Årets pepparkakshus och mina 9 bästa tips för att lyckas

pepparkakshus-4

.

.

Herre Gud min skapare vad Lillan och jag har bakat pepparkakshus. Det tog oss 2 dagar! Jag har bakat pepparkakshus förut, men inte på den här höga ambitionsnivån. Att avbilda Villa Skogsbrynet var inte det lättaste, och jag önskade flera gånger att jag istället hade gjort det Magnus föreslog, huset i Lofsdalen… Så mycket enklare! Hahaha! Men men, nu är det gjort och jag är väldigt stolt faktiskt.

.

.

pepparkakshus-3 pepparkakshus-2 pepparkakshus

.

.

Såklart fick huset stå på pelarbordet i hallen så att man kan beskåda mästerverket runtom 🙂

.

.

Ytterligare ett mästerverk finns att beskåda på bordet i vardagsrummet. Där har vi Lillans lilla by!

.

.

pepparkakshus-5 pepparkakshus-6

.

.

Med gubbor, gummor, gris och takdropp och allt! Hon var så himla duktig och gjorde allt själv. Trodde att hon skulle tröttna efter första huset, men nej då, hon var tålmodig och jobbade på tills allt var klart så som hon hade tänkt sig.

.

.

Vad är då mina bästa tips för att lyckas med ett egenritat hus?

.

1 Rita och klipp ut stommen/väggarna i vanligt papper först. Gör inte alla

2 Gör klart de delarna och sammanfoga med smält socker. Det blir sjukt varmt så passa så att du inte bränner dig. Använd en konstnärspensel för att ”måla” på sockret på kanterna.

3 Försök att få så lite socker som möjligt synligt. När kristyren kommer på blir den brun av sockret efter några dagar. Jag tejpade med brun tejp på de ställen där sockret stack fram, och så spritsade jag kristyren över.

4 Fönster och andra små ”hål” som dörrar etc krymper när du gräddar dem. Ska du göra väldigt små hål är det bäst att grädda en stund tills degen svält upp, ta ut och skär till hålen, och så tillbaka in i ugnen och grädda klart. Då blir hålen mer exakt som du tänkt dig.

5 När väggarna är sammanfogade gör du taket i kartong, testar och klipper tills det passar perfekt. Sidorna kan vara lite olika nämligen.

6 För att få riktigt raka kanter kan man använda ett rivjärn. Jag tog vårt järn som vi river parmesan med. Fila försiktigt bort ojämnheter på de gräddade delarna.

7 Smådelar som skorsten och takkupor fästes med fördel med kristyr, det räcker för hållfastheten.

8 Gör egen kristyr! Den blir kritvit och fin. Lillan använde färdig på tub, men den blev nästan lite genomskinlig. Egentillverkad:  1 äggvita, 4 dl florsocker och 2 krm ättika. Vispa med elvisp. Tillverka en strut av smörpapper och tejpa den ordentligt. Jag tog idrottstejp. Klipp ett yttepytte hål till att börja med och testa, fortsätt sen till önskad storlek.

9 Var inte rädd för att använda en ”byggställning” inne i huset om det är stort och ”vingligt”.

.

pepparkakshus-7

.

.

Ja det där var mina 9 bästa tips, och tur att det är ett helt år till nästa advent för ujuj, vad jag är mätt på pepparkakskavlande just nu…

.

.

Skärmavbild 2019-11-25 kl. 11.21.42.png

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

4 kommentarer

Ett tips är att göra egen deg också som är specifikt för pepparkakshus bygge (finns massa recept på nätet) för det gör att fönsterna inte sväller upp och att väggarna blir mer hållfasta (bitarna blir stenhårda, så inte så god att äta!). Men risken för att huset ska sacka ihop minskar och du kan då slipper ställning inuti och istället sätta en lampa i huset.

Låter du sockret för att sätta ihop huset stelna och svalna ordentligt, brukar räcka med en 3-5 timmar så går det utmärkt att spritsa kristyr på utan att den blir speciellt brun och ful. Jag brukar doppa kanterna (endast någon mm) i stekpannan med smält socker 🙂

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: