andas. Då klinkar man och undviker tät matta. Men när plattan brunnit klart spelar detta ingen roll bara allt underarbete görs fackmannamässigt

Gilla

Har alltid undrat hur det fungerar med golvfärg så vart glatt överraskad av dig guide! 🙂 Det blev riktigt snyggt! 🙂
Ha det fint!
Beatrice på Kreativ Möbeldesign

Gilla

Hej

Jag undrar hur ditt golv ser ut nu när det gått ytterligare tid. Vi vill gärna satsa på att måla vårt köksgolv men känns väldigt riskfyllt. Därför roligt att höra om din erfarenhet.

Gilla

Hej! Tack så mycket för sina goda råd! Ska ge mig i kast med att måla mitt klinkergolv nu också. En fråga bara, lät du häftgrunden torka några timmar innan du la på färgen eller målade du färgen på direkt?
Vänliga hälsningar Anna

Gilla

Hej
Vilket otroligt bra resultat på det målade klinkers golvet. Ska måla klinkers golvet i hallen i det nya huset vi köpt. Min fråga till dig är vilken färg du använt när du målat teglet vid vedspisen ? Det blev oxå jättefint

Gilla

Add a Response

Your name, email address, and comment are required. We will not publish your email.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

The following HTML tags can be used in the comment field: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: