Så serverar du vin vid rätt temperatur

∼ Innehåller annonslänkar till Partykungen ∼

1

.

.

Finns nästan inget enklare och godare än en välfylld charkbricka och ett gott glas vin. Funkar liksom alltid, kanske speciellt när man inte kan komma på något annat att bjuda på en fredagkväll, eller efter 6 timmars bilkörning upp till stugan i Lofsdalen. Vi stannar alltid i Sveg och handlar en massa godsaker som vi äter första kvällen där uppe.

.

.

Minns ni förresten att jag skrev att det lätt kan bli typ 35-38 grader varmt i vår stuga i fjällen när det är soligt ute och solen strålar in genom de stora fönstren? Det låter ju helt galet men det är sant. Ni kan ju tänka er själva vad som händer med exempelvis en flaska vin som står i den värmen. Precis, den blir också 35-38 grader varm och hur gott är det att dricka?

.

‘.

vinkyl-3

.

.

För en tid sedan överraskade jag Magnus med en liten vinkyl för 8 flaskor till huset i Lofsdalen. En perfekt present visade det sig och nu har vi alltid perfekt tempererat vin. Det vita får stå i kylen och det röda i vinkylen som är inställd på 18 grader (går att ställa in mellan 7-18 grader).

.

.

Har man inte en vinkyl kan man alltid ställa in det röda vinet en kvart i kylskåpet innan servering. Men som sagt, med en vinkyl blir temperaturen perfekt. Oväntat lyxig känsla att alltid ha rätt tempererat vin har det visat sig! Vår vinkyl finns här för den som undrar (och inte var den dyr heller).

.

.

vinkyl-4

.

.

Vad är då rätt tempererat vin?

.

.

Vid servering är temperaturen viktigt för att vinet ska komma till sin rätt. Alla vet att vita viner ska serveras kalla och många säger att rött vin ska serveras rumstempererat. Men det är en kvarleva från förr när vi hade mycket svalare inomhus än vi har idag.

.

Rött vin

Tumregeln när det gäller rött vin är att vinet bör vara mellan 16-18 grader. Lättare röda viner kan med fördel serveras ännu lite svalare, ända ner till 14 grader.

.

 

Vitt vin

Vita viner ska serveras riktigt svala. De bör hålla en temperatur på mellan 6-12 grader.

.

Mousserande vin

Champagne, Cava, Prosecco, Franciacorta eeller andra mousserande viner bör serveras kallt, ca 6-8 grader är rekommendationen.

.

Rosévin

Rosévin bör serveras svalt det med, 8-12 grader brukar vara bra.

 

.

Söta viner och dessertviner

Vita dessertviner eller vita söta viner bör generellt serveras vid en temperatur av 8-10 grader. Röda söta viner däremot serveras vid samma gradtal som röda viner dvs 16-18 grader.

.

.

2

.

.

Kram

Helena

.

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: