Bjöd mamma på champagne och hade liten champagneglasskola

Innehåller annonslänkar till Ellos och Cervera

champagne-2

.

.

Mamma och jag drack champagne igår. Jag tog fram glasen jag fick av mina styvdöttrar när jag fyllde år tidigare i våras, och vi kom att prata om formen på dem. Som ni kanske ser är det inte den traditionella avlånga höga formen på dem, utan mer vanligt-vinglas-form.

.

.

Det finns egentligen 3 olika former på champagneglas. Inget är mer ”rätt” eller ”fel” än det andra, men man skulle kunna säga att de supportar och presenterar champagnen på olika vis.

.

.

Skärmavbild 2019-08-24 kl. 08.27.16Just de här vackra handblåsta glasen från Kosta Boda, och ritade av Bertil Vallien för mer än 30 år sedan, har vi i Lofsdalen. De är eleganta, vackra att se på och goda att dricka ur. Känns festligt att ta fram dem.

.

Den vanligaste varianten, som jag skulle tro att de allra flesta förknippar champagne med, är de så kallade flöjtglasen. De har en långsmal kupa vars syfte är att behålla bubblorna i glaset länge. Problemet är bara att den smala mynningen gör att vi går miste om en hel del av doft- och sakupplevelsen. Även champagne behöver syre för att smaken ska utvecklas optimalt och när du dricker ett vin är doften en central del i upplevelsen. De smala glasen blir ett hinder på vägen.

.

.

Skärmavbild 2019-08-24 kl. 08.51.30

..

De här champagneglasen från Iittala har vi också i Lofsdalen, men jag hann bara köpa 2 st innan jag kunde konstatera att de är allt för opraktiska. Blir man det minsta ”tipsy” skvalpar man lätt över kanten och det är drygt i största allmänhet att balansera drycken i det vida glaset.

.

Coupeglasen känner vi kanske mest igen ifrån champagnetorn och filmer från förr. Jag tänker 20-tal och fester i Charlestonstil när jag ser dem. Dessa glas, med sin vida mynning, ger de ädla dropparna gott om syre och doften blir lättillgänglig. Det mindre positiva är att bubblorna försvinner snabbt.

.

.

Skärmavbild 2019-08-24 kl. 08.19.46

Vet inte riktigt när det hände, men för några år sedan började vi märka att champagne nästan alltid serverades i den här typen av glas på restauranger. Vi gillade verkligen att dricka champagne ur de glasen och i maj fick jag alltså 4 st såna här champagneglas från Riedel.

.

Det här glaset anses av förståsigpåare vara det mest ultimata glaset att dricka champagne ur. Den spetsiga botten samlar bubblorna i en vacker centrerad pelare och vidden i kupan gör att vinet får tillräckligt med syre för att ta fram dess hela register av smaker. Den smalare mynningen gör att doftaromerna bevaras i kupan så att vi kan njuta av dem.

.

.

champagne

.

.

Ja, det var lite champagneglasskola det, hoppas någon tyckte att det var bra!

.

Och för den som är på jakt efter en vinkyl eller en champagnekylare kan jag tipsa om den här vinkylen och den här prisvärda champagnekylaren.

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: