
.
.
Vi är mitt i augusti månad och ännu finns tid för en smarrig kräftskiva. Jag har arrangerat några sådana genom åren, men det var länge sedan jag gjorde en sån där traditionell med lysande hängande glada pappmånar, haklappar, hattar och sånghäften. Oftast blir det bara vad man har hemma liksom. Känns inte så jättebra att använda så mycket engångsgrejer tycker jag.
.
.
Förra veckan hade vi en liten kräftskiva, på Lillans beställning, uppe i Lofsdalen, och jag dukade med vad jag hade hemma.
.
.


.
.
Kräftorna serverade jag i var sitt glas, som jag fyllde på vartefter de tog slut. Till kräftorna hade vi också en god Västerbottenspaj.
.
.
Originalrecept på Västerbottenostpaj – från Västerbottenost
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning
300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 225°.
Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.
Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.
.
.


.
.
Och till efterrätt blev det…
Crème brûlée (Icas recept)
.
1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl strösocker
2 msk råsocker
.
GÖR SÅ HÄR
.Sätt ugnen på 150°C.
