Gör supergott örtsalt innan du slänger plantorna och ett big no no!

mat-34.jpg

.

.

Godmorgon

.

.

.Ni vet hur det är den här tiden på året. Man köper hem basilika, oregano och alla möjliga olika färska örter, man använder det man ska ha i den rätten man planerat, och sen blir plantan stående där stympad och ful och så slänger man den antingen genast eller efter ett par dagar. På sommaren kan det hända att plantan tar sig på nytt, speciellt om man planterar om den och ställer ut den. Men den här tiden på året dör de oftast hur man än bär sig åt.

.

Istället för att bara slänga plantan som den är, har jag börjat att ta tillvara de blad som finns kvar på grenarna precis innan den åker i komposten. Knipsa av bladen, även om det vara är några få kvar, lägg dem på ett fat och låt dem torka några dagar. När de är torra smular jag sönder dem med fingrarna, eller med en mortel som behövs om det är rosmarin tex, och blandar med flingsalt. Saltet blir godare och godare ju längre tiden går eftersom fler och fler örter blandas i.

.

Helt underbart att strö örtsaltet över kokt ägg på morgonen, eller att smula i köttfärssåsen eller vilken rätt som helst faktiskt. Det blir otroligt gott och så känns det bra att faktiskt använda  h e l a  plantan.

.

Det var dagens tips det, och här kan du läsa ett tidigare inlägg om hur man superenkelt förökar sin basilika.

.

Ser ni förresten ett stort misstag i bilden? Silverskeden! Silver och ägg är ett big no no, om någon nu missat det. Och för den som undrar över världens finaste äggkopp så kan jag berätta att det är Lillan som drejat den ♥ Saltkaret har jag köpt på Läkarmissionen och skeden kommer från min mammas farmor.

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Basilika är det godaste jag vet…och jag har just nu en liten planta jag köpte i fredags och bara tog ett par blad av…:-) Har planterat ner den i en större kruka med mer jord men den ser rätt trött ut. Smart att göra kryddsalt…det får det bli! Tack för tipset!
Kram
Anne-Lie

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: