Att lyxa till det en smula, så äter du ”rysk caviar”, så gjorde vi

.

.

Man har det sannerligen inte roligare än man gör det, och kan man inte resa, gå på restaurang eller umgås med släkt och vänner ja då får man helt enkelt hitta på annat som livar upp tillvaron. Som tex att dricka rosa årgångschampagne och mumsa caviar.

.

.

Jag hade faktiskt aldrig ätit riktig caviar innan. Sett det på menyer på en del restauranger men känts sjukt att beställa in en kaffesked ”fiskägg” för 1000 spänn typ, så det har inte blivit av. Nu köpte jag hem en liten pytteburk med i alla fall några kaffeskedar rom i, det kändes mer rimligt.

.

.

.

.

Egentligen ska caviar ätas med speciella små skedar gjorda i ben eller pärlemor (stål och silver förstör smaken tydligen) men dessa var slut där jag handlade så jag serverade caviaren på små bitar av burrata. Det skulle enligt uppgift vara riktigt smarrigt, men jag tror ändå att jag kommer att föredra den helt utan tillbehör nästa gång. Som ni ser ligger burratan och caviaren på små brödbitar, dem åt vi dock inte, de var bara som små ”serveringsfat” 🙂

.

.

Var det gott då och var det värt sitt pris? Absolut! Inget man äter närsomhelst och hursomhelst, men yes, jag kommer absolut att beställa hem det igen. Riktigt festligt och speciellt och riktigt riktigt gott var det också. Lillan testade några bitar och tyckte att det var helt ok, men föredrog sedan räkorna vi köpt till henne.

.

.

Det finns en mängd olika varianter av störrommen som kallas caviar. Beluga är kanske är den mest kända, och dyrbaraste, men som sagt finns det en massa olika varianter i olika prisklasser. Stören är utrotningshotad i det fria så i princip all störrom kommer idag från fisk odlad i bland annat Sibirien, Ecuador och Italien.

.

.

Caviar kan ätas på lite olika sätt, här är några varianter:

  • Tillsammans med något neutralt som crème fraiche eller en gräddig burrata. Ryssarnas favorittillbehör är smetana. Den lite feta, neutrala smaken passar utmärkt till samtliga kaviarsorter – särskilt till de lite saltare. Nackdelen är att tillbehören neutraliserar smaken, så ta väldigt lite speciellt till de exklusivare varianterna.

  • Ägg. Prova mot äggulan, vilket ska fungera suveränt med exempelvis caviarer som Oscietra men sämre med någon som är mildare. Många tycker att äggröra är caviarens allra bästa smakkompis.

  • Med potatismos. Mediemogulen Jan Stenbecks favorit bestod av potatismos gjord på potatis, smör, vispgrädde och äggula – i moset rörde han sedan ner rikligt med rysk caviar.

  • Såklart ska man också testa caviaren i ensamt majestät. Caviar serveras ibland direkt på handen i vecket mellan tumme och pekfinger. Handen är ett neutralt underlag, och på så sätt kan man också känna av att caviaren inte är för kall eller varm – den bör serveras vid ett par plusgrader. Servera inte caviar med metallsked, då den kan ge smak åt caviaren, utan använd en sked gjord av ben eller pärlemor, så kallad caviarsked.

  • Sprit och champagne till. Båda dryckerna har tydligen en förmåga att rena paletten, vilket gör dem överlägsna all annan dryck till caviar. Spriten ska lyfta fram caviarsmaken på ett otroligt fint sätt – med sin rena, klara och tydliga alkohol. Champagnen har inte riktigt samma förmåga men en torr, lite brödig smak gifter sig förstås suveränt med de svarta, lite salta och nötiga kornen.

.

.

Var finns caviar att köpa? Jag köpte vår lilla burk i delikatessdisken hos Ica Grytan (för övrigt den överlägset bästa Ica-butiken i stan, med en magisk delikatess där det går att hitta ALLT!), men det finns också flera olika webshoppar att tillgå, här är några exempel.

.

.

https://attiluscaviar.se/

https://qualitycaviar.se/

https://www.mathem.se/varor/caviar-o-stenbitsrom/caviar-oscietra-royal-10g-italien-caviar-srl

.

.

Och hörrni, får ni tag på caviar under dagen, så är det ju ett alldeles utmärkt sätt att i kväll fira in julen på!

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

5 kommentarer

Mums.trevligt inlägg.
För många år sedan jobbade jag med Ryssland o Ukraina o köpte alltid med mig dessa delikatesser hem.
Dock ska kanske vissa sluta läsa nu…
Jag käkade på rostat bröd o även till snabbmakaroner…helt galet,men det var gott.Ikväll blir det löjrom.
God jul!

Gilla

Åh så härligt. Det finns de som hävdar att behovet av speciella bestick i pärlemor eller ben är en myt, eftersom caviar oftast levereras i en metallburk :). Men jag har inte provat själv så jag vet inte.

Gilla

Jag har provat rysk kaviar och rysk champagne som jag ofta fick av mina ryska affärskontakter när de kom hit. Så gott med dessa delikatesser.
God Jul:-)

Gilla

Hade en rysk kompis för länge sedan. När hon var i Ryssland köpte hon med sig rysk kaviar och som det hette, rysk champagne (champagne kan ju bara göras i Champagne). Jag fick köpa av henne till humant pris, iallafall mycket billigare än i Sverige. Jag älskade men inte alla mina kompisar, det är ju ganska salt och har en utpräglad fisksmak. Har inte köpt i Sverige men får kanske göra det till nyår, mycket pengar har ju sparats på ”inga restaurangbesök”. Ostron är ett måste till nyår också, blir på riktigt lycklig (endorfiner) av dem. Burrata är för övrigt en annan favorit. Tror det är en bra kombo för de som vill mildra det salta och fiskiga i rommen.
Kram Monika

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: