9 vanliga inredningsmissar och lösningar därtill

∼ innehåller reklamlänkar till Ellos, Campadre, Oscar & Chlotilde, Designonline och Lyko∼

_dsc1774

Vår entréhall i Villa Skogsbrynet

.

.

När det kommer till missar i inredningen så är det nästan alltid samma saker jag ser hemma hos folk. Det är ofta små och ganska basic saker, men som gör stor skillnad. Jag tar och listar de sakerna här, och så skriver jag några rader om hur man enkelt fixar det, ok? .

.

.

Nioxin thickening spray – Hårsprayen som gör att ditt hår känns fylligare!

Finns HÄR med 15% rabatt just nu. Och du, är du inte nöjd efter 30 dagar, då får du pengarna tillbaka!

Skärmavbild 2019-04-13 kl. 11.28.00

.

De vanligaste inredningsmissarna (och lösningarna därtill) utan inbördes ordning:

.

.

1 För liten eller felplacerad matta

9c309-1a3b1-2a2e2-0fe3f-d3e79-fb0a9-a99f8-9ced0

20151028131843480_sbig

Bilder Hemnet

Bilder .

Finns inget som lyfter en inredning så bra som en rätt placerad matta, väl anpassad i storlek för rummet.

Lösning: Tänk att möblernas samtliga ben ska få plats på mattan. Oftast står soffan i vardagsrummet mot en vägg, då räcker det med att frambenen står på mattan (skjut in i alla fall en 30-40 cm), undvik att ha mattkanten ”framför frambenen”. Vid matbord gäller att även en utdragen stol ska stå på mattan. I sovrummet rekommenderar jag att mattan ligger under sängen, uppdragen mot sänggaveln så pass mycket att du sätter forslingarna på mattan där du normalt stiger ur. Den bör också ”sticka ut” så mycket som möjligt runt sängen. Hur mycket beror på hur stort rummet är – ju större rum, desto större matta.

Obs! Tänk på att aldrig ha mattkanten ligga dikt an mot en vägg, det ska alltid finnas ett mellanrum med fritt golv mot väggarna.

.

Hos Ellos hittar du HÄR en prisvärd och snygg matta, som finns i olika färger. 30% Rabatt är det på den just nu!

..

2 För mycket ljusstakar eller prydnadssaker

aw1hz2vzmdiuzmfzywquzxuvmzezlzqwmdixns82otc3mtcvaglnahjlcy80otazodkzlmpwz3cxmjawadbtcmvzaxplcjbzmgiwda

Bild Hemnet

..

..

Prydnadssaker och ljusstakar har ofta ett affektionsvärde, vilket innebär att man ogärna vill ställa undan dem eller göra sig av med dem, trots att hemmet känns en aning ”oroligt” med alla saker utspridda.

Lösning: Egentligen finns flera lösningar på detta ”problem”, men tänk alltid utifrån principen – Gruppera hellre än sprid ut! Ett annat bra tips är att man kan tänka i uppsättningar, dvs ha inte allt framme samtidigt. Samla ihop allt på diskbänken och dela i två eller flera delar. Tänkt i set, set 1 och set 2 osv. Ställ fram set 1 i ett halvår (eller mindre), när du tröttnat på de sakerna och inte ser dem längre, byter du helt sonika till set 2, och så låter du det rulla på så. Välj själv hur ofta du vill uppdatera.

Massor av fina vaser och krukor hittar du både HÄR och HÄR till pangpriser just nu

.

till .

.

3 Möbler upptryckta mot väggen eller intryckta i hörn

Vårt vardagsrum

.

.

Jag ser ofta att exempelvis byråer är intryckta i ett hörn i sovrummet, eller att soffor står med ryggen mot en vägg eller mot ”halvväggar” med fönster. Ni vet så att blombrädan ligger dikt an mot överkanten av soffryggen, eller ibland ännu värre – under soffryggskanten!

Lösning: Se alltid till att möbler omges med luft. Ställ i möjligaste mån möbeln i centrum av den vägg den står vid (gäller korta väggar), om det är lite trångt i sovrummet tex. Tryck inte in den mot väggen, det ser bara ännu trängre ut då. Går det inte för att du exempelvis inte kan passera där då, flytta i alla fall ut den från hörnet så mycket som utrymmet tillåter, 1 dm är bättre än inget. Det allra vanligaste är att soffan står med ryggen mot en vägg, men är rummet stort – prova att ställa den ett stycke från väggen, lagom så att du kan gå där bakom. Det ger en luftig inredning och rummet upplevs inte alls som många tror som mindre, snarare tvärt om. Går det inte att passera bakom, dra åtminstone ut soffan så att det finns en luftspalt mellan ryggen och väggen. Står soffan mot en fönstervägg, tänk då att du måste kunna gå mellan soffan och blombrädan för att vattna.

Gardinerna hittar du HÄR

.

.

4 Synlig förvaring

nordli-ikea-usa

Bild Ikea

..

.

.Många har hemmakontor, barnrum, tv-rum/vardagsrum, kök med synlig förvaring av tidningar, filmer (jodå, det finns de som har det fortfarande), pärmar, burkar med pennor, plastmappar, hålslag, häftapparat, kuvert, pyssel, skålar med ”bra att ha saker” etc. Det kan se trevligt ut så länge det är väldigt snygga saker och väldigt välorganiserat. Men allt som oftast har pennorna hamnat i en ful gammal gurkburk, pärmarna har olika ryggar och tidningarna tenderar sprida ut sig i röriga högar lite här och där osv.

Lösning: Antingen ska du tänka precis såhär – min kollega Monica Karlstein med bloggen http://www.hemmafix.se visar en rad bra superbra tips på synlig förvaring som inte blir rörig! Annars gäller i princip så mycket dold förvaring som möjligt. Ikea har massor av billiga helt ok skåp med dörrar som skyler halvtrist saker. Plocka bort allt som inte är snyggt! Se helat tiden till att allt har en egen plats, bakom dörrar. Glasburkar från Ikea med pasta och havregryn gör sig helt enkelt inte i ett kök (om det inte är väldigt undanstädat och strikt stylat i ditt kök hela tiden). Samma sak med porslinskrukan med färggranna vispar, stekspadar och slevar i plast. Ned med dem i lådorna, de är inte snygga och gör att köket känns hemskt rörigt.

Här hittar du korgar och annan bra förvaring!

..

.

5 Utblommade orkidéer med blompinnen kvar

orkide-skotsel-square

Bild Plantagen

..

.

.Ni anar inte hur många orkidéer med bara blad och/eller orkidéblompinnar jag plockat bort eller slängt i mina dar. Mer regel än undantag skulle jag vilja säga.

Lösning: En läsare hörde av sig till mig för flera år sedan och berättade att orkidéer inte alls skulle växa sådär rakt och upprätt som de gör med ”pinne”, de är mycket finare ”fria”. Därför plockar jag alltid bort pinnarna det första jag gör, och jag lovar det blir m y c k e t finare även om de böjer sig lite åt olika håll! När stänglarna sedan vissnat ned – ta bort krukan, ställ den i ett fönster där den inte syns. En orkidé utan blommor gör ingen lycklig…

.

.

6 Dålig belysning

..

.

Hur trist är det inte när belysningen är helt fel och inte alls fungerar som man önskar. Ljuset gör som bekant otroligt mycket för känslan i ett rum. Vissa hävdar att ett rum ska ha så mycket som 7 olika ljuspunkter…

.

I vissa rum är det önskvärt med mysbelysning och andra rum krävs belysning med rejält kräm för att det ska vara optimalt. Här finns fina lampor...

.

.7 Tavlor som hänger fel

huvudbild-jpg-2039862849-rszww1170-80

Bild Hemnet

.

.

Det absolut vanligaste felet är att tavlorna hänger för högt. Sedan kan alltid placeringen i övrigt diskuteras, där finns flera olika ”skolor” och varianter.

Lösning: Tavelhängning är en konst i sig, så bäst är faktiskt att söka rätt på en guidé likt denna (från http://www.husligheter.se) Med tips om hur du ska tänka om du exempelvis vill göra en tavelvägg. Höjdmässigt gäller a l l t i d hellre för lågt än för högt. Läste någonstans att man kan tänka såhär ”häng för kvinnor (korta då antar jag som är 1,72 cm öh) och barn” 🙂

Hitta dina favorittavlor HÄR och gör en snygg tavelvägg!

 

8. Kill your darlings.

Den där ganska fula superdupersköna ergonomiska fåtöljen som verkligen är så härlig att sjunka ned i med en kopp te, är den verkligen en god idé i ditt vardagsrum?

Lösning: ”Kill your darrnings” betyder i korthet att man måste våga ta bort det som är lysande men som förstör – eller inte bidrar till helheten.

.

.

9 Felkomponerade fönsterbräder
322096_viktoriagatan_15_b-15-jpg-2059288897-rszww1170-80

Bild Hemnet

.

..

Det är inte helt ovanligt att jag springer på hem där symmetri och ”millimerrättvisa” härskar på fönsterbrädorna. Lampor alltid i par, två exakt likadana blommor matchar till, på exakt samma plats fast på varsin sida. Två ljusstakar, även de på var sin sida om lamporna osv osv. Vanligt är också att man har allt för mycket och allt för små saker i fönstren. Saker och blommor som på håll bara blir ett plotter.

Lösning: Skippa symetritänket. Behåll en lampa, ställ dit olika blommor i olika höjd, struktur eller färg. Jobba med solitärer dvs enstaka prylar som ger karaktär. Själv är jag förtjust i skulpturer 🙂 Gruppera heller än att sprida ut på en lång rad, och var inte rädd för att lämna delar av fönsterbrädan helt tom.

.

.

Hoppas ni fått lite tips, och vill ni se det senaste inlägget i den här bloggen klickar ni HÄR!

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

9 kommentarer

Tack för många bra inredningstips! Jag är rädd för att dekorera för mycket, därför blir det nästan åt andra hållet, det blir för lite. Det blir inte så mysigt… Skriv gärna mer om hur man dekorerar fönster och gör stilleben, med tips på vilka produkter som passar ihop.

Tack för en trevlig blogg! Kram

Gilla

Tack för tipsen! Tyvärr i princip omöjliga att genomföra i mitt hem pga. för liten yta och ”ej samarbetsvilliga familjemedlemmar” som tycker det jag anser vara rörigt är hemtrevligt…suck

Gilla

Ajaj, så ställer jag grejer i våra fönster, 2 lampor 2 växter…ser såå tråkigt ut och det är bara nåt som går av vana. Ska prova dina tips och ändra lite så får vi se:) Tack för bra tips!! Gärna mer om kök och om fönsterdekorationer. Trevlig helg:))

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: