En bra vana och en riktigt läskig upptäckt om mobiltelefonen

overnight oat

.

.

Godmorgon

.

.

2/3 av familjen ligger däckade och jag är den enda här som fortfarande är up and running. Hoppas innerligt att jag klarar mig… Jag sköter mig ju så bra, hälsomässigt, så det vore väl sjutton om jag skulle bli sjuk nu, haha!

.

.

Träningen flyter på bra, även om jag inte har varit på gymmet ordentligt sedan i juni (kanske borde jag säga upp medlemskapet?). Jag springer mestadels nu istället eftersom det är så härligt att vara ute. Men men, plötsligt är den mörka, våta och blåsiga senhösten här, och då är det inte så tokigt att ha ett gym att smyga in på, så vi får se hur det blir. Jag har fortfarande planer på att börja spela tennis, men har inte tagit tag i det ännu.

.

.

Kostmässigt försöker jag att hålla mig till nyttig och god mat. Jag mår inte bra av mjöl och socker (som i raffinerat vitt socker) så det undviker jag i relativt stor utsträckning. Provade att köra LCHF för några veckor sedan men kände att jag inte var tillräckligt motiverad, det blev tråkigt helt enkelt och en för stor uppoffring för livskvalitén, så det lade jag ned. Brukar aldrig vara några problem på våren, men den här årstiden blev det alldeles fel…

.

.

overnight oat-3

.

.

Sedan ca 1 vecka tillbaka börjar hela familjen dagen med varsin skål overnight oat. Har ni provat overnight oat? Lillan kom hem från skolan och sa att fröken hade tipsat om det. Vi stack till affären och köpte det som behövdes för hennes recept (jag lade bara till linfrön).

.

Overnight oat 1 portion

1 dl Fiberhavregryn
1 msk chiafrön
1 msk linfrön
1-2 tsk kanel
1 dl mjölk (häller i en liten skvätt extra eftersom jag vill ha den lite ”blötare”)

Förslag på topping

° Frysta bär av valfri sort, vi alternerar mellan blåbär, mango, hallon, havtorn, persikor etc.
° I helgen stekte vi äppelbitar i smör (suuuupergott!!!)
° Jordnötssmör (kolla så att den inte innehåller något annat än jordnötter och salt)
° Kokosflarn
° Hasselnötter
° Solrosfrön
° Gojibär eller andra torkade bär

.

Blanda bara ingredienserna i en skål på kvällen, ställ i kylskåp över natten och garnera med valfri topping på morgonen. Så himla gott!

.

Det är lite med overnight oat som med kaffe, när man smakar första gången är det inte så jättecharmigt, men ju mer man dricker/äter det desto godare blir det. Det är ju inte sött alls, och det är nog det som gör att hjärnan behöver lite tid på sig att faktiskt uppskatta smakerna. Nu vill jag liksom bara äta det hela tiden, och har tom gjort i ordning det till mellis på em. Testa får ni se. Så mättande, så nyttigt, gott och enkelt (och bra för magen)! Bra fröken som tipsar om såna här saker, inte sant?

.

.

Nu till något annat, något läskigt, som jag faktiskt får lite ångest av…

.

.

I många år har jag nästan varje morgon vaknat med antingen superjobbig migrän, eller lite småont i huvudet. Efter att jag fått Levaxin mot underproducerande sköldkörtel har superjobbiga migränen blivit 100 ggr bättre, men den där småonda morgonhuvudvärken har hängt kvar. Ett par Treo och en migräntablett har varit lösningen på det och efter 30 minuter har jag varit fit for fight. Har mer eller mindre blivit en rutin…

.

.

Under semestern i Spanien och i Lofsdalen (dvs 4 veckor) hade jag ont i huvudet 1 gång… och då var det riktig migrän som höll i sig i 2 dagar. Den där småjobbiga huvudvärken lös med sin frånvaro… Skönt! Så snart vi var hemma, började skiten igen. Ont i huvudet- Treo + migräntablett-30 min-bra igen. Vad sjutton berodde det på???

.

.

Efter lite eftertanke kom jag på att under semestern hade jag mobilen i ett annat rum, men tillbaka hemma hade jag den påslagen på nattduksbordet bredvid sängen… Testade en natt att lägga bort telefonen och vaknade… UTAN huvudvärk. En tillfällighet kanske tänkte jag och testade igen och igen och nu har det gått 2 veckor och jag har inte vaknat med småmolande huvudvärk en enda gång. Ordentlig migrän har jag haft en gång, men den där småmolande värken som går över efter ett par Treo och en migräntablett är borta!!!

.

.

Alltså – Vad i hela fridens namn gör mobiltelefonerna med våra hjärnor och kroppar? Rent fysiskt menar jag. Hur är det med den där strålningen som ingen vågar varna för (på riktigt alltså). Vart finns de riktiga forskningsrapporterna om detta? Finns de ens? Jag menar, det finns alltid folk som uttalar sig och varnar för riskerna och håller på, men så vitt jag vet finns ingen seriös forskning som visar på mobiltelefonstrålningens inverkan på ex hjärnan. Har ni koll? Tipsa gärna om RIKTIGA forskningsrapporter, inget humbug eller tyckande tack. Jag är sjuksköterska och det enda som biter på mig är ”Forskning och beprövad erfarenhet”. Erfarenhetsbiten har jag nu alltså upplevt själv, men skulle gärna läsa om forskningsbiten.

.

.

Ruskiga saker detta… Vad har jag utsatt min och familjens hjärnor för egentligen?

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

10 kommentarer

Lyssna på Anders Hansens sommarprat! Om du inte redan gjort det? Han påtalar också det tokiga med att ha mobilen vid sängen.

Gilla

På typ ”2000” talet när mobilerna inte var smartphones tycker jag det pratades mycket mer om strålning. Och master. Minns att jag var på ett stormigt möte i skolan i Kvicksund där det debatterades en mast i närheten. Nu hör man det sällan, mer än då och då att man inte ska mobilen i fickan, eller prata överlag i headset då mobilen blir så varm, osv. Jag har aldrig mobilen i sovrummet, gissar många har den som väckerklocka men det finns ju bättre grejor, En läskig insikt du gjort Helena i vilket fall! Kram Milla
(ps kan tipsa om raw bovete gröt som mixas med en banan, en av få gröter jag får i mig)

Gilla

Hej Helena, en tanke som kommer till mig när jag läser din reflektion, är att när du inte har haft mobilen i närheten av sängen, har du varit på semester i Spanien och i ert fjällhus, där en ev avkoppling känns genom bla annan miljö. Det kan nog också påverka, hemma ”har man” mycket som är mer ”på g”.
Det kan kanske vara en bidragande del till frånvaron av huvudvärken du vaknar utan vid de tillfällena ?
Bara en tanke från mig, Ninni.

Gilla

Förstår hur du tänker, men det som var så klurigt var ju att huvudvärken kom tillbaka när jag kom hem och lade mobilen på sängbordet, men försvann helt när jag lade telefonen på kaminen några meter bort… Skumt! Mvh Helena

Gilla

Hej!

Först och främst tack för en trevlig blogg. Kikar ofta in för inspiration.

Angående ditt inlägg om sömn och mobiltelefoner. Skulle tro att det är ett felaktigt orsakssamband. D.v.s. andra faktorer än förmodad strålning är orsaken till att huvudvärken uteblivit. Kanske sover du fler timmar om du inte surfar på telefonen? Eller så slipper du spänningar i nacken, som man lätt får vid surfande i sängen. Det finns ingen seriös forskning som tyder på strålning som skulle kunna orsaka huvudvärk eller liknande, så du kan vara lugn 😊

Låter dock inte bra att behöva ta värktabletter så ofta. Säker på att det inte är spänningshuvudvärk?

Hoppas det löser sig.

Gilla

Hej, ja du jag vet inte vad jag ska tro… Det som stör mig är att huvudvärken kommer tillbaka så snart jag lägger telefonen på sängbordet, oavsett om jag jobbar eller är ledig. De dagar då telefonen ligger på kaminen några meter bort, då vaknar jag utvilad utan huvudvärk. För övrigt är forskningen lite sisådär och man är inte 100% säker på att strålningen inte påverkar oss. Det står mest att det inte är sannolikt och att man ännu inte hittat några tecken på skadeverkningar… Men vem vet vad som dyker upp längre fram… Det är isf inte första gången i världshistorien som man trott att något varit ofarligt och sen visar något annat sig. Se bara på exempelvis Nevrosedynskandalen. Mvh Helena

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: