Nytt år – Nya rutiner och 9 tips som gör livet mer behagligt samtidigt som du blir mer effektiv

.

.

Nytt år och nystart med mycket. Vi avslutar det gamla året, lämnar det bakom oss och börjar på ny kula. Som egenföretagare innebär alltid nytt år både ett lugn och en viss oro. Lugn för att jag vet hur föregående år gick. ”Phu! Det gick bra den här gången också”, och så den där lilla oron inför det nya året ”Nu gäller det att kavla upp ärmarna igen och ta nya friska tag, går inte att leva på gamla meriter”

.

.

Jag tycker att nytt år är en bra startpunkt för nya rutiner. Jag har svårt för att koncentrera mig om jag har oordning runtomkring mig och en massa rutinjobb som växer på hög. Därför har jag gjort en lista på saker som jag vill förbättra/förändra för att mitt liv ska bli mer behagligt och för att jag ska bli mer effektiv. Mitt jobb och mitt privata liv går ihop i mångt och mycket och det finns sällan en skarp gräns däremellan, så därför är listan en blandning mellan de båda. Kanske någon av er kan få några idéer av att läsa min lista.

.

.

.

.

1 Avsätta några minuter varje vardag till att, scanna kvitton (för redovisningen), betala räkningar och göra underlag för fakturor. Hatar att sitta med det i slutet av månaden. Då har jag redan glömt vad det var som inhandlades, vart den där fakturan eller kvittot dök upp (Kivra, mail, snigel post, autogiro osv). Tänk så skönt att löpande hålla koll på detta och så mycket tid jag kommer att spara genom att allt alltid kommer att stämmas av medan det är färskt i minnet.

.

2 Skriva ned alla fantastiska idéer som poppar upp i mitt huvud. Allt jag vill göra, allt som förbättrar mitt arbete, allt som ökar omsättningen och vinsten.

.

3 Dokumentera alla uppdrag jag gör, med bilder. Före och efter, gärna under också. Så irriterande att jag inte gjort det ordentligt tidigare. Det känns lite som ”Skomakarens barn”, om ni förstår vad jag menar…

.

4 Svara på mail, sms, kommentarer i bloggen, messenger, instagram, Facebook, Linkedin, Wats App direkt när jag läser dem. Dvs… Jag måste sluta kolla meddelanden när jag sitter i bilen vid rödljus, när jag är i affären eller i ridhuset och Tilda rider eller jag själv sitter på hästryggen. När jag är mitt inne i ett jobb, eller alla andra ställen där jag inte kan svara direkt. Läser jag meddelandena och inte kan svara direkt glömmer jag lätt bort att svara senare.

.

5 Vi har 24 rum eller separata utrymmen som det går att gå in i via en dörr, i vårt hus. Kök, vanliga rum, hallar, badrum, WIC, trappor och ”trapphus”, tvättstuga, vinkällare, gym, förråd etc. Varje vardag ska jag se till att 1 av dessa rummen får sig en snabb uppfräschning. Torka av, putsa spegel, organisera, plocka vissna blad på växter osv. Blir såklart lite olika beroende på rum, och vissa rum (typ vinkällaren, gymmet, förråden) behöver kanske bara ses över någon gång ibland, vilket frigör tid för andra rum som tex toaletterna som behöver ses över mer ofta. Prioriteringsordningen uppdateras löpande för bästa resultat.

.

6 Ta med våra 3 sopsorteringslådor och åka förbi Återbruket varje fredag när jag åker till stallet och ändå passerar återvinningsstationen.

.

7 Slänga 10 saker varje dag. Det kan vara vad som helst. Ni vet, uttjänta strumpor, gamla kvitton, kryddor som passerat bäst före, kantstött porslin, trasiga hårtoffsar, sladdar man inte vet vad de ska vara till etc etc. Det viktiga är inte vad det är utan ATT man gör det. För jag lovar att börjar man titta runt i lådor och skåp har man mycket mer som borde slängas än vad man tror. Jag gjorde detta för några år sedan och känslan var så härlig när jag verkligen fick börja LETA efter saker att slänga! Dags att ta tag i detta igen och utöka till vinden och källaren.

.

8 Ställa klockan på 5.45 varje morgon för att hinna jobba 1 tim (mellan 6.00 och 7.00) innan Tilda ska väckas och morgonfixet drar igång. Viktigt att göra den timmen mysig. Pyjamas på, varm kofta och fotvärmare. En stor kopp kaffe och tänt ljus.

.

9 Skriva mer listor! Att bocka av listor är så tillfredställande och energigivande. Jag har som ni ser köpt olika anteckningsböcker för olika listor. Att göra listor på lång sikt (utan dead line men gärna inom ett år), att göra listor för dagen, att göra listor för framtiden osv.

.

.

.

.

Kram Helena

.

Tips med reklamlänkar!

.

Inför nästa år ska jag köpa min kalender här och mina anteckningsblock från Bookbinders Design här. Tänk så fint att få ha sitt eget namn eller valfritt budskap tryckt på. Hade redan köpt mina när jag hittade dessa fina. Har du inte hunnit köpa dina för året ännu, kanske detta är ett fint alternativ. Finns en massa annat fint också för den som vill organisera sitt liv och/eller sitt kontor väldigt stylish. Inköp från Bookbinders Design åker upp på min lista för framtida idéer att realisera.

.

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: