Saker som betyder något eller ger mig minnen – hur jag ser på prylar

.

.

Ni som känner mig vet att jag väldigt sällan köper prylar till vårt hem. Framförallt helt nya prylar och framförallt sånt där som ”oj, den var fin och trendig, den köper jag”. Köper jag något så är det för att jag verkligen behöver den där saken, och jag byter i princip aldrig ut saker bara för att jag tröttnat på något. Anledningen till att jag inte tröttnar är, skulle jag tro, för att jag redan inledningsvis valt dem med stor omsorg. Ibland kan jag förstås få en hang up på någon grej som trendar och känner att oj oj den bara mååååste jag ha. Men oftast hinner det där gå över innan jag skridit till verket. Ibland går det inte över och då kanske jag slår till efter något halvår eller så. Spontanshoppar det gör jag mer eller mindre aldrig för det blir alltid fel. Hittar jag inte rätt sak, eller har jag inte råd med det jag verkligen vill ha, då köper jag inget alls istället, och så får jag vara utan tex sänglampor som vi var i typ 6 år 🙂

.

.

Det har inte alltid varit så. Förr handlade jag ”en massa skit” och det är anledningen till att jag har både källare och vind fulla med pryttlar. Sakta men säkert gör jag mig dock av med detta ”lager” och spar verkligen bara det jag gillar. Funderar på om jag ska ha en loppis igen. Hade en för 2 år sedan. Kom galet mycket människor och jag blev av med en massa saker. Så himla skönt.

.

.

.

.

Men vilka saker gillar jag då och vad köper jag om jag köper något? Hum… för det första gillar jag att omge mig med saker som betyder något, eller åtminstone saker som jag har något förhållande till eller minne av. Som sakerna i de här bilderna tex. Vasen – fick jag av mamma och min syster när vi var på spa när jag fyllde 45. Den stod med blommor i vid min plats när vi skulle äta middag på kvällen. Gulligt va? Kärt minne. Ljusstaken – kom som en present på posten tillsammans med ett handskrivet brev, en dansk inredningstidning och fina chokladägg från fru Heidi Dinesen i Danmark. Hon ville tacka så mycket för att jag hade skrivit så mycket fint om dem på bloggen i samband med att vi byggde huset i Lofsdalen där vi la in golv från just Dinesen. Hur gulligt och överraskande var inte det? (Har skrivit om det här och ett annat möte med Heidi och Thomas Dinesen här). Så har vi det stora fatet. Superfint och tillverkat av en av mina trognaste bloggläsare (eller kanske var det hennes man?). Hon och hennes man bor i alla fall här i Västerås på halvtid, men har också sin Atelje 1030 i Skåne där de tillverkar superfin keramik. Jag har några fler fina saker från dem som jag tycker mycket om.

.

.

Så sjukt mycket roligare att köpa riktigt hantverk istället för bara massproducerat. Gillar att köpa saker på auktion och loppisar också. Antingen köper vi dyrare designmöbler, lampor osv eller så köper jag billigt men fint glas och porslin (varför ens köpa nytt???). Har köpt en och annan tavla också. Gärna unika fotografier. Det tycker jag är riktigt kul. Har faktiskt himla svårt för posters och planscher (vad är skillnaden egentligen?), speciellt sådana som sitter på ”allas” väggar, ni vet sådant som trendar och dyker upp hos den ena influencern efter den andra på Instagram. Not my cup of tea…

.

.

Well well, det var lite om hur jag ser på prylar i mitt hem. Har du några tankar som du vill dela med dig av?

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

14 kommentarer

Loppis vore jättekul men i covidtider kanske lite svårt att säkra upp ?? Lampskärmen jag köpte på din loppis blev lika bra hos mamma som jag trodde 😃 jag är en blandning av genomtänkta köp o spontana. Mest spontana köp är om ngt jag tänkt på upptäcks rea , då kan det vara svårt att stå emot. Skulle behöva rensa lite allt möjligt men det är svårt ” kan ju vara bra att ha” är svår att passera 😊 kram kram

Gilla

Så roligt att läsa om dina tankar kring inredning och prylar. Det var verkligen spot on på hur jag själv resonerar! När alla hem ser likadana ut och samma prylar dyker upp överallt så blir det ju bara såååå tråkigt, samma gröt överallt. Är så glad åt att följa dig och era två hus för det ger mig så mycket inspiration, stor tack för det!

Gilla

Fint inlägg, fler sådana tack, inspirerande. Tyvärr styrs jag av impuls o köper på mig vackra saker på känsla utan att tänka efter om jag behöver fler saker. Dock köper jag alltid kvalitet så det brukar gå att sälja ganska lätt, men onödigt att behöva sälja pga återkommande impulsköp… Ett annat problem är att jag tröttnar snabbt på det jag har. Försöker flytta runt o ställa undan saker o plocka fram andra, men det är ett himla plock fram o tillbaka o oftast blir jag inte nöjd med ändringen ändå. Avis på de som är nöjda o har det fint.

Gilla

Hej! Det låter som att du skulle behöva träna på att inte impulshandla 🙂 Bra dock med kvalitetssaker som går att sälja. Jag tror att om du lär dig att inte impulshandla, så kommer du bara att köpa sådant som du inte kommer att tröttna på. Testa att avvakta 3-6 månader varje gång du kommer på att du vill köpa något. Finns suget kvar efter de där månaderna är det rätt, annars hade du garanterat köpt det och tröttnat efter motsvarande månader.

Gilla

Ser förresten att ni delat på nya soffan, blev det inte bra att ha den ihop el var tanken att kunna ha den på detta vis oxå?

Gilla

Hej Linda, nej det var inte alls tanken att ha det såhär, och vi kommer nog inte att ha det så längre fram heller. Det är bara en tillfällig lösning så länge som vi inte har en kompletterade fåtölj där den lilla mittendelen står just nu. Det blev så ofärdigt med bara den långa soffan och inget mitt emot. Vi sitter alltid där, mitt emot varandra och myser på helgerna och nu fick vi lov att bära den svarta skinnfåtöljen fram och tillbaka hela tiden, det blev så ddrygt. Då gjorde vi såhär tillfälligt. Soffan är megastor så även då vi tog bort mittendelen så är det som blev kvar som en vanlig 4 sits soffa 🙂

Gilla

Tack för intressant inlägg jag undrar hur gör du tänker du kring saker som betyder mycket men kanske inte är fina rent estetiskt och passar in i inredningen / stilen de där sakerna du visade är ju också väldigt stilrena enkla vackra. Jag tycker det är svårt har tex en hel del som jag fått från min farmor det betyder väldigt mycket för mig och jag kan inte göra mig av med dem men passar kanske inte in i stilen i hemmet (känner lite samma sak kring barnens slöjdsaker teckningar etc) jag har förvarat i kartonger, skåp mm sen tar jag fram och försöker hitta en plats då jag tänker det är inte ”värdigt” att packa ner dem och att sakerna betyder mer än att ha ett stilmässigt enhetligt hem där allt matchar …men så tja känns det lite ”plottrigt” är ambivalent ….skulle gärna höra hur du tänker här el har du bara så vackra saker som betyder mycket för dig? jag undrar ofta när jag ser inredningsbloggar var allta de där sakerna som inte riktigt passar in är ( obs menar det inget personligt mot dig utan tänker på andra bloggare främst) tycker ditt inlägg var väldigt tänkvärt och behövligt 🥰

Gilla

Hej Anna, tack för bra kommentar, den gav mig ett uppslag om ytterligare inlägg i samma fråga. Visst har jag också saker som inte är ”snygga” och som inte ”passar in”. Genom åren har jag nog kommit på lite olika sätt att hantera det och jag lovar att göra ett inlägg om det, med lite tips, så håll utkik! Trevlig fredag!

Gilla

Toppen det ser jag fram emot och skönt och läsa att ni klarade viruset utan bli allvarligt sjuka och vad bra och ansvarsfullt hanterat o ta det säkra för det osäkra fler skulle tänka som dig önskar er en fin helg 🥰

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: