Min egen guide till Mallorca 2020 med högst personliga tips och pärlor

Det här inlägget är ett annonssamarbete med Novasol

es trenc-11

.

.

Halloj kära vänner, hoppas ni har det bra såhär i sportlovstider. Själv har jag de senaste dagarna filat på en Mallorca-guide med mina högst personliga tips, pärlor och råd för din drömsemester. Här kommer således bästa tipsen inför resan och sådant som kan intressera den som funderar på att boka och planera en resa till Mallorca (och/eller Palma de Mallorca) denna underbara ö som blivit min absoluta favorit.

.

.

puerto portals-7

.

Resa

 

Båt

Till Mallorca och Palma går det utmärkta att resa med båt från städer som Barcelona och Valencia på fastlandet i Spanien. Från Barcelona tar båtresan till Palma ungefär 4 timmar med en snabbfärja. Samma resa tar ca 7-8 timmar med vanlig färja. Enkel biljett med vanlig färja kostar runt 20 euro. Det går flera avgångar per dag med olika fartygsbolag.

.

Flyg

Både Norwegian, Ryanair och SAS flyger relativt billigt direkt till Palma på Mallorca. Jag brukar använda mig av www.flygresor.se för att hitta passande avgångar. Den sidan är enkel att navigera på och där har man tillgång till alla bolag som flyger dit, både direkt och med byten. Tumregeln är att ju fler byten, eller ju längre det är mellan bytena, desto billigare blir resan. Dock faller det resonemanget om man behöver en övernattning mellan flygen. Det kan i och för sig vara ett äventyr i sig, och en möjlighet att på resan få se ytterligare en stad. Vissa flyg har upp till 24-26 timmar mellan flighterna, så det finns skapligt med tid att hinna upptäcka den stad där bytet sker. Tänk på att många flygbolag tar extra betalt för bagage, mat osv.

.

novasol-3

.

Själv föredrar jag direktflygen, och så undviker jag Ryanair i möjligaste mån. Jag blir alltid så nervös när jag ska flyga med Ryanair. Allt känns så definitivt med dem och skulle man råka på att ha gjort något fel när det kommer till packning eller bokning, ja då är det inte ens säkert att man kommer med flyget… Såg det med egna ögon för några år sedan och där och då befästes min nervositet inför det bolaget.

Flygplatsen på Mallorca ligger bara 8 km från Palmas centrum och tar man en taxi går det loss på strax under 20 euro (tror de har fast pris). Det går bussar in till city också och de kostar bara runt 2-3 euro om jag minns rätt.

.

Hyra bil

Vill man hyra bil gör man det enklast hemma vid datorn och plockar ut den på flygplatsen där det finns en uppsjö av olika uthyrare. Vi brukar använda oss av www.rentalcars.com och det har alltid varit mycket smidigt och faktiskt aldrig krånglat. Se upp för diverse extrakostnader som kan tillkomma om du inte läser avtalen riktigt noga innan.

.

linne-2

 

Bo

Genom åren har vi bott både på hotell och i hyrda lägenheter och hus på olika resmål i världen när vi semestrat. Hyra hus/lägenhet har varit favoriten hos oss alla. Stannar man några dagar funkar hotell förstås strålande, men ska man vara lite längre är det så himla skönt att kunna rå sig själv.

Det är verkligen något speciellt med att hyra lägenhet/hus. Man känner sig mer som en del av samhället än vad man gör om man bor på hotell. Bara en sådan sak som att gå ut med sopor eller klura ut hur diverse tekniska prylar fungerar kan ju vara ett äventyr så gott som något.

Alla som reser med flera barn i olika åldrar har nog någon gång ställts inför valet att tränga ihop sig i ett hotellrum med extrasäng, eller en dyr svit, eller att boka 2 rum. Det sista fungerar ju bra om barnen är så stora att de klarar sig själva, men för oss som har rest med 1 liten och 2 stora så har det alltid varit lite frågetecken kring hur vi bäst bor. När de 2 stora tjejerna var för små för att bo i eget rum på hotell, fick vi boka två rum och dela upp oss med varsitt barn i vardera rum. Det funkade betydligt bättre när vi hyrde hus, då fick vi bo tillsammans.

.

Tips! Här kan du via NOVASOL Hyra hus på Mallorca

.

Det finns verkligen mycket jag uppskattar med att hyra boendet. Bland annat en sån enkel sak som att ha massor av härlig frukt i ett kylskåp, eller att ha möjligheten att äta något lättare eller kanske till och med en middag ”hemma” om man vill det. Det är ju fantastiskt mysigt att gå och handla på torg och i lokala supermarkets när man är ute och reser. Hittar alltid en massa spännande saker som inte provats tidigare. Och för att inte prata om alla ljuvliga grönsaker och frukter som går att köpa. Vilket utbud och vilka varor! Annat det än det som går att få tag på hemma vid.

.

frukt-6

.

Skönt med hyrt boende är också att man inte hela tiden måste vara på väg någonstans. Vill man ta ett glas vin i skuggan kan man göra det ”hemma” och behöver inte gå till en bar för att göra det. Man kan liksom sitta där på balkongen eller uteplatsen med hårinpackning och en ansiktsmask medan man smuttar på ett glas rosévin.

På det stora hela gillar vi alltså bäst att bo i hyrd lägenhet eller hus, och i år blir det ytterligare en härlig dimension på det hela då vi ska vara borta i 3 veckor, och under de 3 veckorna får vi vänner och familj på besök vid hela 3 olika tillfällen. Kompisarna med barn kommer ned en vecka, mamma och svärmor kommer några dagar och Lillas största storasyster kommer ned en vecka hon med!

I år har vi hyrt det här huset!

Ekonomiskt sett är det oftast en stor fördel att hyra hus, eftersom man själv mycket enklare kan styra hur mycket pengar man vill göra av med. Äter man hemma mycket, blir det förstås billigare än om man äter alla mål på restaurang. Vi brukar variera oss, och även om vi ändå äter flest mål mat på restaurang, så har det blivit några riktigt mysiga kvällar med middag i boendena vi hyrt.

.

_DSC4343-2

.

Brukar få frågan om det är svårt eller krångligt att hyra boende. Svaret på den frågan är nej. Vi har bokat via NOVASOL och det är mycket enkelt. I stora drag går det till så att man hittar det drömboende man vill ha och bokar via deras hemsida. Vid bokningstillfället erbjuds man  att betala hela beloppet eller dela upp det i två delar. Ett mindre belopp inom några dagar och resterande belopp strax innan resan. Efter bokning får man adress och en uppgifter till en kontaktperson på plats som levererar nyckeln och hjälper till att installera dig i bostaden när det är dags för vistelsen. Tänk bara på att det bland annat på Mallorca tillkommer en turistskatt (brukar vara någon € per person och dag) som ska betalas på plats. En summa för elförbrukning kan också komma att tas ut på plats. Läs det finstilta, det är mitt tips!

.

Tips! Här hittar du via NOVASOL Boende i Palma 

.

.

Äta

På Mallorca vimlar det av restauranger med fantastisk mat. Här hittar du allt från det traditionella Spanska köket till de bästa Italienska pizzorna och superfräsch sushi. Och förstås allt där emellan. Under högsäsong blir de bästa restaurangerna fullbokade snabbt så ett tips är att boka allt i god tid, gärna innan du reser iväg. Detta gäller speciellt i Palma, men även på de mindre orterna om det är en speciell restaurang du gärna vill besöka. Vi missade det när vi var i Porto de Soller förra året, och på grund av det blev det ingen middag på vårt favoritsälle Agapanto. Vi började med detta att boka långt i förväg för några år sedan, efter tips från en vän, och tycker att det är toppen. På så vis har vi liksom något att se fram mot varje kväll och alla i sällskapet har en tid att ta sikte på när det gäller att göra sig redo och klar inför kvällen.

Att äta på restaurang på Mallorca kan prismässigt skilja sig mycket åt, men generellt sett tycker jag att det är prisvärt även på de finare restaurangerna. Som vanligt gäller att hålla sig borta från turiststråken, i Palma är det runt Born, och sökas sig till de undangömda pärlorna runtomkring. Inför varje år brukar vi Googla för att hitta några nya restauranger som vi inte provat tidigare, och så återvänder vi till ställen vi vet att vi gillar.

.

la perla-9

.

Jag nämnde att Agapanto i Port de Soller är en favorit, och åker ni dit måste ni ta en lunch där. Restaurangen ligger fantastiskt vackert på en terrass bredvid havet, maten är magisk och servicen på topp. Med samma du kliver in genom porten och tar trapporna ner till terrassen förflyttas raka vägen in i en James Bond film som utspelar sig kanske vid Amalfikusten i Italien. Agapanto känns faktiskt mer italiensk än spansk, stilmässigt, men maten är spansk. Miljön andas lyx och flärd, men känns ändå avslappnad och välkomnande. Ett måste i Port de Soller.

Priser: Förrätter mellan 100-200 kr, huvudrätt mellan 200-300 kr, dessert upp till 100 kr.

I Palma har vi flera favoriter som vi återkommer till. 

.

.

13% – Liten mysig bistro av ”hål i väggenkaraktär”. Fantastiska ganska små tapas och bra viner till låga priser. Vi brukar beställa in en massa små rätter och så delar vi på allt. Så mycket gott! Ligger undangömt i en lokal mitt inne i gamla stan i centrala Palma.

Priser: Soppa ca 50 kr, tapas mellan 40-130 kr, charkbrickor mellan 120-190 kr, desserter 60 kr.

Bodeguita Picador (Hotel Mama) – Lyxig tapasbar (fast mycket mer restaurang om du frågar mig) i fantastiskt vacker miljö. Lite kolonial feeling på inglasad innergård i vacker gammal byggnad. Rätterna är magiska och jag kan speciellt rekommendera deras tonfisktartar som är den godaste jag ätit och cheescake from heaven. Rätterna är väl tilltagna och tar man i 4-5 st räcker det lätt till 4 personer.

Priser: I stil med en bättre restaurang i tex Västerås. Dock skulle jag inte rekommendera Sushirestaurangen som är en del av samma restaurang. Tog en evighet att få maten och så var det absolut svindyrt!!! Lite mat och inte prisvärt på något sätt. Förvisso gott, men en sushi är ändå liksom bara en sushi…

Mozzatura – Napolitansk vedugnsbakad pizza när den är som bäst. Alltså wow, vilken pizza!!! Liten anspråkslös bullrig ”förortspizzeria” i området Bons Aires ett stycke utanför centrum. Boka bord!! Väl värt promenaden på ca 30-40 min genom spanska bostadskvarter för att ta sig dit (taxi ca 80 kr från centrum). Pizzorna var nog de godaste vi någonsin ätit och vinet det billigaste vi druckit 🙂

Priser: Dyraste rätten på menyn, 120 kr, vin 20 kr typ.

.

la perla-3

.

La Perla – Svenskägda (Bianca Ingrossos pappa) La Perla har hela 3 restauranger i Palma och vi har besökt 1 av dem, den i Portal Hills. Alltså wow vilken överraskning! Jag skäms nästan när jag säger att jag trodde att det var lite av en turistfälla… För det var det inte – långt ifrån (om man bortser från att det bara var svenskar som åt där)! Maten var suverän och vi kommer garanterat att återvända till en av de andra restaurangerna i sommar (den i Santa Catalina tar inte emot barn under 13 så den får vi hoppa). Italienskt kök när det är som bäst. Vi hade sååå svårt för att välja rätter, ville liksom testa allt!

Priser: Minns inte priser riktigt men vet att vi tyckte att det var himla prisvärt när vi gick därifrån.

.

 

Bada

Det går att bada i havet mitt i Palma men stränderna är en aning steniga så vi har inte provat just det ännu. I sommar bor vi här i Portixol, som ligger öster om, men i anslutning till, Palma och där ska det vara fina stränder.

Vi brukar ta oss till Illietas för att bada. Det är en liten fin strand med tillhörande mindre bar ca 15-20 min från Palmas centrum. Vid högsäsong (slutet av juni-augusti) är det massor av folk där och inte lika charmigt som tidigare på vår/sommar eller fram mot hösten i september. Till Illietas tar man sig enkelt med lokalbuss (10-15 kr) eller taxi (ca 100 kr).

.

Skärmavbild 2020-02-28 kl. 18.40.49

.

I Puerto Portals finns också en fin sandstrand där vi badat. Puerto portals ligger lite längre västerut än Illietas och vill man ha lite större utbud med barer och restauranger under sin ”baddag” så är det hit man ska åka. Här finns massor att välja på och dagtid går typ alla runt i saronger och badkläder även på de finare restaurangerna.

Har man tillgång till bil ska man absolut ta sig till den fantastiska stranden Es Trenc som ligger ca 4-5 mil väster om Palma. Es Trenc är Mallorcas mest kända strand, och den sista stora naturstranden som ännu inte är förstörd med hotell och andra byggnader. Stranden ligger i en nationalpark, är mer än två kilometer långa och täckt med finaste ljusa sand. Bakom stranden finns vackra klitter. Vattnet är grunt längs hela Es Trenc, och des enastående vackra turkosa nyanser ger stranden en nästen tropisk look. Det ska vara något av det vackraste som Mallorca har att bjuda på. Vi bodde i närheten för ett par år sedan och det var verkligen hur fint som helst. Es Trenc lockar nudister och en del av stranden är avsatt för dem. Kan vara bra att veta.

.

Tips! Novasol hyr ut hus i Sa Rapita/Es Trenc. Sök ditt drömboende här

.

.

I Port de Soller badar man vid sandstranden i viken runt vilken byn är byggd. Långgrunt, barnvänligt, men ändå ganska sobert och fint. Solsängar på vissa delar och bara strand vid andra delar. Solsäng och parasoll ca 150 kr/dag. Längs stranden löper den fina strandpromenaden där restauranger och barer ligger tätt. Trots detta lyckas Port de Soller med konststycket att inte bli turistigt! Vill man vara lite våghalsig tar man sig runt den vänstra udden och badar från de branta klipporna. Vattnet där är kristallklart och man är tidvis helt själv!

Tips! NOVASOL hyr ut hus i Port de Soller. Sök det perfekta boendet här

.

novasol-7

 

Uppleva/shoppa

Det finns så mycket sevärdheter och annat att uppleva på Mallorca så jag kommer att göra ett helt eget inlägg om det längre fram. Där kommer du att finna tips på utflyktsmål, information om Palma de Mallorca, en karta över Mallorca där mina pärlor är markerade. Så oavsett vad du är ute efter, om det är upplevelser, romantik eller shopping, så kommer du att hitta massor av oslagbara tips!

.

midsommar-7

 

Snabba fakta

Storlek: Mallorca är lite större än Gotland.

Invånare: Ca 860 000. Huvudstaden är Palma med ca 375 000 invånare.

Språk: Spanska och baleariska, men många (fler än på fastlandet) pratar engelska.

Valuta: Euro

Religion: 86% är katoliker

Väder: Under vinterhalvåret har Mallorca en behaglig temperatur dagtid på runt 15 grader, kvällarna är svalare med en temperatur på runt 6 (i medeltal). Juni till september räknas som högsäsong och då ligger temperaturen runt 30 grader dagtid och 20 grader nattetid. Behagligast är det, tycker jag i maj-juni eller september.

Badtemperatur:  Under sommarmånaderna håller havet en temperatur på mellan 20-25 grader, och vintertid runt 14-15 grader.

.

OM NOVASOL

NOVASOL som började med några få stugor i Norge, har idag över 50 000 semesterbostäder i 26 länder. I utbudet kan du välja mellan allt från att hyra stuga nära havet i till exempel Danmark, till att hyra hus med pool i länder som Kroatien, Spanien och Italien.

När du väljer att hyra hus eller semesterlägenhet till din semester är det bra att veta följande:

  • Varje semesterbostad besökts av vår egen, lokala personal innan den börjar hyras ut. Detta bla för se till att den information du finner om boendet på hemsidan, stämmer med verkligheten.
  • Novasols trygghetspaket, avbeställningsskydd och bästa-pris garanti, ingår alltid automatiskt och kostnadsfritt när du bokar ditt boende direkt via NOVASOL. Så är du ute efter att hyra stuga billigt, är det bra att veta att du inte kommer finna samma stuga billigare någon annanstans.
  • På många destinationer finns servicekontor.
  • Din bokning och betalning sker tryggt via Novasol, inga privatpersoner inblandade. Du får fördelarna av en privtägd semesterbostad samtidigt som du har tryggheten att du bokar hos en professionell stugförmedling som arbetat med stuguthyrning sedan 1968.
  • Förutom stugor och semesterhus och lägenheter finns stora herrgårdar, fd bondgårdar – till och med slott och husbåtar.

.

Hela Novasols utbud hittar du här

,

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

2 kommentarer

Hej
Så jättefina förslag på restauranger stränder mm😃Fastnade genast för din sida🤗Har en fråga angående prisläget i Palma nu 2023. Är det mycket dyrare sedan inflationen?

Mvh Katarina

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: