Plötsligt blev värsta nättrollet rumsrent och hyllat

skärmavbild 2019-01-31 kl. 11.01.11

Det här är skärmdumpar från det aktuella instagramkontot. Jag har medvetet valt att inte namnge det eftersom jag inte vill ge det ytterligare publicitet.

.

..Det jag kommer skriva om nu är högaktuellt, men också ett minfält… Minsta felsteg, både gällande PK, ordval och hårda fakta kan uppröra och engagera på ett plan som kanske inte var avsikten. Likväl vill jag skriva det här för jag tycker att det är viktigt. Och eftersom det är min blogg gör jag det på mitt sätt. Capischi?

.

.

Vi står mitt i en pågående klimatkris som vi gemensamt orsakat. Vi lever över vår jords tillgångar och det räcker inte längre att sopsortera och äta mindre kött. Vi måste göra mer. Vi måste sluta flyga… Så löser sig allt! Eller, det är åtminstone vad man tror om man läser tidningar och sociala media. På något sätt så har det här med flyget tagit över hela debatten och det är nästintill det enda det skrivs om. Flyger du iväg på semester är du en skit som ska straffas eller bli uthängd på ett eller annat sätt. Som tex i instagramkontot där influencers och kända personer som postat instagrambilder på sig själva på semester utomlands, ofta tillsammans med sina barn, pekas ut och dissas med hårda nedvärderande och ibland näst intill kränkande slagord. Kontot hade, när jag tittade senast, närmare 25 000 följare. Känns detta rimligt? Själv får jag känslan av att det faktiskt inte är alla gånger som ändamålen helgar medlen.

.

.

Det får väl ändå finnas gränser för vad som är ok, även i den här frågan, eller? Jag fattar också att flyget är en enorm miljöbov och att vi radikalt måste ändra vårt förhållningssätt till flygresor (sannolikt tom sluta flyga helt). Det är alltså inte flygandet i sig jag försvarar. Det jag vänder mig mot är det uttryck den här debatten tagit sig. Är vilka medel som helst tillåtna? Ska vi släppa allt sunt förnuft vi lärt oss om hur man uppför sig gentemot sina medmänniskor för denna enda fråga (även om den förstås är superviktig)?

.

.

Jag tänker såhär. Igår hjälpte jag vår dotter att plugga till ett SO-prov. En av frågorna avhandlade våra grundlagar. Successionsordningen, Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. De två första lagarna var enkla att beskriva med ett par ord, de två senaste gav upphov till följdfrågor.
– Tryckfrihet och yttrandefrihet handlar om att man i Sverige har rätt att säga eller skriva precis vad man vill utan att behöva vara orolig för att hamna i fängelse eller få något slags straff, berättar jag. Lillan ser häpen ut och utbrister spontant – Men mamma man får väl ändå inte kränka någon eller vara taskig?! Stämmer säger jag och förklarar att det också finns en massa andra lagar som man inte får bryta mot när man utnyttjar sin rätt att uttrycka sig fritt. Diskussionen uppehåller sig sedan en stund vid att även om det man säger eller skriver är ok med riktiga lagar osv, så måste det också vara ok med en rad ”oskrivna lagar” som handlar om hur man uppför sig mot andra, både i verkligheten och i sociala medier.

.

.

Enligt mig är det bland annat ALDRIG ok att hänga ut någon på det sätt som man gör i ovan nämnda instagramkonto. Man delar inte in människor i vi och dom. Vi som gör rätt och dom som gör fel. Vi som är bättre och dom som är sämre även om det inte strider mot några lagar. Man låter heller inte några utpekade individer få bära hundhuvudet för fel begångna av oss alla, bara för att alla inte gör samma moraliska val, för att olika människor prioriterar olika, eller för att några fattar galloppen snabbare än andra. Vad blir nästa steg? Ska vi hänga ut företagsledare (och deras familjer) vars företag släpper ut koldioxid, bönder vars kor rapar och fiser, familjer som handlar billighetssaker från Kina, personer som kör fel bil eller köper fel livsmedel? Vart drar vi gränsen? Är det ok om våra barn och ungdomar på Snapchat, Tik Tok (fd musical.ly), Insta, Youtube eller vilka sociala medier de nu använder, börjar hänga ut klasskompisar som flyger iväg på semester, eller kanske har föräldrar som flyger mycket för nöjes skull eller i jobbet? Hur skulle du som förälder känna dig om det var ditt barns ansikte som figurerade likt en dömd kriminell bland bilderna på det aktuella instagramkontot?

.

.

Jag kan förstå ”miljöaktivisters” iver att försöka påverka människor att göra, enligt dem, ”rätt” moraliska val. Men är det verkligen rimligt, att för den sakens skull, helt negligera både autonomiprincipen (att respektera individens vilja, att alla berörda får påverka beslut) samt godhetsprincipen (att inte tillfoga skada, att bidra till välbefinnade) eller för den sakens skull värdera människor olika utifrån en utförd handling som mig veterligen fortfarande är laglig. Kan ni verkligen se era barn i ögonen och säga att det är ok att mobba någon bara man gör det för något man själv tycker är en god sak, och sedan skydda sig med att:

.

”Ja men skyll dig själv! Vi gav dig möjlighet att förklara dig/svara på några frågor men du avböjde. Och eftersom det är så många som gillar dig och din livsstil så tycker vi att det är vår rättighet att hänga ut och mobba dig i sociala medier”.

.

Jag vet inte vilket jag tycker är värst, att det här instagramkontot som är som ett enda stort nättroll ens existerar, eller att det, vad det verkar, till och med börjar att omtalas som en maktfaktor och faktiskt hyllas för sitt framgångsrika koncept att få människor att sluta flyga…

.

.

Pst, har du sett senaste inlägget i den här bloggen? Inte! Då hittar du det HÄR

.

.

Kram

Helena

.

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

4 kommentarer

Det tog mitt i prick… alla får vi ha en åsikt och det är fint att vi har den möjligheten.
Jag tycker de flera influensers hanterar detta rätt illa och vänder på det mot att det är troll…
Det skadar inte att ifrågasätta och skapa debatt!
Du har ett ansvar och ett ännu viktigare ett varumärke du antagligen är rädd om.
Det går säkert och tjäna pengar och kombinera med ett miljötänk,du har en möjlighet och påverka.
Vi kan inte längre ”bidra med något litet”;vi måste förändra,med det sagt är det en resa vi måste börja här och nu.Nu är jag inte fundamentalistisk lagd gällande klimatet,men inser att du,jag,vi måste ställa om.

Det finns inget behov av en influenser som åker till London o fotar medhavda kläder,det kan vi vara utan…
ej eller konstanta inköp av kläder,även om det är fasligt kul…

Gilla

Tack och lov att en influencer(du) har en vettig inställning till detta klimatkontot! Jag själv blev otroligt irriterad över hur de uttryckte sig och vad de kräver… blev glad att ditt namn inte stod med! Avföljde raskt två på listan. Man gör inte så mot andra människor tycker jag, även om de försvarar sig med att det är bra… vi har lagar som vi följer… inte dessa nättroll!!

Gilla

Så bra skrivet!
Visst har vi lagar i detta land som tillåter att vi får tycka, tänka och skriva som vi vill men vi får a l d r i g göra detta med resultatet att vi skadar våra medmänniskor.
En av anledningarna till att jag gillar den här bloggen är för ditt sätt att skriva genomtänkt, välformulerat och sakligt, sen att det är en bra blandning av vardagsliv, fest, recept, inredning ja allt som jag säker i en blogg är bara ett plus 😃
Kram Malin

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: