Pärlemormoln – ett märkligt vackert fenomen med ett obehagligt budskap

pärlemormoln

.

.

Hej

.

.

Måste bara kika in för att visa er något märkligt som visade sig på den Härjedalska himlen i eftermiddags. Pärlermormoln. Har adrig sett det tidigare och hade ingen aning om vad det var förrän det började dyka upp bilder och artiklar på nyhetssajter efter ett par timmar. Det visade sig att det vackra fenomenet vi trollbundits av tidigare var allt annat än något att glädjas över…

.

.

pärlemormoln-2

.

.

‘Molnen uppstår enligt den här artikeln i DN då iskalla vindar från Arktis blåser över den skandinaviska fjällkedjan mellan Norge och Sverige och skapar vågor på läsidan. Vågorna fortplantar sig upp till hög höjd. På vågtopparna blir det kallt och där bildas små droppar. Där fryser molnens droppar till is som när de belyses av den lågt stående solen förvandlas till ett regnbågsfenomen. För att de ska kunna bildas måste det var minst 75 grader kallt.

.

.

Meteorologer på SMHI räknar med att pärlemormoln kan synas ett par gånger per år. Förutom ispartiklar består de av svavelsyra och salpetersyra. Genom att alla droppar i molnet blir ungefär lika stora så bryter de ljuset på samma sätt vilket i sin tur gör att ljus av olika våglängd sprids olika mycket och skapar de vackra färgerna.

.

.

pärlemormoln-3

.

.

Pärlemormolnen har dessvärre en aktiv roll i bildandet av ozonhål över Antarktis…

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Hej Helena och god fortsättning! Såg detta fenomen om pärlemormolnen och Ozonhål över Antarktis . Hur tänker ni som influensers när ni bokar flygresor som du nyligen bloggade om? Jag förstår ju att du vill dela med dig , vem skulle inte vilja det:) Men såg även att en annan bloggare köpt lägenhet och på mindre än två månader flyger dit i skytteltrafik , en annan bloggare som flyger till London och shoppar andra veckan Oslo och nästa Thailand , hur tänker ni influenser kring miljön och hur Ni , Vi kan bidra till mindre flyg. Själv är jag oroad på riktigt över dessa extremväder vi omger oss av , som nu inga vintrar , blåsigt , extremvärme m m . Bara funderar rent allmänt ,,,, det finns ju rekommendationer på en flygning per år till typ Spanien vilket kan vara rimligt ….ett ämne som kommer mer och mer tror jag . Ha en fint år Helena .

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: