Guide – Välj lakan i rätt kvalitet

∼ innehåller annonslänkar till lexington, jotex, gant och ellos ∼

sovrum-11

.

.

God morgon

Idag tänkte jag bjuda på en liten guide om sängkläders olika kvaliteter och egenskaper. Finns en del att välja mellan och kanske har man inte stenkoll på de olika varianterna.

.

Vad är inne just nu, skrynkliga linnelakan eller manglade bomullslakan? Den frågan brukar jag få emellanåt, och det enkla svaret på den frågan är att det inte spelar någon roll. Eller spelar roll och spelar roll, det beror förstås på vilken stil du är ute efter, eller kanske ännu viktigare, vilket du tycker är skönast. Skrynkliga mjuka linnelakan ger en nordisk avslappnad ”Artilleriet” känsla, medan hårt manglade vita lakan i egyptisk bomull ger en känsla av flärd och lyxhotell a la Grand Hotel. Det finns dessutom de som hävdar att manglade lakan håller sig fräschare längre, och att de dammar mindre, något som naturligtvis är en stor fördel för exempelvis allergiker. Att manglade lakan också tar mindre plats i linneskåpet är ytterligare en fördel som anhängare av den aktiviteten gärna framhåller.

.

.

.Nåväl, när när man väl bestämt sig för vilken stil det är som eftersträvas i sovrummet är det dags att börja botanisera i djungeln av olika varumärken och kvaliteter. Lakan kan faktiskt kosta nästan hur mycket och hur lite som helst. Här reder jag ut begreppen.

.

.

Egyptisk bomull

Den Egyptiska bomullen anses vara den finaste bomullen i hela världen. Dock är all bomull odlad i Egypten inte av samma kvalitet. Det är bara bomull med extra långa fibrer som går att spinna tillräckligt tunt och starkt för att kunna användas till den allra bästa kvaliteten. En annan viktigt detalj, speciellt när det kommer till sängkläder är att bomullen är kammad. När bomullen kammas sorteras fibrerna så att enbart de starkaste och  tåligaste fibrerna kvarstår. Allmänt brukar man säga att ju längre fibrerna är, desto ­skönare blir lakanen.

.

Skillnaden mellan percale och satin

Den kanske viktigaste aspekten som påverkar upplevelsen av sängkläder är sättet tyget är vävt på.

</div

 

För att få kallas percale måste väven ha en trådtäthet på minst 200 trådar/tum². Ju högre trådtäthet desto finare kvalitet. Resultatet är en matt, sval och krispig textil med jämn yta. Satin vävs, till skillnad från percale, med en tråd över och tre (eller fler) under vilket ger en mjuk och följsam textil med lyster och glans. Du känner igen tyget på de karakteristiska satin-ränderna som går längs tyglängden. Satinen är inte lika hållbar som percalen, och det finns det alltid en större risk för att tyget noppar sig i en satin jämfört med percale. Även poplin, som är en annan vävmetod används.

 

.

.

Percale

Lakan som är extra tätvävda och har en trådtäthet på minst 200 TC ­(Thread Count per en kvadrattum) kallas percalelakan. Ju högre TC, desto svalare och lyxigare känsla. Fördelen med percalelakan, förutom att de upplevs som svala, är att de inte drar åt sig så mycket hår och damm. Percale är krispig och aningen matt i sitt utförande.

Min kommentar: Tänk lyxigt hotell utomlands. Känns svalt, krispigt och lite tungt när man kryper in mellan lakanen, men snart känns det bara lent, behagligt och som sagt väldigt lyxigt. Supersnyggt att bädda med.

skärmavbild 2019-01-13 kl. 07.22.11

Jotex har den här till ett riktigt bra ordinarie pris och dessutom är det 20% rabatt just nu (passa på!)

.

,

.Satin

Lyxiga satinlakan vävs av finkammad bomull och har fått sitt namn efter vävtekniken som ger mjuka, nästintill silkeslena lakan. Satin som inte tillverkas av den finaste bomullen med långa fibrer tenderar att bli nopprig med tiden så se till att välja satinlakan i riktigt bra kvalitet för lång livslängd och lyxig känsla.

Min kommentar: Satinlakan är mjuka, följsamma och varierande mycket blanka. Finns i hela spannet från att man bara anar blankheten i en ofta randig väv till jätteblanka. Skönt att sova i och blir inte så lätt skrynkliga.

.

Superlyxiga satinlakan!  Millle Notti har det här snygga setet, och hos Homeroom finns det här. Här finns också en variant för löjligt låga priset 89 kronor.

.

.

Poplinbomull

Poplin är ett hårt, tätt tyg som används i bland annat klänningar, skjortor och jackor, men också till lakan.

Min kommentar: Supersköna kvalitetslakan skulle jag säga. Jag har den här drömpyjamasen i den kvliteten, men tyvärr inga lakan ännu så länge…

.

Lexington, med sin karakteristiska New Englandstil, har just nu kalasrea (nästan halva priset) på de här superfina lakanen med tillhörande örngott här

.

.Bommulschambray eller tvåskaftsväv

Tvåskaft är den enklaste och kanske vanligaste väven.

Min kommentar: Tyget väger inte så mycket, är ganska tunt och känns enkelt. De allra billigaste lakanen är ofta sydda av tyg vävda med den metoden.

Både det här och det här setet är tillverkade i ekologisk bomull finns i flertalet färger och med riktigt bra pris. Vill man busa till det lite då väljer man den här coolingen 🙂

.

.

Linne

Att sova i i linnelakan har flera fördelar. Bland annat är de temperaturanpassande vilket innebär att de värmer när du är kall och kyler när du är varm. Det är även skonsamt mot huden och bra för allergiker då det stöter bort smuts och bakterier istället för att suga åt sig. Linne är lättskött och blir bäst/mjukt efter att det torktumlats.

Min kommentar: Jag älskar linnelakan, men Magnus tycker inte alls om dem. Vi har både dyra och billiga påslakan. Skillnaden är att de dyrare är mjukare än de billigare, men de billigare känns kraftigare och mer hållbara. Gissar att de dyrare tvättats eller behandlats på ett eller annat sätt för att bli riktigt mjuka ((linne är annars ett ganska hårt material).

.

Skärmavbild 2019-01-13 kl. 08.13.09.png

Här finns ett riktigt stort dubbeltäcke 240 x 210 cm och ett liknade fast enkelt finns här 

.

.

Jersey

Äkta jersey innehåller 100% bomull, men billighetsvaruhusen har under senare år snappat upp jerseytrenden och tillverkar sin ”egen” jersey i bomulls och polyesterblandningar. Jerseylakanen kallas också t-shirts lakan och tanken är också att känslan ska vara att man sover i en gammal urtvättad mjuk t-shirt.

Min kommentar: Både Lillans och Magnus favoriter, de vill bara sova i jerseylakan! Jag tycker att det är jätteskönt jag också, men det blir inte sådär krispigt och fint när man bäddar med dem…

.

För den lilla bebisen finns det här fina och galet mjuka setet

.

Flanell

Flanell tillverkas vanligtvis av bomull. Framställningen börjar med att man väver ett tyg med vanlig tvåskaftsteknik. Därefter behandlas tyget i en ruggningsmaskin, där vassa piggar ruggar upp ytan genom att slita upp en del av bomullsfibrerna. Slutresultatet blir den karaktäristiska mjuka, luddiga känsla som är typisk för flanell. Flanell ett relativt ömtåligt material, och hållfastheten påverkas av garnets kvalitet och bomullsfibrernas längd.

Min kommentar: Passar perfekt i fjällen men skulle inte vilja ha det hemma. De är varma och gosiga och har ofta färger och mönster som passar i fjällstugor. Om jag minns rätt så tror jag att mamma och pappas vänner i Norge hade flanellakan. Gillade att sova i dem kommer jag ihåg. Har tittat på flanellakan flera gånger men aldrig kommit till skott med att köpa. Kanske dags nu.

.

skärmavbild 2019-01-13 kl. 08.42.45

Skulle gärna bädda med det här eller det här setet i huset i Lofsdalen

.

sov1

Liknade sänggavel här, överkast här, gardin här, liknade sängbord här.

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

3 kommentarer

Linne är helt klart bäst! Och de skall helst vara torkade ute i luften, så de blir krispiga och inte för mjuka, de skall absolut inte torktumlas.. 🙂 Är toppen både då man svettas och då man fryser!
Ha det fint!
Gunilla

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: