Det här med klimakteriet

Innehåller annonslänkar

tröja-2

Stickad tröja från Lindex här och jeans från Gina Tricot här

.

.

Sommaren är min tid, då mår jag som bäst eftersom jag älskar värmen. Hösten och vintern är ok men inget jag vanligtvis ser fram emot. Jag är så infernaliskt frusen av mig (även om jag faktiskt tror att jag börjar komma i något slags förklimakterie, eftersom jag plötsligt, out of the blue, börjat drabbas av värsta värmeslagen i tid och otid) så vintern och kylan känns alltid ganska jobbig eftersom jag hatar att frysa…

.

.

Inte mycket att göra något åt det där med vintern och kylan, bara att anpassa sig och köra hela kitet med ullsockor (fast det blev inte så snyggt på bild…), tjocka tröjor, varma jackor etc etc…

.

.

Om vi återgår till den där meningen om klimakteriet istället. Hur vet jag att det är klimakteriet jag hamnat i? Det vet jag inte, men jag gissar på det. Det går tydligen att ta någon slags test som finns att köpa på apoteket, om man känner att man vill veta mer exakt, men själv struntar jag nog i det testet och självdiagnostiserar utifrån symtomen istället:

.

  • värmevallningar
  • svettningar
  • humörsvängningar
  • sömnproblem
  • torra och sköra slemhinnor i slidan
  • urinvägsbesvär

.

Ännu så länge besväras jag i princip bara av värmevallningar (en obehaglig känsla som påminner om när man blir stressad, svettas och rodnar) men eftersom klimakteriet oftast infaller någon gång mellan 40 och 57, och jag är 47 år gammal, känns det rimligt att det är det som är på gång.

.

.

Det finns tydligen en rad andra symtom också, så som nedstämdhet, humörsvängningar, retlighet, minskad sexlust och andra inte så upplyftande känslor. Tack och lov har jag inte känt av något av det ännu, men hamnar jag där så småningom kommer jag inte tveka att ta hjälp och få läkemedel utskrivet.

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

4 kommentarer

Man kan fråga sin mamma om hur hon hade det och i vilken ålder det kom så får man en liten fingervisning hur det kanske blir/ är. Kvinnodoktorn kan oxå se på vag UL hur det ligger till med äggblåsorna. Att se det på oregelbunden mens kan vara svårt om man har ett p- medel som gör att man slipper den månatliga grejen. Det är en del av symtomen som jag hört talas om hur man vet.,,,

Gilla

Det finns ju olika uttryck, många pratar om menopaus, förklimakterie osv. Jag upplever det när man pratar runt att det nästan är ”pre-” som vållar mest problem. Och är väldigt personligt i när det uppstår. Själv trillade jag ju in i allt (utan ha känt något innan) vid 47 då jag började med cellgifter. Värsta chocken för kroppen. Nu vid 54 o jag äter ”antihormoner” är allt lugnare men mest problem med sömnen 🙄. Klimakteriepodden är fantastisk att lyssna på! Kram Milla

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: