Före och efterbilder från jätterenoveringen i huset jag jobbat med i över 3 år – nu är det klart!

.

.

Klämdag idag och jag ska försöka få något gjort i jobbväg. Får försöka klämma in några timmar här och där mellan ”hästvabbandet” (klämdag, haha ni fattar). Ni är några som gärna vill se bilder från jobb jag gjort och jag har varit dålig på att visa det. Till viss del har det att göra med att mina kunder inte delar med sig av sina liv i sociala medier och inte har något intresse av att synas i mina heller. Men jag själv har också varit dålig på att visa sådant jag faktiskt kan visa. Vet inte vad det är, men känns läskigt liksom. Sen är det ju så att alla uppdrag är komplexa och blir mina ”bebisar”. Det finns så många faktorer att ta hänsyn till, så mycket som ska vävas in i det slutliga resultatet, och att då bara visa några före och efterbilder blir liksom så stukat på något vis. Som att bara lyfta ut en mening ur ett stycke text. Ni vet hur det brukar låta inom politiken ”ja men de där orden är ju tagna ur sitt sammanhang”. Lite så känns det nog när jag tänker efter.

.

.

Jag fattar ju också att jag måste visa vad jag gjort för att nå nya kunder. Har iofs inte behövt göra det tidigare, men några av mina projekt lider nu mot sitt slut och det öppnar upp för möjligheten att ta åt mig nya spännande uppdrag.

.

.

Alla mina uppdrag ser olika ut. Några vill bara ha hjälp med färgsättning och materialval vid en renovering tex. Någon vill ha en tvättstuga uppritad. Andra vill kanske ha hjälp med att inreda ett rum eller hela hemmet med möbler och annat. En tredje vill inreda ett kontor eller en frisersalong (tackade iofs nej till frisersalongen, men ändå). Det som jag ser som min spetskompetens är ändå renoveringar och nybyggnationer. Att se möjligheter och svagheter, ta fram idéer, guida i materialval och detaljer som golv, socklar, foder, dörrhandtag, element, dörrar, fönster etc etc, rita kök, badrum, platsbyggda förvaringar, utbyggnader, ombyggnationer, göra planritningar, lösa praktiska problem som dyker upp, föreslå var eluttag och brytare ska sitta, projektleda och vara länken mellan byggare och beställare, samt mycket mycket mer. Jag är den som ser till att allt håller samman och inte spretar, att köket lirar med badrummet och att ett ganska ”vanligt hem” blir unikt och passar den som ska bo där. Jag är rätt och slätt den där idésprutan och bollplanket som många önskar ha tillgång till när de själva kanske inte har tid, intresse, kunskap eller egna idéer, och står inför ett bygge eller en renovering.

.

.

Min erfarenhet är att mina kunder spar pengar genom att anlita mig. Oftast har jag en ungefärlig uppfattning om vad saker och ting kostar och kan komma med bra förslag på alternativ om budgeten inte går ihop. Felvalen minimeras och onödiga extrakostnader elimineras. Jag har bra avtal med en rad leverantörer och kan nästan alltid erbjuda lägre priser än priser i butik (bänkskivor i sten och kompositmaterial, kök, möbler, lampor, målarfärg, mattor, kakel och klinker mm). Jag besöker ofta byggplatsen och uppmärksammar snabbt om någon detalj är på väg att bli fel eller om standarden på utfört hantverk inte håller måtten. I de fall där kunden inte finns i mitt närområde (Västerås med omnejd), jobbar jag mycket med bilder, filmer, Facetime och Zoom. Det började jag med långt innan pandemin, eftersom jag har kunder både utomlands och i andra städer, så det är ett arbetsätt jag är van vid och har bra rutiner kring.

.

.

Men nu då, kan vi få se något av vad du gjort? tänker ni 🙂

.

.

Jodå, då tänkte jag visa er en speciell del av ett mycket större projekt som jag jobbat med under 3 års tid. Det är en totalrenovering, med flera olika hus, ombyggnationer och utbyggnader, all inredning, samt marken runtomkring (terasser, gångar, planteringar etc). Allt är jag inblandad i. Jag har ritat i princip allt. Planlösningar, allt platsbyggt (mycket), specialdesignade dörrar, utbyggnader, räcken, altaner, badrum, kök och pentry, källare, mer specialdesignade dörrar, väggpaneler etc etc.

.

.

Den delen jag ska visa här är övervåningen i ett av husen. Eller snarare hur jag valt att dela av övervåningen på en plats på övervåningen. Huset ligger fantastiskt på en kulle med havet runtom i 4 väderstreck. Allt var gammalt och till viss del skadat av vatten och vind, planlösningen hopplös, taket lågt med bara en liten skruttig wc i en garderob. Allt revs ut tills bara stommen och den murade skorstenen kvarstod.

.

Jag presenterade initialt det här moodboardet för min kund och de var med på tåget direkt.

.

.

.

.

Jag behövde skapa 2 sovrum (som enligt önskemål skulle se olika ut), ett större master bedroom med ingång till en wc, ett vardagsrum med pentry, en WIC, samt ett större badrum med vidhängande separat wc och ingång från ”vardagsrummet”. En av utmaningarna var att skapa en planlösning där man ser så mycket som möjligt av havet, i alla rum. Bland annat sattes ett antal takfönster in för detta ändamål. I övrigt var det en sned murad skorsten och hanbjälkarna/takstolarna jag hade att ta hänsyn till.

.

.

För att få en känsla av öppen planlösning, med möjlighet att se havet i flera väderstreck samtidigt, men ändå skapa avskildhet mellan vardagsrum och det stora master bedroomet, som också har en sällskapsdel, ritade jag in en glasvägg. Här nedan ser du min första skiss/idé.

.

.

.

.

Den vänstra delen som är täckt leder in till wc, som i sin tur sitter ihop med själva badrummet (som alltså har 2 ingångar). Vissa av hantverkarna gav inte mycket för min idé med att blotta den sneda skorstenen, men jag stod på mig och kunden älskade det. Vi hade en hel rad med utmaningar innan den slutgiltiga finishen blev klar. Hur skulle rutorna delas in för att passa med takbjälken ovanför? Hur tunn kunde vi göra spröjs, ram och dörrkarm utan att väggen blev ranglig. Martin från Sjöby Snickeri och jag jobbade tätt tillsammans för att allt skulle bli perfekt. Ritningar gick fram och tillbaka i veckor innan vi båda var nöjda. Det som ser enkelt ut kan ibland vara väldigt komplicerat. Det var det i det här fallet. Mycket enklare att bygga nytt än att göra stora och omfattande renoveringar av gamla byggnader där vissa delar är helt oflexibla. Klurigt och i vissa avseenden ”besvärligt” javisst, men jag älskar det!!!

.

.

.

.

Tillslut var jag, Martin, snickarna på bygget och förstås kunden nöjda, och väggen kunde börja tillverkas. Den blev fantastisk! Jag är så otroligt glad över utfallet och det blev så sjukt snyggt.

,

.

.

.

Eller vad tycker ni?

.

.

Kram Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: