Improviserad kräftskiva med recept på Västerbottenpaj och Crème brûlée

kräftskiva-2

.

.

Vi är mitt i augusti månad och ännu finns tid för en smarrig kräftskiva. Jag har arrangerat några sådana genom åren, men det var länge sedan jag gjorde en sån där traditionell med lysande hängande glada pappmånar, haklappar, hattar och sånghäften. Oftast blir det bara vad man har hemma liksom. Känns inte så jättebra att använda så mycket engångsgrejer tycker jag.

.

.

Förra veckan hade vi en liten kräftskiva, på Lillans beställning, uppe i Lofsdalen, och jag dukade med vad jag hade hemma.

.

.

kräftskiva-7 kräftskiva-3

.

.

Kräftorna serverade jag i var sitt glas, som jag fyllde på vartefter de tog slut. Till kräftorna hade vi också en god Västerbottenspaj.

.

.

Originalrecept på Västerbottenostpaj – från Västerbottenost

Pajdeg

125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Fyllning

300 g riven Västerbottensost®
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225°.

Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg.

Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.

Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.

.

.

kräftskiva-4 kräftskiva-5

.

.

Och till efterrätt blev det…

Crème brûlée (Icas recept)

.

1 vaniljstång
5 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
7 äggulor
1 1/2 dl strösocker
2 msk råsocker

.

GÖR SÅ HÄR

.Sätt ugnen på 150°C.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Koka upp vaniljfrön, vaniljstång, grädde och mjölk i en kastrull. Ta från värmen och låt dra i 10 minuter.
Starta timer
Rör ihop äggulor med socker. Blanda med gräddmjölken.
Fördela smeten i ugnssäkra portionsformar.
Ställ formarna i vattenbad i ugnen tills de blivit fasta i konsistensen, ca 40 minuter. Testa genom att skaka lite på en form och se om puddingen rör sig. Hit kan förberedas, låt då svalna och förvara i kylen.
Starta timer
Vid servering: Strö råsocker över brûléerna och bränn av med en brännare. Alternativt sätt ugnen på 250°C, grill. Strö över råsocker och ställ in brûléerna i översta delen av ugnen tills sockret har smält och fått fin färg, men passa noga så att det inte bränns.
.
.
kräftskiva-6
.
.
Fick en gasbrännare med tillhörande skålar (typ samma lika set finns här – annonslänk) av våra vänner när de kom upp. Så himla bra present!! Så såklart vill vi prova den. Det blev sååå jäkla gott, och inte var det svårt att göra den heller. Jag lät den bara stå inne i ugnen lite längre än beräknat eftersom jag ville ha den lite fastare i konsistensen än vad den blev på rekommenderad tid. Ett tips bara 🙂
.
.
Kram
Helena
.

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: