Billigaste soppan i fattigaste månaden

∼ inlägget innehåller annonslänkar till ellos ∼

mat-15

.

.

Nu var det väl ändå en evighet sedan jag la ut något recept här på bloggen. Det beror helt klart på att typ 90% av all matlagning under vinterhalvåret sker när det är mörkt ute. Ja ni vet hur det är med det där mörkret och bilder… ingen bra kombo… Idag lyckades jag i alla fall få till gårdagens middag i en lunchbild med dagsljus. Och bäst av allt var att soppan nästan smakade bättre idag än vad den gjorde igår. Den hade liksom ”satt sig” under natten i kylskåpet.

.

.

Det var också en evighet sedan jag lagade soppa, och plötsligt blev jag härom dagen bara så himla sugen på just det. Som bekant är januari månad sannolikt den ”fattigaste” månaden på hela året, och vad passar bättre då än att laga den billigaste sortens soppa, nämligen en krämig potatis och löksoppa. Att det inte tar mer än en halvtimma att tillreda den får ses som en ren bonus.

.

.

Köp hem

3 gula lökar
500 g potatis
1 klick smör
2 hönsbuljongtärningar
2-3 dl grädde
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 l vatten
salt och peppar

.

Gör såhär

1 Skala och skiva lök och potatisar. Fräs försiktigt i stor kastrull så att löken blir glansig och mjuk.

2 Häll på vatten, buljongtärningar och kryddor. Låt koka utan lock ca 15 min.

3 Mixa i en blender eller med stavmixer ( till slät puré. Häll tillbaka i kastrullen.

4 Tillsätt grädde (mängd beroende på hur krämig soppa du föredrar, jag vill ha min ganska tjock), och smaka av med salt och peppar medan soppan kokar på låg värme.

5 Till middagen rostade jag sockerbitsstora krutonger (skurna av vanlig formfranska) med riven parmesanost på, i 250 grader, ca 10 min.

.

mat-16

.

.

Smaklig måltid, och du – om du inte har någon stavmixer kan jag tipsa om den här enkla och  m y c k e t  prisvärda modellen. Själv skulle jag vilja uppgradera min egen enkla till den här som inte heller är särskilt dyr men som har en massa fina och fiffiga tillbehör.

.

.

Kram

Helena

.

 

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: