Gör sylt utan tillsatser

.

.

Godmorgon

.

.

Kickar igång den här veckan med ett tips på något mycket enkelt, egen sylt. Alltså varför har jag inte alltid gjort egen sylt? Lingonsylt har jag gjort massor av gånger, eftersom jag brukar få stora påsar med frysta bär av mamma, men jordgubbe och hallonsylt, det tror jag inte att jag gjort tidigare. Varför kan man undra, när det är så himla enkelt.

.

.

Häromveckan hade Magnus läst en artikel om alla tillsatser som finns i olika livsmedel. Det var helt sjukt och jag började genast fundera över  vilka av dessa livsmedel vi brukar köpa. Sylt var ett av dem, och då tänkte jag att nej nu får det vara färdigt med det. Sylt behöver banne mig inte innehålla annat än bär och socker. E-tillsatser och allt möjligt annat konstigt kan vi klara oss utan. Tänk bara på hur länge en burk köpt jordgubbssylt håller sig i kylskåp… Kan ju aldrig vara vettigt att äta den. En burk man kokat själv håller sig kanske en bråkdel av den tiden och måste förvaras i frysen för att inte mögla. Känns lite sundare om man säger så.

.

.

.

.

Sist jag storhandlade köpte jag en påse frysta hallon och en förpackning syltsocker, och i lördags gjorde Lillan sylt av det. Det är  ju helt busenkelt och jag kommer aldrig mer köpa färdig sylt! Jag har nog alltid tänkt (mest omedvetet tror jag) på egen sylt som något man gör med färska eller i alla fall egenplockade bär. Men så behöver det ju inte vara. En påse frysta bär för en dryg tjuga i affären duger precis lika bra. Några deciliter socker, behöver inte ens vara syltsocker, och så kokar man upp det och vips så har man en sylt som innehåller bär på riktigt, och faktiskt bara bär och socker! Läs på en förpackning köpt sylt så kommer du se att den typ innehåller ”spår av bär” plus en massa annat jockel som man kan vara utan.

.

.

Det lilla tipset får starta den här veckan, och om du missat i inläggen som publicerades i helgen kan du klicka HÄR så hittar du dem efter det här inlägget.

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: