Så kommer du igång med träningen – det tar 5 minuter…

Innehåller annonslänk till Stronger

träna1-3

.

.

Hur kommer man igång med träningen? Den frågan har jag fått och den tänkte jag ge mig på att svara på i det här inlägget. Nu är ju inte jag någon inbiten ”tränerska” som legat i år efter år. Snarare är det väl så att det finns få som lika mycket som jag ogillat att träna. Kanske passar jag därför bättre än många andra att svara på den frågan.

.

.

För det första tror jag att det handlar om motivation. Hur motiverad är jag? Vad är min drivkraft? Vill jag gå ned i vikt, bli piggare, leva längre, bli starkare, må bättre eller vad är det? För många kanske det inte finns någon helt självklar motivation. Ett förslag då är att lyssna på psykiatrikern Anders Hansens sommarprat här som handlar om hur den fysiska formen påverkar den psykiska hälsan. Efter det bör du ha fått ett antal uppslag till motivation.

.

.

Min egen motivation grundar sig i att jag aldrig någonsin vill bli så sjuk igen som jag var i vintras. Jag var i fruktansvärt dålig fysisk form (hade inte rört mig ordentligt på 10 år) och blev hemskt sjuk i influensa. Det tog mig 10 veckor att bli frisk. Sannolikt hade det aldrig hänt om jag hade varit i den fysiska form som jag är idag efter 4,5 månads träning.

.

.

träna1-2

.

.

När motivationen väl finns där gäller det att hitta tiden och få ändan ur vagnen. Handen på hjärtat. Visst spenderar du minst 20-30 min/dag framför tv-n, på Instagram, Facebook eller någon annan form av digital tidstjuv? Antingen parkerar du helt framför datorn/tv:n någon timma eller två, eller så snor du åt dig några minuter här och där och vipps så har tiden sprungit iväg. Tiden finns alltså, men du ser den inte eftersom du tycker att du bara använder den i springorna mellan ”det du verkligen gör”.

.

.

Jag tycker att det blir fel att tänka ”jag ska titta mindre på tv och/eller vara mindre på sociala medier, för då hinner jag motionera mera”. Jag vänder hellre på det och tänker ”Om jag motionerar lite mer kommer jag att ha mindre tid över för sociala medier och tv”.

.

.

Det är nämligen så att motionen måste planeras in. Den får inte vara den där saken som görs ”om det blir tid över” för det blir aldrig tid över. Den måste schemaläggas precis som jobb, middag, fika med en vän, skjutsa barn, titta på en serie (på ordinarie tid), aw med jobbet eller vad det nu kan vara. Den måste också sägas. Om du berättar för folk, din partner, dina barn, din mamma, dina jobbarkompisar, att du ska träna ikväll, då kommer du att träna. Allt annat är pinsamt…

.

.

Men tillbaka till det där med tiden. Jag förstår att jag nästan tappade dig där när jag började prata om att träningen måste schemaläggas osv. För visst kände du där att ”NEEEEJ jag har inte tid, jag kan inte pressa in mer i mitt redan fullproppade schema, jag viiiiillllll inte ha fler måsten i mitt liv”. Luuugn, det handlar inte om att avsätta 1,5-2 timmar på ett gym 3 dagar i veckan. Det handlar om att börja med 15 minuters rask promenad runt kvarteret – VARJE DAG!

.

.

träna1

Det blev en sen promenad för mig igår. Sprang inte, tog det lugnt. Men jag gjorde det i alla fall. Rörde på mig. Jag är en motionerande person nuförtiden liksom. Träningskläder här.

.

.

Alltså världens bästa start på ditt nya motionerande jag! 15 minuter – varje dag. Du behöver inte byta om, och inte duscha när du kommer hem. Du behöver inte avstå något annat. Det är inte jobbigt. Du blir inte flåsig (möjligen lite varm och gosig). Men det är att motionera. Och varje investerad minut är bättre än ingen minut alls. Det handlar om att få in rutinen och se sig själv som en motionerande person ”Jag är en sån där person som motionerar regelbundet, jag tar hand om mig själv och är rädd om min kropp”. Bara den tanken lyfter ens självkänsla flera cm. Man blir liksom ”en i gänget”.

.

.

Det viktiga här är att göra det VARJE DAG! Hinner du inte 15 minuter. Gör det i 10 eller 5 minuter då! Det handlar om rutinen och om hur du ser på dig själv. Motionerande person – inte motionerande person. Viktig skillnad!

.

.

Men sen då? Hur går jag vidare, hur ska jag hålla i när det blir jobbigt? Strunta i det! Du behöver inte tänka på det nu. Det kommer att ge sig. Tänk verkligen inte på det nu. Fortsätt bara gå. 15 min, 10 min, 5 min, gå, gå, varje dag. Kom hem och se dig i spegeln. Bra jobbat! Ett steg närmare bättre hälsa, bravo! Jag är en motionerande person – Härligt!

.

Om du gör det här (och läser här förstås) kommer jag att följa dig längs vägen. Ge dig fler tips. Dela med mig av mina erfarenheter. Peppa, peppa och peppa! Det här är nämligen ingen ”rocket science”, det är bara självupplevda erfarenheter och det behöver man inte vara PT för att dela med sig av 😉

.

.

Om du klickar på rubriken till det här inlägget, skrollar längst ned på sidan och klickar i den blå rutan där det står Follow Drömhus får du en notis i mailen varje gång jag postar ett nytt inlägg. Fiffigt va? För det vore väl trist att missa ett inlägg, inte sant?

.

.

Se så, ut och gå nu. Börja NU, inte sen, get the shit done bara!

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

4 kommentarer

Jag ska hänvisa till detta blogginlägg när mina diab pat rynkar på näsan åt mig när jag tjatar på om kost o motion 🙂 🙂 bra pepp – nästan så jag skall ta mig en promme jag med i kväll 😉

Gilla

Helt otroligt vad du har förändrats på den korta tiden! Jättebra att just du skriver och visar att det går även om man varit en soffpotatis i många år. Grattis och Tack!👏

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: