Att handla som en fransyska

Innehåller annonslänkar till Lyko och Lindex

packning

Förbrukningsartiklar inhandlat till kommande semester. Sådant i klädväg som jag faktiskt sliter ut… Bästa Bh-n här, trosor här, nagellack här och här och minihårspray (perfekt för packning) här

.

.

Såhär i semestertider är det lätt att känna ett sug efter att köpa nytt. Midsommarafton imorgon och då är det förstås en lockande tanke att svassa runt i exempelvis en ny fin klänning och känna sig awesom. Samma sak när väskan ska packas inför en resa. Underbar känsla att vika ihop nya fina kläder att använda på plats i det paradis som är resans mål, inte sant? Men så tänker jag såhär – Handen på hjärtat Helena, är det verkligen nödvändigt att byta ut garderoben inför varje sommar? Behöver du verkligen en en klänning till?

.

.

Klädindustrin är en av de värsta miljöbovarna som finns, dels på grund av alla kemikalier som används vid tillverkningen, men också på grund av alla flygtransporter som sker innan de färdiga plaggen når konsumenten. I Johanna Frändéns krönika ”Gör en klimatinsats – Shoppa som en fransyska” i Aftonbladet idag, citerar hon Naturskyddsföreningens hemsida där det går att läsa om bomullen i en t-shirt ”till exempel kan ha odlats i Indien, tyget stickats i Pakistan, färgats i Bangladesh och tröjan sytts upp i Turkiet innan den slutligen når butiken”. Det verkar ju precis helt galet! Dessutom kan man i krönikan läsa att ”för att tillverka en (1) t-shirt släpps det ut upp till tio kilo växthusgaser och går åt minst 1 500 liter vatten, flera kilo råvaror och ett kilo kemikalier, enligt Naturvårdsverket”.

.

.

Svenskarna ligger i topp i Europa när det kommer till att lägga pengar på kläder. Tack vare en stark ekonomi och ständigt sjunkande priser på kläder ökar hela tiden konsumtionen. Man räknar med att så mycket som 1/3 av alla kläder som köps åker rakt ned i soporna, trots att de varken är utnötta eller trasiga. Bland de länder i Europa som konsumerar minst kläder finns före detta öststater och – Frankrike. Trenden går till och med nedåt sedan 10 år tillbaka i tiden. 40% av tillfrågade fransoser menar att de köper mindre kläder av hänsyn till miljön. Tydligen är det också så att billighetskedjor aldrig fått något ordentligt fotfäste i Frankrike. Johanna Frändén tolkar det som att ”snabbkonsumtionen av kläder strider mot själva idén om stil och elegans”.

.

.

Hur det är med det får stå för henne, men för egen del drar jag följande slutsatser. Under 2017 och 2018 köpte jag en del (för mig) ganska dyra kvalitetsplagg i fina butiker som Guts (som ligger i Punkt i Västerås) och hos Tullhuset Living (i hamnen i Västerås). Dessa kläder har jag verkligen vårdat med omsorg. Varför? Jo för att det sved till i plånboken vid varje köp (dvs kläderna fick ett högt ekonomiskt värde för mig), och för att jag verkligen, tillsammans med personal som kan sin sak, valde dem med omsorg. Det var plagg som jag gillade så mycket, som passade just mig, och som jag kände att jag skulle komma att använda i många många år oavsett trender. Ganska klassiska plagg med andra ord. Alla de plaggen har jag kvar. De hänger prydligt i min garderob och jag använder dem lika flitigt nu som jag gjorde när jag köpte dem. Kul också att på nytt få packa ned de fina sommarkläder som inte använts sedan förra sommaren!

.

.

Jag gjorde under dessa år också ett antal spontaninköp. ”Billiga” plagg från kedjorna som inte kostade mer än typ ett Mc Donalds-besök. Vad har hänt med de plaggen? Utan statistisk supersäkerhet kan jag säga att det ser ut ungefär såhär: 1/3 tappade fasonen efter 1 eller ett par tvätt och åkte till återvinningen, 1/3 är använda endast 1 gång (känns helt opassande – för kort, för tight, konstig form osv) hänger bara i garderoben och tar plats och jag kan inte alls fatta varför jag köpte plagget, 1/3 är favoritplagg som används kontinuerligt.

..

Ställ dig följade 3 frågor innan du köper något nästa gång:

.

a) Behöver jag verkligen ytterligare 1 klänning, t-shirt, byxa, kjol etc?

b) Är det här ett plagg som jag kommer att vilja använda om 2-3 kanske 5 år? Och kommer plagget att vara i samma fina skick då?

c) Kommer du varje gång du sätter på dig det här plagget tänka att, ”fasiken vilket bra köp det här var, fick verkligen valuta för pengarna med denna”?

.

Svarar du nej på någon av dessa frågor kanske det är vettigt att avstå just det köpet.

.

.

En annan bra tanke att tänka innan innan inköp görs är – Är det rimligt att den här bomulls-t-shirten, som kostar 69 kr till ordinarie pris, kan vara framställd på ett sätt som belastar miljön på minsta möjliga vis med tanke på den logistikkedja som beskrivs längre upp i den här texten? Någonstans känns det ändå som att man enligt exemplet tagit en genväg som inte är miljömässigt försvarbar…

.

.

Jag vet att det finns personer som aldrig ens kommer att vara i närheten av att kunna köpa en klänning för 1500 kronor, så såklart måste det finnas alternativ till premiummärken. Men väldigt väldigt många (däribland jag själv emellanåt) handlar hellre en massa slit och släng-plagg ”eftersom man vill ha att byta med”, istället för att göra som, jag får känslan av att fransyskorna gör, satsa på få stiliga och eleganta plagg som håller i längden. Glöm förresten för allt i världen inte att det går alldeles utmärkt att handla märkeskläder både på rea och second hand till löjligt låga priser

.

.

Klyschigt, jag vet, men – ingen kan göra allt, men alla kan göra lite, och vi måste fanken i mig börja göra mer än bara flyga mindre (och skämmas för de flygresor vi ändå gör).

.

.

Så vill jag gärna avsluta det här inlägget med ett citat från Fredrik Wikström Universitetslektor och Fil Dr i Miljö- och energisystem på Karlstads Universitet (lyssnade på honom under klimatfrukosten här).

.

”Vi sitter i ett hus som brinner och politikerna gör ingenting åt det”

.

Så eftersom politikerna inte gör något, tänker jag att vi själva måste ta det ansvaret, så kanske de fattar så småningom.

.

Och för er som tänker ”Vad knasig hon är som skriver ett sådant här inlägg och samtidigt uppmanar till shopping med länkarna under bilden längst upp”, kan jag bara säga såhär. Det här inlägget tog mig ganska precis 4 timmar att skriva, dvs en halv arbetsdag. För att jag ska kunna göra det här (och få betalt för det, den här bloggen är ju en del av mitt jobb och min inkomst), behövs länkarna som ger mig en summa pengar för varje klick ni gör. Och grejen är ju inte att jag vill uppmuntra till hejdlös konsumtion, utan mer att tipsa om saker man kan behöva, och sedan är det upp till var och en att se till sitt eget egentliga behov. Ibland kanske man behöver just det där jag tipsar om, och andra gånger gör man det inte – easy peasy!

.

.

Kram

Helena

 

Kategorier:

Okategoriserade

3 kommentarer

Åh så bra skrivet instämmer verkligen vad glad jag blir du som influenser tar ställning mot denna masskonsumtion av billighetskläder nä vi måste alla tänka till vi kan inte längre köpa nytt hela tiden. Jag tänker flera gånge nu innan mågot nytt får komma in i garderoben. Önskar dig en fin sommar 😍

Gilla

Kanske skulle studio4 vid ngt tillfälle kunna hysa bloppis från oss följare där vi kan ” säljbyta” med varandra och andra ev med lite kommission till dig ? Klura på det…

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: