Fredag på tu man hand med ostron, löjrom, champagne och jordgubbar

ostron-7

.

.

Godmorgon

.

.

Veckan gick i ett rasande tempo och plötsligt var det fredag igen. Förra fredagen blev Magnus och jag plötsligt ensamma då Lillan sov över hos en kompis. Vi beslutade oss för att mysa till det med något Lillan inte är så förtjust i. Ostron och löjrom, och så Champagne till förstås. Det var hur romantiskt som helst och vi njöt i fulla drag av de ljuvliga smakerna. Slog till på Kalix löjrom den här gången och visst är det skillnad på den och den billigare Amerikanska. Dock blir ca 100 g Kalix löjrom över disk bara marginellt dyrare än tex en finare variant av oxfilé. Så gillar man löjrom tycker jag absolut att man ska slå till på det om man vill ha det lite extra festligt, och gott förstås. Dessutom räcker det gott med 80 g till två personer.

.

.

ostron-3

.

.

För den som inte är van, eller kanske aldrig testat att öppna ostron, kan jag tipsa om att det finns massor med youtubvideos som visar exakt hur man ska göra. Visst är det lite mäckigt innan man får till snitsen, men har man väl knäckt koden är det lätt och ostronen håller sig hela och fina utan skalflisor.

.

.

Lägg de öppnade ostronen på ett täcke av is så håller de sig sådär kalla och fräscha som de alltid är på restaurang. Jag garnerade fatet med citron, men brukar aldrig droppa det på utan vill ha rödvinsvinegrett med hackad charlottenlök till. Rödvinsvinegretten är superenkel, bara att finhacka en charlottenlök och blanda i 1/5 – 1 dl rödvinsvinäger, späd med lite lite vatten och droppa i några droppar citron. Magnus gillar att droppa en droppe Tabasco på. Supergott att avsluta måltiden med några jordgubbar till det som är kvar i flaskan.

.

.

ostron-4 ostron-5

.

.

Champagnen Pommery 399 kr finns på Systembolaget och den är en riktig favorit som beskrivs såhär:

Nyanserad, mycket frisk smak med inslag av rostat bröd, gröna äpplen, nougat, grapefrukt och mineral. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur eller som aperitif.

.

Och ja, jag kunde inte beskrivit det bättre själv 🙂

.

.

ostron-6

.

.

Önskar er en riktigt fin fredag. Själv ska jag strax hoppa i bilen och brassa iväg till Örebro för att mysa lite med godingarna här och här.

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: