Hemgjorda tacos så mycket godare

Annons / Reklam för Åhlens

Lofsdalen-11

.

.

Good morning vänner

.

.

När vi byggde det här huset såg jag framför mig hur jag skulle stå och baka och laga mat i det här köket. Och jodå, mat lagar jag massor här, men bakning har det inte blivit så jättemycket av. Fram till nu. Har bakat flera gånger i år, med varierande resultat. Bröddegar börjar jag faktiskt få koll på nu och känner mig glad över det. Övning ger verkligen färdighet.

.

.

Igår var Tilda och Magnus sugna på tacos, och jag kände för något mer ”hemlagat”. Det fick bli hemlagade tacos istället för Santa Maria tacos. Santa Helena tacos helt enkelt, hehe! Googlade upp några taco-recept och satte igång. Och jäklarns så gott det blev! Kan varmt rekommendera alla att testa.

.

.

Skärmavbild 2020-07-29 kl. 08.33.00

.

.

Började med att baka egna pitabröd. Enkelt!

.

Pitabröd 16 st

.

25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk honung
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk smält smör
Ca 10 dl mjöl (i receptet stod det 14 dl, men det vet i sjutton hur det brödet hade blivit…)

.

Gör såhär:

1 Smula jästen i en bunke, häll ljummet vatten (max 37 grader) över och rör till jästen löst sig.

2 Tillsätt honung, salt, smör, olja och mjöl. Häll i 1 dl i taget och rör. Jag började med en ballongvisp för och övergå till en slickepott när smeten blev till deg.

3 När degen håller ihop häll upp på bakbordet och börja knåda. Tillsätt mjöl vartefter degen blir kladdig. När degen känns klar (lös och inte för tung), låt jäsa under bakduk i 30 min.

4 Ta upp degen och dela den i 16 bitar. Forma bollar och kavla ut till runda kakor, ca 15 cm i diameter.

5 Grädda i 250 grader i ca 7-8 min (passa så att de inte blir brända, det går fort på slutet och min första plåt blev lite för hårt gräddad…).

.

.

Lofsdalen-9

.

.

Till pitabröden serverade jag de vanligaste taco-tillbehören, som jag också gjorde själv.

Taco-kryddad köttfärs
Guacamole
Röd stark och röd svag tomatsalsa
Hackade tomater, riven ost, hackad rödlök, koriander, lime, och creme fraiche.

.

.

Lofsdalen-12

Liten skål här och porslin här 

.

.

Tacokryddad köttfärs

.

500 g nötfärs
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander (torkad på burk)
1 vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 dl ljus öl
Smör till stekning
Salt och peppar

.

Gör såhär:

1 Stek köttfärsen tillsammans med kryddorna.

2 Häll på ölen och låt puttra en stund medan du saltar och pepprar efter smak.

.

Obs! Nästa gång jag gör denna, kommer jag att ta mer av kryddorna. Smaka dig fram för bästa resultat hur just du vill ha det.

.

.

Lofsdalen-13

.

.

Tomatsalsa

.

3 tomater
1 lök
1 tsk koriander
1 vitlöksklyfta
1 lime (rivet skal och saft)
Chili efter smak
1 nypa (väldigt lite) socker
1 msk olivolja (jag lade till en klick smör också)
Salt och peppar

.

Gör såhär:

1 Hacka tomat och lök.

2 Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka under lock. Smaka av med salt och peppar.

.

.

Guacamole

.

3 avokado
1 vitlöksklyfta (fler om man vill ha een rejält stark röra)
1/2 lime
1 liten klick creme fraiche
Salt och peppar

.

Gör såhär:

1 Mosa avokadon med gaffel och blanda i resten av ingredienserna. Jag gillar när det finns lite bitar av avokadon kvar i röran.

.

.

Lofsdalen-10

Har ni sett så fin kanna och så fina glas? Kannan, som finns här, fick jag i födelsedagspresent av mina bonustjejer, och glasen här fick Magnus av dem när han fyllde år. Så hiiimla fina, och riktiga gamla klassiker!

.

.

Jag glömde hacka gurkan och köpa jalapenos, annars brukar vi alltid ha det till tacos. Så, summa summarum, kan jag sammanfatta vår måltid såhär. Nästa gång kommer jag att göra halvsats pitabröd, krydda mer, köpa hem jalapenos och inte glömma gurkan. Jag kommer att förbereda med alla kalla tillbehör först, steka köttfärsen sen, och sist grädda bröden så att de är helt nybakade och varma. De var galet goda nu också, ca 1 tim efter gräddning. Men nästa gång vill jag äta dem direkt från ugnen 🙂

.

.

Ni måste prova!

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: