.
.
Godmorgon söndag och trettondagsafton
.
.
Jag har sovit som en prinsessa här på hotellet i natt, något jag faktiskt inte alls brukar göra. Sannolikt har det att göra med att hotellövernattningar för mig antigen handlar om jobb, orolig för att försova mig, eller semester/weekend mysiga middagar med vin, och jag sover alltid skit när jag har druckit. Spelar ingen roll om det är 1 eller 4 glas vin… Suck!
.
.
Men men, nu är jag pigg som en lärka och tänkte tipsa er om helstekt kalkon till middag imorgon på trettondedagen. Nu tänker ni kanske att det inte går eftersom kalkonen oftast är frusen och behöver tina i kylskåp i flera dygn. Men faktiskt så kan man ”snabbtina” den i 24 timmar (så skynda iväg och köp den nu). Lägg kalkonen (gärna en lite mindre variant runt eller strax under 4 kg) i en hink med kallt vatten, rör om emellanåt så att vattnet närmast kycklingen hela tiden är några grader från nollan. Se bara till att ha den i en ordentligt försluten påse, så att inte vattnet kommer åt köttet.
.
.
Efter 24 timmar går det att bearbeta kalkonen även om den inte är 100% tinad.
.
.
.
.
Jag valde att till juldagen göra en helstekt klassisk kalkon med fyllning av äpplen, plommon, lök och örter. Det finns massor av varianter, men den från Ingelsta Kalkon passade mig.
.
Fyllning:
4 st klyftade äpplen (t.ex. Aroma eller Ingrid Marie)
75 g smör i bitar
125 g katrinplommon
2 st rödlök i bitar
2 kvistar timjan
2 kvistar rosmarin
2 kvistar salvia
Att pensla med:
1 msk kinesisk soja
50 g smält smör
salt & peppar
Till ugnsformen:
2 dl vatten
2 st gula lök i bitar
2 st morötter i bitar
5 st enbär, torkade
En god sås att ha till:
3 dl grädde
vetemjöl till redning
portvin eller portvinsgelé
salt & peppar
.
.
.
,
Gör såhär:
1 Ta ur påsen ur kalkonen.
2 Stoppa fyllningen inuti kalkonen och bind ihop lårbenen.
3 Blanda smöret med kryddor och soja. Pensla kalkonen runt om. Lägg kalkonen i en ugnsfast form och stek i 225°C varm ugn i ca 30 minuter.
4 Tag ut formen och sänk temperaturen till 175°C.
5 Häll på vatten och lägg i lök, morötter och enbär. Stek vidare med ryggen uppåt. Ös då och då.
6 Vänd bröstet uppåt den sista halvtimmen. Beräkna 30 minuters stektid per kg kalkon. Innertemperaturen ska visa +70°C på stektermometern när kalkonen är färdigstekt.
7 Till såsen, sila skyn och tillsätt grädde, låt koka upp. Red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av med salt, peppar och portvin eller gelé.
8 Tips för dig som vill förbereda! Kalkonen kan förberedas till och med steg 6. Sila i så fall skyn och låt kalkonen kallna. Tranchera kalkonen och lägg upp i en ugnsfast form. Vid serveringstillfället värms kalkonen under folie i 150°C varm ugn.
.
.
.
.
Mina egna kommentarer och tips
1 Jag hade ingen soja hemma så min kalkon blev lite blek, men det gjorde inget.
2 Enligt receptet skulle kalkonen vara klar vid 70 graders innertemperatur, men jag blev osäker, styckade kalkonen i delar och körde den i en form med folie över innan servering (jag gjorde kalkonen dagen innan julafton, men hade middagen på juldagen).
3 Innan jag styckade upp de i delar tog jag ut fyllningen och kokade ihop den i en kastrull. Supergott, blev som en kryddig, lite söt chutney som jag serverade till. Den gick åt som smör i solsken så nästa gång kommer jag att göra mer av den vid sidan av kalkonen.
4 Jag blandade i en kycklingbuljongtärning i skyn som jag gjorde sås på.
5 Serverade rätten med ugnsbakade mandelpotatisklyftor.
.
.
.
.
Fick visst inte till en enda bild från juldagen då vi åt kalkonen. Fotade bara dukningen, som du hittar
här 🙂
.
.
Tveka inte att ge dig på att bjuda på kalkon, det var så enkelt, och så gott och ett perfekt alternativ till söndagssteken!
.
.
Kram
Helena
Gilla detta:
Gilla Laddar in …