Imorgon får vi flytta in

Innehåller reklamlänkar

.

.

Nu har det gått två veckor sedan vår sötnos blev sjuk och vi fick flytta ut i uteboxarna för ett liv i karantän. Initialt åkte vi ut till stallet 4 ggr om dagen och var där flera timmar varje gång. Iia hadde feber och var hängig och vi ville inte att hon skulle vara så mycket själv. Efter 4 dagar var hon feberfri och fick börja gå i hagen. Då behövde vi inte längre åka ut för att fodra lunch eftersom alla hästar som går i hagar fodras samtidigt. Vi har fodrat resterande mål själva, samt släppt ut i hage och tagit in själva bara för att inte riskera att smitta någon annan häst. Vi vet ju fortfarande inte varför hon blev sjuk. Vi tog prov på Corona, men det fanns inga påvisbara spår efter det…

.

.

När man har en sjuk häst ställs man onekligen inför en rad utmaningar. Inte nog med att man är orolig och får åka fram och tillbaka som en skottspoling mellan hemmet och stallet. När hästen blir sjuk och det är vinter blir allt så mycket mer besvärligt. Tjocka täcken dygnet runt, och så en ständig kamp mot vattnet som fryser. Det finns på Granngården elektriska värmebaljor (finns här) som håller vattnet isfritt i hagar och uteboxar (eller kalla stall). Så himla bra uppfinning, skulle vilja ha en sådan, men vi hade lite bråttom att lösa situationen så jag fick vara kreativ istället och hitta på en egen lösning. Jag monterade bort locket på en kylväska och fyllde den med ljummet vatten. Funkade alldeles utmärkt och trots att det bjöds på minusgrader flera dagar i rad, frös inte vattnet en enda gång!

.

.

.

.

Hästarna brukar normalt sett inte få vatten i hagarna vintertid (eftersom det fryser), men efter att ha gett henne vatten i kylväskan, och upptäckt att hon druckit upp nästan allt varje dag, tänker jag att jag kommer att få lov att fortsätta med det framöver. Kunde aldrig tro att hon skulle dricka så mycket när det är så kallt och snöigt osv… Bäst hade såklart varit att köpa en värmebalja (här), men jag tror inte att man får koppla den till elen på gården, så kylväskan får lov att bli ett helt ok alternativ.

.

.

En annan utmaning när man har en sjuk häst är att se till att den äter och dricker ordentligt. Man får helt enkelt försöka ”lura i dem” vätska så gott det går om de dricker lite taffligt. Vi kom på den briljanta idén att ge Iia morotsluice och äppeljuice. Morotsjuicen, den färskpressade från Brämhults, blev en stor favorit och hon drack mååånga liter under några dagar. Köpte den här suveräna foderskålen i gummi och serverade i. Bästa krubban är det, och nu får hon allt foder i den. Tänk själv, mest naturligt för hästen är ju att äta från marken, inte från en krubba högt upp på väggen.

.

.

.

.

Nu är hon i alla fall frisk och imorgon får hon flytta in i sin vanliga box. Som vi längtar, ska bli så härligt att komma igång med ridningen igen!

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: