Avsmak inför kött efter Covid-19 – Någon mer?

.

.

Både jag och Magnus insjuknade i Covid-19 i våras. Jag var sjuk i drygt en vecka och Magnus i drygt 2. Ingen av oss var jättesjuka men det tog lång tid att hämta sig helt efter. Magnus som var jättevältränad innan tappade nästan all sin kondition under de där 2 veckorna, och det har tagit honom nästan ett halvår att komma tillbaka och bli lika stark igen. Själv var jag väldigt trött i ett par månader efter. Mycket märklig känsla tyckte vi båda.

.

.

En annan sak som hände mig, är något mycket märkligt…

.

.

Jag känner avsmak inför kött. Kan nästintill inte alls se på eller ta på kött och vill inte äta det. Visst, blir jag bjuden och inget alternativ finns äter jag lite, men helst inte. Det här kom smygande. Inget aktivt val. Jag bara märkte att jag köpte och lagade allt mindre kött. Det började med rena köttbitar för att efterhand innefatta även köttfärs och charkuterier. Jag som alltid älskat råbiff blir illamående av bara tanken.

.

.

Vet inte riktigt när jag köpte min sista köttbit, men tror att det var 4-5 månader sedan. I maj-juni kanske. Sedan dess äter jag bara fisk, fågel, skaldjur och massor av grönsaker förstås. Har ätit lite kött när jag blivit bjuden och det har gått helt ok, varit gott absolut, men tror faktiskt att jag kommer att avstå även det framöver. Så himla märklig känsla det här. Precis som att kroppen står emot och inte vill ha det. Som att något inom mig säger att det här ska du inte äta, det är inte bra för dig.

.

.

Häromdagen åt jag hjort. Det var gott och jag kände inte motstånd på samma vis. Skumt… Vilt verkar gå bättre alltså men inget jag längtar efter så det kommer nog att bli sparsamt med det också…

.

.

Varför relaterar jag detta till Covid-19 tänker ni nu? Ja det kan man ju undra. Jo, därför att jag läste att det hänt fler. Läste det bara i förbifarten och när jag började googla på det, för att läsa mer, hittade jag en studie vars resultat visar att vegetarianer tycks klara sig bättre från att drabbas av svår Covid-19 (studien finns här), samt att intresset för vegetarisk kost ökat hos var fjärde svensk efter Covid. Kan det finnas ett samband tror ni? Jag vet inte vad jag ska tro… Någon mer som känt samma som jag?

.

.

Hur som haver tänkte jag idag tipsa om en god lättlagad vegetarisk rätt som funkar perfekt som lunch eller tillbehör till en middag.

.

.

.

.

Köp hem:

Blomkål

Haloumi

Avokado

Silverlök (eller rödlök som blir lite snyggare på bild men inget jag hade hemma…)

Kronärtskockor på burk

.

.

Gör såhär:

1 Skiva blomkålshuvudet i ca 2 cm tjocka skivor som håller ihop med stammen. Kanterna kan sparas till annan sallad. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Stek några minuter på var sida i olivolja och het panna.

.

2 Skiva löken och lägg i en burk med lock. Fyll på med 1 del ättika 12%, 2 delar socker och 3 delar vatten och skaka till sockret löst sig.

.

3 Stek Haloumi i tärningar

.

4 Tärna avokado och lägg allt uppepå den stekta blomkålen. Toppa med kronärtskocka, chiliflakes och flingsalt.

.

.

Så himla GOTT!

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Hej!
Det blev lika för mig, när jag blev sjuk kräktes jag först några ggr och sen var det som en vanlig förkylning. Inget allvarligt, lukt och smak borta. Efter jag tillfrisknat kunde jag inte äta kött. Inte korv inte köttfärs/burgare/ charkuterier. Jag kunde knapp titta på kött det bara kändes så äckligt. Då är jag en som kan äta blodigt kött och alla möjlig korvar och skinkor. Det tog flera månader innan jag sakta men säkert kunde äta kött produkter igen. Men det var verkligen som du beskriver att kroppen bara sa nej, för själv hade ingen som helst tänkte på att välja vegetariska alternativ.
Nu känner jag mig som vanligt igen ett år senare. Men har fått många nya vegetariska rätter att varva med.
Ha det fint!
Angelica från Hälsningland

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: