Supergod poké bowl

lofsdalen-7

.

.

I kväll bjöd jag på poké bowl med lax, och Herre gud vad gott det var. När jag var på tjejfest i början av december hade värdinnan gjort poké bowls från det här receptet, men med marinerad kyckling, och jag älskade det. Så himla gott och fräscht. Visste att Lillan skulle älska det så vi bestämde att det var en bra lördagsmiddag. Vi hade dock rå lax (sushi lax) till istället för kycklingen.

.

.

lofsdalen-2 lofsdalen-5

.

Receptet kommer ursprunligen från Allas

6 portioner

Tid: ca 1 timme 
Ris
6 portioner ris, gärna svart eller sushiris
3 msk risvinäger
1 msk strösocker
1 tsk salt

Jag köpte sushiris och så tog jag lite mindre än angivet av risvinäger, socker och salt.
Marinerad kyckling
900 g kycklingbröstfiléer
¾ dl japansk soja
1 msk sesamolja
1 msk sesamfrön, ljusa
2 msk neutral rapsolja till stekning

Rå lax i tärningar är ett gott alternativ som vi valde.

 

Picklad rödlök
1 röd lökar
½ dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
1½ dl vatten

Egentligen ska löken stå några timmar, men jag började med löken, och innan allt det andra var klart hade den nästan svalnat och smakade supergott (ställ ut i kylan annars)!
Ingefärspicklade morötter
3–4 morötter, ca 300 g
1 msk ättiksprit, 12 %
2 msk strösocker
3 msk vatten
1–2 tsk finriven färsk ingefära

Går att äta direkt!

 

Chilimajonnäs
1½ dl majonnäs, gärna hemgjord
½–1 msk srirachasås (stark chilisås på flaska) eller chilipeppar och/eller chiliflakes

 

Tillbehör
2–3 avokador
2 mogna mangor eller 1 paket fryst och tinad mango, 250 g
1 lime
1 granatäpple
250 g gröna sojabönor, tinade
sesamfrön
ev srirachasås

Enklast och mest prisvärt är fryst tärnad mango.

.

.

lofsdalen-4

.

.

Gör så här
1. Picklad lök: Skiva löken mycket tunt, gärna med mandolin. Lägg den i en glasburk. Koka upp ättiksprit, socker och vatten. Häll den heta lagen över löken. Låt stå några timmar eller längre.

.
2. Ingefärspicklade morötter: Skala och grovriv morötterna. Blanda ättiksprit, socker, vatten och finriven ingefära. Rör till sockret löst sig. Häll lagen över morötterna och låt dem gärna stå ett par timmar eller längre.

.
3. Marinerad kyckling: Skär kycklingen i strimlor. Blanda soja, sesamolja och sesamfrön. Låt kycklingen marinera medan du förbereder resten.

.
4. Ris: Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Blanda risvinäger, socker och salt. Rör tills sockret löst sig. Häll blandningen över det kokta riset och rör om.

.
5. Chilimajonnäs: Smaksätt majonnäsen med srirachasås eller torkad och mald chilipeppar eller chiliflakes. Srirachasås kan också serveras som tillbehör för den som gillar hetta och vill ”hotta” upp rätten.

.
6. Tillbehör: Kärna ur, skala och tärna avokado och mango. Lägg dem i var sin skål och pressa över limesaft. Pilla loss kärnorna ur granatäpplet, gärna över en skål med kallt vatten. Förbered alla tillbehör i skålar.

.
7. Hetta upp olja i en stor stekpanna eller wok. Stek kycklingen under omrörning 8–10 minuter tills den är genomstekt.

.
8. Servering: Låt var och en plocka ihop sin favoritbowl eller servera i färdiga stora portionsskålar. Placera riset mitt på tallriken och sedan resten av ingredienserna och tillbehören vid sidan om i stora portionsskålar. Strö över lite sesamfrön och ringla gärna på lite av srirachamajonnäsen och servera resten vid sidan om.

.

.

lofsdalen-6 lofsdalen lofsdalen-3

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: