Så firar vi jul Coronasäkert i år

.

.

Hej på er, hur har ni det denna Luciadag i denna märkliga tid? Tänk, det är alldeles som att jag glömt hur allt var innan. Tror dessutom att jag blivit lite störd faktiskt. Vet ni att jag har märkt att jag hoppar till om jag ser folksamlingar eller människor som rör varandra på tv, jag stannar omedvetet en bit ifrån framförvarande bil vid rödljus (jamen ni hör ju så korkat) och jag kan verkligen inte sluta morra åt folk som kommer liiite för nära när jag handlar. Nu springer jag inte särskilt mycket i affärer och så, men mat handlar jag ju då och då (även om vi mest handlar på Willys via nätet), och tänk att folk inte kan låta bli att tänja på de där utmärkta markeringsgränserna i golven. Tänk att de faktiskt måste ta ett eller ett par steg över gränsen närmare kassan… Går det snabbare så? Nej, såklart gör det inte det…

.

.

Well, well, nu ska jag inte ogga över det utan berätta lite om hur vi har tänkt fira jul i år. För det första kommer vi givetvis inte att fira jul med släkten ute hos svärfar som vi brukar, det firandet är inställt. Istället blir det firande hemma hos oss med bara flickorna och mamma. Som ni vet dog min pappa för några år sedan och mamma blev ensam alldeles för tidigt. Såklart är högtider som julen extra jobbigt för mamma och att hon pga pandemin skulle sitta hemma utan sällskap under julafton det är helt otänkbart. Så hur löser vi detta då, med social distansering och allt? De stora flickorna bor ju inte hemma längre så de räknas inte till ”familjen” enligt Folkhälsomyndigheten. Alltså har vi 3 grupper att ta hänsyn till… Mamma (70+), de stora flickorna, och så vi i ”familjen/hushållet”.

.

.

Vid sådana här tillfällen är det utmärkt att ha ett stort hus där man kan hålla många meters avstånd till varandra men samtidigt vara i samma rum. Vår plan är att möblera om vardagsrum/matsal/tv-rum så att vi kan vara tillsammans men långt ifrån varandra.

.

.

.

.

Såhär ser det ut idag. Tv-rum till vänster, vardagsrum med matsal till höger. Matsalen, eller snarare matplatsen, känns lite för trång för social distansering, så vi flyttar in den till tv-rummet istället där vi kan förlänga matbordet med ett par meter. Soffan i tv-rummet flyttar vi till matbordets ursprungliga plats och på så vis får vi två soffgrupper i samma rum med ca 8 meters mellanrum. Vi fyller också på med två extra fåtöljer mitt emellan för ytterligare ”isolerade” sittplatser. Möbleringen blir då istället såhär.

.

.

.

.

Vi placerar mamma i soffan längst upp till höger. Flickorna i soffan längst ned mot köket, och så sitter Tilda, Magnus och jag i fåtöljerna i mitten. Jag tror att detta kommer att fungera, bara alla håller sig till sina platser. Det är i alla fall det bästa vi kan komma på och nu får det liksom bli såhär i år.

.

.

Hur gör ni?

.

.

När julfirandet blir lite haltande får man jula till det med två julgranar istället 🙂 Här är granen på övervåningen.

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

9 kommentarer

FHM har med i sin rekommendation att om man är ensamboende får man välja ett fåtal att träffa så då är ju ni utvalda av de stora och din mamma 😃 så inga problem tänker jag. Man kan vara extra noga med sin egen isolering ett par dgr innan oxå för att än mer minska risken att ha smitta. God jul!

Gilla

Min mamma som också är ensam f.o.m i år skall fira med sin syster. De isolerar sig 10 dagar innan jul och så kan de träffas, jag är så glad för att det löste sig så bra. Jag kan inte tänka tanken att hon skall fira ensam. Här hemma är vi närmaste familjen bara. Hur går det får du rycka in som sjuksyrra ? Mvh Åsa

Gilla

Det kan ju inte vara så svårt o fira jul själv ett år som detta.
Kan inte förstå att man vrider o vänder vilka man ”kan” fira med o även hur det ska gå till.
Enkelt inga fler än de som inte bor i mitt hus/lägenhet.Så får det bli i år.Föräldrarna ensamma.

Gilla

Fint att ni tänker till för att det ska bli så bra som möjligt men efter att ha sett animeringar på hur viruset sprids inomhus , vid dålig ventilation & utan munskydd så spelar inte avståndet mellan stolarna någon roll, efter ett par timmar har viruset ändå spridit sig i luften. Har ni bestämt er för att fira så här så se till att alla verkligen är friska (genom att vara extra noga med att minimera risken för smitta sista veckorna fram till jul) vädra igenom rummet med jämna mellanrum & ha en trevlig dag tillsammans utan onödigt krångel som ändå inte gör nytta. Önskar er en fin & trevlig jul!

Gillad av 1 person

Vilken bra planering ni fått till! Vi är i samma situation; maken o jag bor kvar här hemma, våra vuxna barn (20+) som numer bor långt härifrån vill ju självklart komma hem i jul och så har vi våra 70+ mammor som numer bor ensamma – vi vill ju verkligen samlas allihop, men självklart under säkra former. Vi vet ännu inte hur vi ska lösa det och ångrar oss bittert att vi inte tagit tag i den utbyggnad av vardagsrummet som legat och grott under några år… känns som vi har en utbyggnad på ca 70 kvm att ta tag i… Konstigt det där att när barnen flyttar hemifrån ”behöver” vi mera yta här hemma! Önskar dig en fin lucia och tredje advent!

Gilla

Vi firar utomhus, med avstånd (och vi är åtta stycken). Det är det enda för oss, om vi ska kunna träffas. Vi dukar upp maten innanför verandadörren, går och hämtar maten en och en. Har ett låååååångt bord utomhus och eldar som värmer.

Gilla

Vi firar hemma hos oss med våra barn + sambor. Min dotter bor i Sthlm men hon o pojkvännen har verkligen isolerat sig o träffar inga andra. Det är ju verkligen inte så att man måste ha isolerat sig i månader – det känns som att det finns så många pekpinnar därute men var och ens relationer är ju på nåt sätt unika som ingen annan kan veta bäst om. Vi har delat upp oss i släkten o det kommer bli en oerhört stilla o sorgesam jul då en nära anhörig ligger i livets slutskede, dock inte covid. Tyvärr finns alla andra grymma sjukdomar också kvar mitt i allt elände :(. Kram Milla

Gilla

Nu får du användning för dina sjukvårdskunskaper när sjukvården är desperata efter personal.Superbra när du gick ut med detta i våras.Nu är det dax för action!!

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: