Get the shit done och baby steps

hotel mama-2

.

.

Hoppla hoppla, det blev visst lite semester från bloggen den senaste veckan. Det var faktiskt precis som att luften gick ur mig där i slutet av förra veckan. Bloggade ganska intensivt när vi var på Mallis och blev faktiskt himla trött på att se mig själv på bild. Trött på att skriva om mig själv också för den delen. Men nu har jag vilat från det i 6 dagar och känner att yes, nu är jag redo igen (så här kommer en massa bilder på… mig själv… från sista dan i Palma… hahaha!).

.

.

Vi är tillbaka hemma i Vässan och tuffar på med en blandning av semester och jobb. Efter att ha varit borta i 2 veckor var det förstås en del jobb att ta tag i direkt när jag kom hem. Jag har bland annat haft flera uppstartsmöten för kunder vars hem ska inredas under hösten. Kul! Jag har också fixat lite här hemma. Började redan i början av sommaren med att ta tag i sånt som skjutits på framtiden en längre tid, och har fortsatt med det sen vi kom hem från Mallis. Ni vet hur det är ”Borde fixa det och det och det, men jag gör det sen… en annan dag… asjobbigt… har inte tid just nu” osv.

.

.

Men jag har bestämt mig. Det blir inget mer sen. Sen ger mig inte mer fritid, ger mig inte mer livskvalitet.

.

.

Get the shit done, helt enkelt! Det är det som gäller, det är det enda som på riktigt kommer att ge mig mer fritid har jag räknat ut!

.

.

hotel mama-5

.

.

Det är ju faktiskt såhär. Vi har ett stort hus, eller två hus faktiskt. Ett stort här i Västerås och ett litet i Lofsdalen. Hus tar tid. Speciellt gamla hus tar  m y c k e t  tid. Till det stora gamla huset hör en stor gammal trädgård. Stora gamla trädgårdar tar också tid, i alla fall under sommarhalvåret. Vi jobbar heltid båda två, och jag driver eget företag vilket oftast, för mig i all alla fall, betyder – aldrig riktigt ledig. Vi har också barn. 3 stycken, för att vara exakt, varav 1 är min. De två äldsta är utflugna men Lillan är bara 11 år och tiden flyger iväg och jag vill förstås finnas där för henne så mycket jag bara kan. Jag vet hur det är. Plötsligt säger det bara poff, så är hon stor och min roll marginaliseras. Jag känner ibland att jag har för lite kvalitetstid med henne.

.

.

Men herre gud människa, nog sjutton måste du klara ETT barn, hem och jobb utan större mankemang, ni är ju dessutom två, tänker du nu. Ja men absolut, visst gör jag det, det är inte det som är grejen. Grejen är att jag inte utnyttjar min tid på rätt sätt. Jag är inte ekonomisk med den tid jag har, vilket gör att det blir alldeles för lite 100 procentig fritid över. Jag känner att jag mest hela tiden säger ”Vänta lite, vi gör det snart, mamma ska bara… ” eller ”Jag hinner inte nu för jag måste…”. 

.

.

hotel mama-4

.

.

Vet inte hur det är med er, men jag fungerar som så att har jag för mycket saker som släpar efter, för mycket saker som borde bli gjorda eller borde gjorts för länge sen. Då blir jag handlingsförlamad. Jag vet helt enkelt inte vart jag ska börja. Och har jag stökigt och allmänt oordning runtomkring mig, då mår jag dåligt. Jag hatar känslan av att aldrig ”komma ikapp” att aldrig ”ligga i fas”. Vinden är överbelamrad, källaren en mess, lådorna svämmar över och blommorna behöver ny jord.

.

.

Att-göra-listor funkar inte för mig. Ibland, när jag gjort en lista, tittar jag på den efter ett tag och ser en punkt jag tidigare tyckte verkade ganska rimlig att genomföra och känner att ”Herre Gud, den här uppgiften är ju lika jobbig och komplicerad som att dra igång en expedition till Mount Everest!!!” och så skjuter jag den på framtiden… Listor kan ev funka om det är väldigt specifika saker som ska göras som att posta ett brev, vattna blommor eller svara på ett mail. Men jag kan tex inte skriva ”fixa trädgården”, ”städa på vinden” eller ”rensa i skåpen”. Jag kan faktiskt inte ens skriva ”tvätta” och få det att kännas som en enkel uppgift eftersom jag då alltid ställs inför följande tankar och resonemang.

.

.

”Nu ska jag tvätta idag, oh vad skönt det ska bli! Måste bara börja med att plocka ihop all tvätt som finns i hela huset. Jag bör nog tvätta lakanen i alla sängar också eftersom jag nu ändå ska tvätta, och när jag håller på borde jag förstås även tvätta sofföverdragen som är solkiga… Badrumsmattorna är smutsiga så de får åka med… Hur var det nu med Lillans vinterjacka, tvättade jag den i våras? Bäst att kolla det, och tvätta den också om den är smutsig. När jag ändå håller på liksom… Att bara tvätta en maskin med kläder känns ju så halvdant, eller hur? Hur ska jag då kunna prioritera vad som är viktigast?” . 

.

.

Ja men ni ser ju, arbetsuppgiften blir för omfattande, för stor, för tidskrävande och så struntar jag i det istället och går omkring och känner mig stressad över att jag inte har några rena kläder, att sängkläderna borde tvättas, att badrumsmattorna är smutsiga osv. Det hela leder till att kreativiteten och arbetslusten försvinner. ”Ohhhh, jag kan inte koncentrera mig på det här eftersom jag egentligen borde tvätt allt det där. Fick jag bara tvättat allt det där skulle jag med glädje sätta tänderna i det här…” . Och så blir precis inget gjort. Men fick jag någon härlig kvalitetstid ut av den tid jag sparade på att inte tvätta? Nej, inte ett skit!

.

.

hotel mama

.

.

Sedan i våras har jag jobbat metodiskt med både min skalle och mitt hem. GET THE SHIT DONE! Skjut inte upp saker, men allt behöver inte bli klart på en dag. Bara för att man tvättar behöver man inte tvätta  a l l t, det räcker med att  b a r a  tvätta badrumsmattorna en dag. Inte spendera en hel dag i tvättstugan. Bara för att man bestämmer sig för att rensa källaren så behöver man inte rensa  h e l a  källaren på en gång. Det blir för stort då, för jobbigt att börja. Tar emot liksom.

.

.

Så vad har jag gjort då? Jo jag har börjat att göra saker stötvis, små grejer. 5 min här, 1 eller 2 minuter där. Jodå, någon halvtimma och ett par timmar har förstås också ägnats vissa arbetsmoment, men systemet är detsamma. GET THE SHIT DONE, skjut inte upp och ta baby steps. Pyttelite varje dag. Ni vet det där med många bäckar små… Ställ en sak rätt varje gång du går in ett rum (där det är lite oordning). Ha inte som mål att rensa alla rabatter på en gång, rensa 1 eller 1/2 eller 1/3 rabatt när du har några minuter över och solen skiner (istället för att kolla Instagram/Facebook i 15 min).

.

som är stökigt).

Bestäm dig inte för att avsätta en eftermiddag till att torka ur alla skåp i köket samtidigt. Torka 1 hyllplan varje gång du plockar ur diskmaskinen istället. Inom loppet av 1 eller 2 veckor (beroende på hur stort kök du har) är alla köksskåp rena och du har inte ”förlorat” någon mätbar tid. Det blev liksom bara gjort i farten. Samma sak med källaren och vinden. Behövs inte en helg för att rensa. Bestäm dig för att sortera 1 kartong i veckan, tar max 15 min, eller slänga/sälja 1 sak per månad, och inom loppet av några veckor/månader är hela källaren/vinden fixad utan att värdefull tid gått förlorad. Vinden har ju sannolikt stått orörd i flera år så det spelar ju ingen roll om det tar dig ett år eller så att få den i ordning.

.

.

En annan effektiv del i min ”nya metod” har varit att slänga saker. 5 saker om dagen. Ett rostigt gem, en trasig kruka i trädgården, ett par uttjänta trosor, ett par för små strumpor i Lillans garderob, en gammal nyckel som legat orörd i 15 år, osv, osv.

.

.

hotel mama-3

.

.

Det här kanske inte är något nytt för dig, du kanske alltid har jobbat så, eller så passar det inte alls din stil. För mig är det kalasbra. Jag får saker gjorda, lite lite varje dag, utan att det behöver kännas helt övermäktigt. Saker får ta tid, det gör inget, och jag känner ändå att jag är närmre den där känslan av att ”komma ikapp” och ”ligga i fas” än vad jag någonsin har varit även om jag har en massa grejer kvar tills jag är helt i mål med allt här hemma. Men jag är på väg och jag har hittat ett sätt som funkar så himla bra. Get the shit done och baby steps alltså!

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

9 kommentarer

Bra tips från dig! Jag skulle verkligen behöva skärpa till mig. Och du… Hur smashing snygg är inte du då. Jag smäller av… Kramar från en som knatar runt i lantiskläderna här på Gotland //Tina

Gilla

tack för det här inlägget Helena 🙏🏻 Ska verkligen ta det till mig och har ju fått en kickstart tack vare dig o Erica 👍🏼🤗 grymt fina bilder från Mallis btw💃🏼

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: