Från fult gul till askblond med enkla medel i en sommarvarm fjällsjö

∼ innehåller annonslänkar till Lyko ∼

tvagning-26.jpg

.

.

Halloj

.

.

Alltså hur underbart har vi inte haft det idag? Vi hyrde båt och gav oss iväg ut på en spegelblank Lofssjön vid lunch. Som det alltid gör i fjällen så skiftar vädret supersnabbt, men vi hade tur och solen sken nästan hela tiden och när det började blåsa så blev det bara en lätt bris som krusade vattenytan.

.

.

tvagning-21

.

.

Vi styrde kosan mot en yttepytteö där vi gick i land och dukade upp en lättare lunch. Att grilla är ju inte att tänka på så vi hade plockade ihop lite annat gott till matsäcken istället.

.

.

.

.

Magnus såg fram mot att fiska från båten och jag såg fram mot att bada och tvätta håret och ha i en inpackning som jag köpt för att håret inte ska bli gult. När vi ätit hoppade han i båten för en timmas fiske medan Lillan och jag hoppade i plurret vid den lilla ön. Med mig hade jag allehanda rengöringsprodukter från duschen.

.

.

tvagning

.

.

Började med att tvätta mitt risiga och riktigt gula hår med det här schampot som jag alltid använder. Jag tål helt enkelt inget annat schampo. Jag har egentligen inte mjäll, men jag blir röd och mer eller mindre sårig i delar av hårbotten, och så kliar det något infernaliskt, om jag av någon anledning använder ett annat schampo en längre tid. Jag har använt detta nu i så många år så jag minns inte ens att jag har haft något annat favoritschampo. Både Magnus och Lillan använder samma, trots att de inte har några problem med sina hårbottnar, bara för att det är så bra och luktar så gott.

.

.

tvagning-2

.

.

Det var ljuvligt varmt i vattnet och vi var alldeles ensamma så långt ögat kunde nå. Baddräkt var helt onödigt egentligen, men bilderna blev lite knepiga att få till utan att flasha en tutte eller två, så jag hoppade i min bikini för enkelhetens skull 🙂

Efter schamponeringen la jag i skummet från den här flaskan. Blev rekommenderad den av min frisör för att bli av med de gula tonerna som är ofrånkomliga när man bleker sitt hår och är ute i solen en hel sommar.

.

.

tvagning-8

.

.

Jag lät det sitta i i en kvart ungefär. Tydligen ska effekten bli mer intensiv ju längre man har det i. Inte för att jag var rädd för att bli en lilafärgad tant, men det kändes som att 15 minuter var lagom. Jag hade ju inte ens en spegel att titta i, hahaha!

.

.

tvagning-5 tvagning-10

.

.

Lillan, mitt lilla hjärta, var bussig och hjälpte mig med bilderna (så nu har jag fått lov att köpa typ livstids VIP på Moviestar Planet åt henne…) efter att hon badat klart. Och såklart hittade hjärtat ett hjärta bland stenarna ❤

.

.

Efter 15 min och ytterligare ett dopp för att skölja ur det, lade jag i den här inpackningen som jag vanligtvis använder som balsam varje dag. Den är riktigt dryg och en liten pumpning räcker men idag tog jag en rejäl klick och lät det sitta i en bra stund. När den tar slut kommer jag att köpa den här istället, den har mer färg i sig nämligen.

.

.

.

.

Medan jag väntade på att inpackningen skulle verka skrubbade jag hela kroppen med den här sköna och vansinnigt väldoftande body scruben. Den är så himla skön eftersom den lämnar kvar som en tunn oljig hinna efter att man sköljt av den. Det är bara så perfekt såhär mot slutet av sommaren när man börjar bli sådär lite lagom torr och urvattnad.

.

.

.

.

Efter den tvagningen, som helt klart var en av höjdpunkterna den här sommaren, luktade jag smultronpuss big time och huden var len som en babystjärt! Hur blev det då med håret? Blev jag av med de gula tonerna?

.

.

tvagning-14

.

.

Oh yes! allt det gula och fula är borta och håret är kallblont och fint. Dessutom är det blankt av det friska fjällvattnet och inpackningarna jag gjorde förstås.

.

.

tvagning-27

.

.

Produkterna (samt ev erbjudanden) som jag använde hittar du här, om du missade dem i texten.

.

.

Redken Scalp Relife (20% rabatt) här

Goldwell Soft Color här

Revlon Nutri Color (köp 3 betala för 2) här

Rituals Body Scrub här

.

.

tvagning-25

.

.

Fram på eftermiddagen packade vi ihop våra saker och tuffade i sakta gemak tillbaka till Lofsdalen. Till ljudet av vågornas skvalp och den lilla 4 hk båtmotorns puttrande, slog jag mig ned i båtens för med en bok. Vilken helt underbar dag det blev!

.

.

tvagning-23

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

13 kommentarer

Hur tänker du när du förorenar sjön med dina produkter. Välj en tvål som naturen tål nästa gång du tvättar dig. Brukar läsa din blogg men reagerade på detta…

Gilla

Hej Johanna,

fint att du reagerar, det borde fler göra. Det är alltid svårt, och en ständig balansgång i livet, att matcha sin livsstil mot kraven på att vara miljövänlig och fairtrade osv. Ibland känns det som att man måste ha en magisterexamen i miljövetenskap för att parera alla fällor som dyker upp i livet.

I det här fallet tänker jag såhär. Jag tror faktiskt att dieselavgaserna från vår bil som vi körde från vårt hus fram till stranden där motorbåten låg, samt avgaserna som denna motorbåt producerade fram till platsen för mitt bad, (där jag använde hygienartiklar till en sammanlagd volym av knappt 1 dl), gjorde större åverkan på miljön än vad de där produkterna gjorde. Så är det någonting jag och andra ska fundera över, är det hur och vilka motorfordon vi använder i våra liv. Och för din information, ser vi för närvarande över hur vi ska köra mer miljövänligt i framtiden.

Med all respekt / Vänligen Helena

Gilla

Förstår att det blir enklare med ett standardsvar. Men jag köper inte riktigt ditt resonemang…för det ena utesluter inte det andra. Och det blir fel enligt mig när du spelar på naturlighet i dina bilder med samarbetet med lyko men samtidigt så uppenbart inte har någon tanke på att du lämnar kemiska rester i sjön. Hur mycket eller lite det gäller spelar ingen roll tycker jag. En jämförelse – att du inte lämnade skräp på stranden när du gick, enligt mig samma sak.

Gilla

Hej igen Johanna, du har helt rätt, det ena utesluter inte det andra och jag gjorde ett felaktigt val den här gången.

Dock var mitt svar inte ett ”enkelt standardsvar”. Du undrade hur jag tänkte när jag förorenade vattnet med mina produkter, och jag svarade hur jag tänkte, efter att du och andra gjort mig uppmärksam på det olämpliga i det hela.

De flesta av oss ställs dagligen inför olika situationer där vi ska fatta beslut som påverkar miljön i olika utsträckning. Ska jag flyga eller åka tåg, cykla eller ta bilen? Ska jag välja en ekologisk tomat från Holland eller en oekologisk tomat från Sverige? Och är verkligen ekologisk odling alltid det bästa alternativet för miljön? Det finns delade meningar om det.

Det jag menar är att jag, precis som många med mig, oftast försöker att göra medvetna val. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. Det är inte alltid lätt för en vanlig konsument, utan specialkunskaper, att navigera bland miljögifter och microplaster etc. Ok, nu var inte hårprodukterna den svåraste nöten att knäcka, men jag tror att du förstår vad jag menar.

Inte för att det gör mitt val mer ”rätt” på något sätt, men jag tror att det finns en annan produkt och ett annat beteende som den här sommaren har varit, eller kommer att bli, ett långt större problem för miljön. Jag tänker på alla miljoners miljoner människor som smort in sina kroppar i solkrämer innan de hoppat i våra sjöar och vattendrag.

Både Nivea och Apotekets egen serie ACO innehåller Ethylhexyl Triazone och C12-15 Alkyl Benzoate, 2 av 10 ingredienser som enligt den här studien (https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8880525) bedöms utgöra störst miljöfara baserat på egenskaper och förekomst i solkrämer.

Med det sagt vill jag bara tacka dig för dina kommentarer som gjorde att jag fyllde på min kunskapsbank gällande miljöfarliga ämnen i produkter jag använder.

Fortsatt fin sommar till dig!

Mvh Helena

Gilla

Hej Helena!
Brukar kika in hos dig rätt ofta och tycker du för ett bra jobb med din blogg (eller vad man numera kallar det) även om det blir lite mycket produktpromotande MEN jag förstår absolut varför och det är inte anledningen till min kommentar. Jag reagerade även jag på att det känns rätt ogenomtänkt att köra stora kropps- och hårrengöringen med massor av produkter direkt i en fjällsjö. Den där inpackningen som bleker gula toner och säkert resten av är säkert inte alls hälsosamt för sjön. Vi har reningsannordningar för utsläpp från BDT (bad disk tvätt) av en anledning. Med tanke på den värmebölja som varit mår många fiskar riktigt uruselt och dina rejäla pump lila colour bomb, oljig skrubb, mm bidrar säkert inte till det bättre. Hoppad att det vart värt det för att få snygga och säljande bilder.
Ville bara väcka tanken hos dig…
Vänligen / Anna

Gilla

Hej Anna,
fint att du reagerar, det borde fler göra. Det är alltid svårt, och en ständig balansgång i livet, att matcha sin livsstil mot kraven på att vara miljövänlig och fairtrade osv. Ibland känns det som att man måste ha en magisterexamen i miljövetenskap för att parera alla fällor som dyker upp i livet.

I det här fallet tänker jag såhär. Jag tror faktiskt att dieselavgaserna från vår bil som vi körde från vårt hus fram till stranden där motorbåten låg, samt avgaserna som denna motorbåt producerade fram till platsen för mitt bad, (där jag använde hygienartiklar till en sammanlagd volym av knappt 1 dl, i en sjö som är 2 mil lång och ett par hundra meter bred), gjorde större åverkan på miljön än vad de där produkterna gjorde. Så är det någonting jag och andra ska fundera över, så är det hur och vilka motorfordon vi använder i våra liv. Och för din information, ser vi för närvarande över hur vi ska köra mer miljövänligt i framtiden.

Med all respekt / Vänligen Helena

Gilla

Hej Helena! Instämmer med tidigare kommentarer. Det är verkligen inte OK att använda kemiska produkter i en liten fjällsjö oavsett hur mysigt det är och hur härligt det blir på bild. Skulle du äta produkterna? Fiskarna i sjön har inget val och i förlängningen äter ni själva det eftersom ni fiskar och jag antar det är för att äta fisken. Det här är första gången jag kommenterar. Jag tycker mycket om din blogg och har följt den länge, men det här var ett bottennapp.

Gilla

Hej Ewa, du har helt rätt. Det var ett felaktigt beslut av mig. Jag svarar dig på samma sätt som jag svarat Johanna i det här kommentarsfältet.

De flesta av oss ställs dagligen inför olika situationer där vi ska fatta beslut som påverkar miljön i olika utsträckning. Ska jag flyga eller åka tåg, cykla eller ta bilen? Ska jag välja en ekologisk tomat från Holland eller en oekologisk tomat från Sverige? Och är verkligen ekologisk odling alltid det bästa alternativet för miljön? Det finns delade meningar om det.

Det jag menar är att jag, precis som många med mig, oftast försöker att göra medvetna val. Ibland blir det rätt och ibland blir det fel. Det är inte alltid lätt för en vanlig konsument, utan specialkunskaper, att navigera bland miljögifter och microplaster etc. Ok, nu var inte hårprodukterna den svåraste nöten att knäcka, men jag tror att du förstår vad jag menar.

Inte för att det gör mitt val mer ”rätt” på något sätt, men jag tror att det finns en annan produkt och ett annat beteende som den här sommaren har varit, eller kommer att bli, ett långt större problem för miljön. Jag tänker på alla miljoners miljoner människor som smort in sina kroppar i solkrämer innan de hoppat i våra sjöar och vattendrag.

Både Nivea och Apotekets egen serie ACO innehåller Ethylhexyl Triazone och C12-15 Alkyl Benzoate, 2 av 10 ingredienser som enligt den här studien (https://lup.lub.lu.se/student-papers/search/publication/8880525) bedöms utgöra störst miljöfara baserat på egenskaper och förekomst i solkrämer.

Med det sagt vill jag bara säga att jag har läst min läxa och kommer förstås inte tvätta håret i fjällsjöar i framtiden. Vidare hoppas jag att fler blir uppmärksamma på de inte så lite använda solkrämerna är en mardröm för våra vattendrag och livet däri.

Fortsatt fin sommar till dig!

Mvh Helena

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks och trackbacks

%d bloggare gillar detta: