Tryffelskola och tips på snabb och enkel fredagmiddag från Italien

tryffel-2

.

.

Vi älskar tryffel i den här familjen. Och med älskar menar jag verkligen ääälskar! Tryffelpizza, tryffelchips, tryffelsås och så förstås, pasta med tryffel på. det fina i kråksången är att det är så lätt att laga och det går så snabbt, men ändå känns det som kokkonst på hög nivå. Kruxet kan dock vara att hitta själva tryffeln.

.

.

Liten Tryffelskola

.

Den ”vita tryffeln” anses vara en av världens dyraste och mest exklusiva tryffelsorter. Den växer i Italien, Slovenien, Kroatien och Serbien. Åttio procent av all ”vit tryffel” som produceras i Italien är ursprungligen från Alba i Piemonte. Därför kallas ibland ”vit tryffel” för albatryffel eller piemontesertryffel. Den bästa vita tryffeln finns bara att tillgå under höst/vinter (september till januari) då man plockar den underjordiska svampen i skogen med hjälp av tryffelhundar. Vit tryffel går inte att odla och priset varierar beroende på tillgång och efterfrågan. Den är som sagt dyr och kan vara svår att få tag i, speciellt här i Västerås, men går att beställa på nätet för den som vågar… Färsk tryffel har en hållbarhet på 1 vecka, den består till 90% av vatten och tappar vikt varje dag.

.

Ett alternativ till den vita tryffeln är den svarta tryffeln som finns som sommartryffel och vintertryffel. Vintertryffeln anses som bättre än sommartryffeln som har den mildaste smaken. Svart tryffel går att lagerhålla samt att odla (det finns tom odlingar på Gotland) så den betingar ett lägre pris. Svart tryffel inlagd i små glasburkar finns att köpa året runt i Sverige, men färsk tryffel har jag aldrig sett i butik (kanske finns det i Stockholm). I Italien däremot är det inte svårt att få tag på färsk tryffel, speciellt om man befinner sig i Piemonte och trakterna runt Alba.

.

Tryffeloljan, som finns i vilken butik som helst här hemma, har lite att göra med riktig tryffel eftersom den endast innehåller kemiskt framställda tryffelaromer.

..

.

tryffel-8

.

.

Under vår resa i Italien i somras besökte vi naturligtvis Alba där vi gick på tryffel (och vin) jakt.

.

.

tryffel-10 tryffel-14 tryffel-13

Ni ser de svarta tryfflarna i mitten av bilden.

.

.

Vi åt förstås också tryffel, och jag tror inte att det gick en enda dag utan att Lillan beställde in något med tryffel (Efter den semestern har Lillan drömt om att få äta vit tryffel, och när vi i höstas var i Wien tillsammans med mamma, hamnade vi på en bättre Italiensk restaurang där de för dagen hade  v i t  tryffel som Lillan beställde in. Lycka! Den var precis lika god som hon hade hoppats 🙂 )

.

.

tryffel-6 tryffel-4 tryffel-7

Tryffelpastan på San Marco, med en stjärna i Guide Michelin, var något alldeles extra!

.

.

Vi handlade med oss en del tryffel hem, men ångrar att vi inte köpte mer…

.

.

tryffel

Den lilla svarta tryffeln på burk har jag köpt här hemma, de var flera i burken, men de åt vi upp dagen innan, hahaha, (de vi köpte i Italien är redan slut), men saltet och oljan är från Italien och innehåller små bitar av tryffel. Smaken och doften är otroligt intensiv, och den lilla svarta tryffeln på bilden var nog nästan mest som dekoration…

,.

.

Hur gör man då sin egen fredagspasta med tryffel? Enkelt!

.

.

tryffel-3 tryffel-2

 

.

.

Koka pasta, smält en stor klick smör i en kastrull, riv ned tryffel, bryn på svag värme en stund. Tillsätt grädde, salt och peppar, låt koka upp och häll det därefter över pastan. Pastan ska vara krämig, men inte flyta runt i gräddig sås. Tillför mer smör om pastan känns torr, riv över mer tryffel. Klart!

.

.

Svårare än så är det inte och det tar väl max 10 min att göra den så bättre fredagmiddag kan jag knappt tänka mig!

.

.

Ha en fin fredag, och har du vägarna förbi Skolgatan 4 idag så MÅSTE du titta in till mig i Butiken Studio 4 som jag har fyllt upp till bredden med julpynt, kläder och annan inredning. Öppet idag 11-18

.

.

Kram

Helena

.

.

 

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: