Kan man blanda olika metaller i inredningen?

∼ Innehåller annonslänkar till Nordiska Galleriet ∼

5

.

.

Kan man blanda olika metaller i inredningen? Det är garanterat den fråga som jag får oftast när jag pratar med mina kunder om inredning. Vissa klarar inte alls av att blanda och får nästan eksem när jag föreslår det, medan andra tycker att det känns befriande att de faktiskt ”går att göra så”. Som med allt annat när det kommer till inredning finns inga regler, allt handlar om att känslan ska vara den rätta. Får man eksem av att blanda metaller ska man naturligtvis inte göra det, spelar liksom ingen roll vad någon annan säger.

.

.

Jag personligen tycker att det är fint. Det ger en avslappnad och inte så ansträngd känsla, plus att det inte blir för mycket av det goda om man faktiskt vågar blanda. I vårt hem har vi mässing, silver och koppar. Sannolikt finns det de som tycker att det är minst 1 metall för mycket. Men det bryr jag mig inte om. I köket har vi Jonas Bohlins lampa Kvist i rå koppar, samt två ljuslyktor från Klong i samma material. Det hindrar mig inte från att blanda in detaljer i både silver och mässing.

.

.

Lampan Kvist som  hänger över bordet finns i flera olika färger och material här. Den vita varianten är väldigt poppis och syns i många inredningsbloggares hem. Kollar man noga ser man att det faktiskt finns två olika metaller i den vi har också.

.

.

Varje år när jag plockar ned adventsstjärnan i köket tänker jag att jag ska skaffa hängande lampor i fönstren, och varje år har det ”inte blivit av”… Nu har jag hittat den perfekta lampan här. Som ni ser vill jag ha den i ett helt annat material än lampan som hänger ovanför bordet. Om jag skulle välja kopparvarianten tror jag att det skulle bli too much, att bryta med ett annat material känns naturligt. Lamporna i fönstren kommer liksom hitta andra kompisar än lampan över bordet, knopparna, diskhon, kaffekannan osv.

.

.

Jag tycker den lilla pendeln är urfin i sitt enkla utförande och den skulle passa så himla bra i två av fönstren i köket. Den finns i flera färger och utföranden här, och just nu är det upploppet på Nordiska Galleriets lampkampanj med 15% rabatt, så egentligen borde jag slå till på åtminstone en innan veckan är slut.

.

.

Skärmavbild 2019-03-20 kl. 10.46.06.png

.

.

I Lofsdalen har vi blandat krom/aluminium och koppar. Där har vi också, till skillnad från här hemma, valt att ha lampor i samma material från samma designer, men i olika utförande, i alla rum. Huset är litet, vi har inte så mycket saker och alla rum hänger ihop så det blev finast att ha lamporna som en röd tråd genom allt.

.

.

4

.

.

I vardagsrummet här hemma i stan har vi också blandat olika metaller. Där har vi istället mässing och silver ihop. Mässing i några ljusstakar och taklampan här, samt silver i en tavelram, andra ljusstakar och den här lampan. Det rör mig inte i ryggen utan tycker bara att det är fint. Har man en sammanhållen färgskala i övrigt spelar detaljerna mindre roll, och i vissa hem som upplev som ”kalla”, kan inslag av mässing, om än så litet som en ljusstake, var avgörande för trevnaden.

.

.

tvrum-8

.

.

Är man fortfarande inte är övertygad om att blanda metaller är en god idé, samtidigt som man gärna skulle vilja få ihop det med lite olika saker man har hemma (i olika metaller), ja då kan man så att säga knyta ihop säcken med tex en lampa där designern redan fixat övergången åt dig genom att blandat två metaller i samma produkt.

.

.

Skärmavbild 2019-03-20 kl. 11.41.33.png

1 I drömlampan Kotten här från Louis Poulsen har Poul Henningsen blandat både koppar, rosa, vitt och krom. Fritt fram alltså för inredning i alla de färgerna/materialen runtom den maffiga lampan. Kotten är för övrigt drömlampan alla kategorier…

2 Lampegras av Bernard-Albin Gras finns i flera färger här, varav en alltså är en mix av krom och mässing. Supersnygg till ett bra pris!

3 I Örsjös lättplacerade Star här som vi har flera av i Lofsdalen har Jonas Bohlin blandat både koppar och mässing (men den finns i flera andra metaller och färger också). Den här lampan har förresten kommit i en ny variant. Svart struktur. Ursnygg om du frågar mig!

.

.

Så, kontentan av det hela. Var inte så ängslig, blanda metaller så länge du känner att det ser fint ut för ditt eget öga. Stör det dig, mår du sannolikt bättre av att renodla en aning för stunden i alla fall.

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: