Thonet original eller kopia

Skärmavbild 2019-02-12 kl. 08.27.08

.

.

Thonetstolen har de senaste 5-6 åren fått ett rejält uppsving i Sverige och den återfinns bland annat hos var och varannan bloggare (så även hos mig). Vad många kanske inte vet är att det finns Thonetstolar och så finns det Thonetstolar… Hur menar du nu tänker ni.

 

Jo, jag menar helt enkelt såhär:

1861 hade Michael Thonet en idé om en ny design av stolar. Han letade efter fabriker runt Moravia (där han bodde), som var duktiga på böjträteknik. Han valde en fabrik i Bystrice pod Hostýnem i Tjeckien som började tillverka hans stolar.

.

1889 flyttade Michael Thonet produktionen istället till tyska Frankenberg/Eder. Den fabriken heter Thonet och drivs än idag av hans släktingar.

.

.

Skärmavbild 2019-02-12 kl. 08.27.23

 

Fabriken i Bystrice pod Hostýnem i Tjeckien bytte 1953 namn till TON och trots att Michael långt tidigare flyttat sin tillverkning till Tyskland, fortsatte de att tillverka sina stolar enligt originalritningarna, så som de gjort ända sedan 1861. Thonetstolarna från TON, som säljs bland annat hos både Olsson & Gerthel och Svenssons i Lammhult, kostar runt  2000 kronor och de stolarna stolarna är märkta med en klisterlappar som det står TON på.

En Thonetstol från Michael Thonets släktingar i fabriken Thonet kostar i runda slängar 3 gånger så mycket som en Thonetstol från TON.

Min undran är då, vilken är då det egentliga originalet? Prislappen och bakgrundskunskapen säger förstås att det är Thonetstolarna från Thonet som räknas som originalet. Men förnuftet undrar förstås om en kopia kan börja tillverkas 28 år INNAN originalet?

.

Klurigt det där! Vad säger ni?

.

.

Här (adlink) finns en annan klassisk modell på köksstol som jag tycker är himla fin.

.

Bilderna som är från vårt kök är gamla. De är tagna av mig och stylade av Pernilla Fredholm en gång i tiden. De ingår i reportage som är sålda till både norska Vakre Hjem och svenska Allt i hemmet.

 

Kram

Helena

 

6 kommentarer

Intressanta dessa historier om design-original 🙂
I detta fall är ju båda stolarna original, men jag tycker det verkar konstigt att första fabriken får fortsätta tillverka stolarna, dessutom till ett betydligt lägre pris, de var ju tillverkarna javisst , men inte de som kom upp med idèn…….
Jag personligen gillar inte kopior , tycker det är helt fel mot alla dessa designer och företag som jobbar för att ta fram nya produkter hela tiden. Har man inte råd att köpa ett original, kan man väl köpa en helt annan grej…;) …….men,men….det är min åsikt och jag vet att alla inte håller med mig där….
I tidigare inlägg undrade du lite om ditt föredrag och jag önskar såååå att jag kunde komma, men bor tyvärr lite får långt bort…;)
Tror det kommer gå jättebra och om jag skulle kunna komma så skulle jag , förutom själva ”språnget” faktiskt vara väldigt intresserad av att veta hur du fortsätter att driva dig själv framåt, utvecklas , fördela jobb under veckan och hela tiden lyckas med att ”fixa” nya uppdrag , nya jobb , i mina ögon kanske svåraste biten egentligen….. 🙂
Tack för en mycket trevlig blogg och lycka till ❤
Kram,
Monica i Rom

Gilla

Heeeelt annan kvalitet i Thonet-stolarna jämfört med TON – om man nu gillar lite hantverk förstås. Således ligger det lite jobb bakom prislappen och inte bara marknadsföring..titta på träskarvarna så syns det tydligt. Inte fel att köpa vare sig TONET eller TON – men bra att veta vad man betalar för. // Jessica 🙂

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: