Recept på utmärkt LCHF-mat samt positiva och negativa effekter av den

mat-37

.

.

Var gång jag gör det tänker jag att varför gör jag inte alltid såhär? Jag mår ju så mycket bättre av det! Svaret på frågan blir naturligtvis att jag inte gör det alltid eftersom livet skulle bli så mycket tråkigare då. Ok svenskan i de meningarna kanske inte var helt klockren, men ni fattar vad jag menar. Vad är det då jag gör och inte gör? Jo, jag utesluter kolhydrater i min kost. Kolhydrater som i mjöl, vanligt socker, vissa frukter, potatis/rotfrukter och ris. Livsmedel som bröd, pasta osv går alltså också bort eftersom de innehåller mjöl.

.

.

Den typen av kost benämns ofta som LCHF. LOW CARB HIGH FAT. Det finns enormt mycket information om LCHF att ta del av på nätet för den som önskar förkovra sig inom området. Jag nöjer mig här med att berätta att för mig ger den följande positiva effekter:

.

1 Platt mage som inte är uppblåst i tid och otid

2 Lite eller inga fisar alls

3 Ingen ”attackhunger” som leder till att jag äter 10 knäckemackor på raken bara för att det inte finns färdiglagad mat hemma

4 Viktnedgång

.

.

På minuskontot får jag ändå lov att tilllägga detta:

.

1 ”Trög mage” och tarmtömning mer sällan sannolikt pga för litet intag av fibrer

2 Kan sakna pasta och chips så jag blir gråtfärdig

3 Högre köttkonsumtion bara för att det är ett enkelt sätt att få i sig protein

.

.

mat-38

.

.

Just det där med högre köttkonsumtion känns ju sådär. Precis innan jag började med den här kosten för 3 veckor sedan var vi på god väg mot en mycket grönare mathållning. Lillan har legat på och vill att vi ska äta mer vegetariskt, för miljön, vilket vi också gjort. Några vegetariska rätter varje vecka har det blivit och framförallt mindre kött än tidigare. Men så började jag med LCHF, som jag alltid brukar göra på våren, och då blev det plötsligt lite slut på idéer på fullgod kost utan vare sig kolhydrater eller kött (för min del). Lillan och Magnus äter förstås allt från kostcirkeln och vi pratar absolut inte med Lillan om att jag undviker kolhydrater. Om hon händelsevis skulle fråga varför jag inte tar tex något ris till maten, svarar jag bara att jag inte är så sugen på det just nu och så lämnar vi raskt det samtalsämnet.

.

.

Så vad kan man tänka sig för LCHF mat utan vare sig kolhydrater eller kött? Jo tex en blomkålssoppa. Snabblagat och ruskigt enkelt. Men, jag vill inte äta den utan kött så jag serverar tärnat salt och gott bacon eller fläsk till den!

.

.

mat-39

.

.

Recept

Blomkålssoppa med knaperstekt bacon

.

Köp hem:

1 ekologiskt blomkålshuvud
1 ekologisk purjolök
1 hönsbuljongtärning
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl grädde
1 – 2 förpackningar tärnat bacon eller 1 bit sidfläsk
Salt och peppar

.

.

Gör såhär:

.

1 Skär blomkålen i buketter och skiva purjolöken. Lägg i kastrull och täck med vatten

2 Smula i buljongtärningarna

3 Koka ca 15 min. Sila av vattnet, men spara det

4 Kör grönsakerna i mixer, späd med det avsilade vattnet till konsistensen är som lös puré

5 Häll purén i kastrull, koka upp och tillsätt grädde. Ta lite i taget och smaka av för lagom gräddig smak. Späd med det avsilade vattnet för önskad konsistens. Salta, peppra och låt puttra ett par minuter

6 Stek bacon/fläsk knaprigt

.

Smaklig måltid!

.

,

Kram

Helena

Skärmavbild 2019-03-21 kl. 17.08.16

Kategorier:

Okategoriserade

8 kommentarer

Hej!
Du tar så fina kort på maten som du tillagar och du dukar så fint! Du ger mig massor av inspiration med dina recept! Älskar dessa inlägg och dina fina dukningar. Tack!
Hälsningar Katrin

Gilla

Tips för trög mage: ta en tsk kokosolja i morgonkaffet eller morgonteet. Funkar perfekt😀 Drick gärna citronvatten med en tsk kokosolja på morgonen (också perfekt för magen)!

Gilla

Att hålla sig till GI är så mycket bättre än LCHF, som bara är en extremdiet att ta till när man i övrigt lever ohälsosamt. Kolhydrater är inte farligt, men håll dig till råg och fullkorn och avstå vetemjöl. Ris o pasta är inte så bra, men några potatisar i veckan är ju verkligen ingen fara. Försök håll dig till en mathållning som fungerar i längden. Då kan du även prata om mathållning och hälsa på ett sunt sätt med din dotter.

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: