Bästa fläktlösningen till köksö – vi har beställt en Bora till Palma

.

.

Med allt för lite sömn i bagaget tar jag mig ann denna dag som är fullspäckad med jobb. Men innan jag börjar rita på en gästtoalett till en kund, tänkte jag visa lite från vårt kök i lägenheten i Palma.

.

.

Att bygga kök med köksö har blivit vanligt och himla snyggt. Vad som tar plats på köksön är lite olika. Vissa har bara skåp under och en slät bänkskiva för att förbereda mat, duka upp osv. Andra har diskho och/eller spis. Vi kommer att ha spishäll, med lådor och ugn under.

.

.

En nöt att knäcka, och en fråga jag ofta får är ”Hur gör man med fläkt när spisen står mitt på golvet?”. Vid nybygge är det lätt att lösa snyggt med utsug i betongplattan. Går inte det får man ha en mer traditionell fläkt som hänger ned från taket. Har man väldigt högt i tak tex blir dock den lösningen inte fin med ett långt rör från taket och ned. Har man världens utsikt vill man inte ha något som skymmer, så då funkar det inte heller. Det går att bygga in fläkten i taket också, men ofta får man lov att sänka taket över spisen då. Trist om det redan är lågt tänker jag. Nedan ser ni två varianter som varit planerade för vår lägenhet. Vi sa nej till båda.

.

.

.

.

När man renoverar eller bygger nytt i befintligt ”skal” går det oftast inte att dra utsuget genom golvet, och vill man inte ha ett rör som skymmer utsikten, eller ett tak som är lägre över spisen, finns bara en sak att göra. Att köpa en BORA… Det har vi gjort till lägenheten i Palma. En BORA är en kombinerad spishäll/fläkt med utsug i mitten av hällen. Luften renas med ett kolfilter och cirkulerar sedan helt ren i lägenheten. Perfekt, om än en ganska dyr lösning i jämförelse med andra varianter. I vårt fall kändes det ändå befogat. Ellerhur?

.

.

Nedan ser ni också att vi bytt bänkskiva och valt att klä in sidorna i detmarmorliknande materialet. Det är en slags komposit eller något vrålhårt kakelmaterial som jag aldrig har sett i Sverige. Kostar som Dekton ungefär och ska vara omöjligt att repa eller skada med fläckar osv.

.

.

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: