Dyra vaser och billiga alternativ – så får du till fina arrangemang

∼ innehåller annonslänkar till ellos, designonline, cervera, jotex och oscar och clothilde ∼

blommor

.

.

Godmorgon

.

.

Jag fick en fråga från en läsare om jag kunde tipsa om några fina vaser. Hon tyckte det var svårt att få till det. Ja, det där med vaser och blommor kan ju vara lite klurigt. Gäller att hitta rätt modell på vas till rätt blombukett skulle man kunna säga. Det finns mängder av vaser att välja på, stora små, runda, fyrkantiga, smala, vida osv. Ofta handlar det också om rummet. Ett stort rum kräver en stor vas, medan små rum kan må bäst av en liten vas. Men, som med mycket annat, är det en sanning med modifikation. För har du exempelvis ett litet rum som är väldigt sparsamt inrett, då kan en stor vas, med en yvig bukett vara det som gör skillnaden på ett kalt och ett ombonat rum. Lika väl som att ett stort rum med en väldig massa saker kanske ser rörigt ut med en yvig bukett i en stor vas, och mår mycket bättre av tex bara en liten bukett tulpaner i en enkel glasvas.

.

.

Så, vad kan vi dra för slutsatser av det här resonemang? Jo, att det egentligen inte finns några ”regler” att förhålla sig till vad gäller storleken på vasen utan att allt beror på omgivande inredning. En tumregel kan iofs vara stort bord – stor vas, litet bord – liten vas. Som tex blomman och vasen på bilden från vår matsalsmöbel. Bordet är långt och stort och vasen är jättestor och klarar sig utmärkt på egen hand. Hade jag däremot haft en lite mindre vas med en liten eller ensam blomma i, ja då hade jag fått lov att ge den lite sällskap i form av exempelvis ljusstakar med olika höjd eller flera små vaser i grupp.

.

.

kläder-12

.

.

Det har en längre tid varit trendigt med klotformade vaser och det är verkligen jättefint, men en rund vas kräver sin bukett. Ofta behöver man ganska mycket blommor för att få dem att stå snyggt. Med få stjälkar i buketten faller blommorna hjälplöst åt sidorna och riskerar att trilla ur, eller att inte nå ned till vattnet. Ett ”knep” kan vara att binda ihop stjälkarna lite så att de står lite i kors om ni förstår vad jag menar. Då står de stadigt på botten.

..

.

Enligt min mening behöver ”blommor i vas” per automatik inte vara just bara snittblommor. Det kan precis lika gärna vara grenar från skogen eller trädgården. Om inte annat så är det roligt att variera sig och hitta allternativ som då också blir gratis (och miljövänligt).

.

.

ladda ned

.

.

Precis som med allt annat finns många vaser som är väldigt lika andra dyrare allternativ, eller original, om man vill kalla det så. Och var gränsen går för vad som är en ren kopia eller vad som är ”inspirerad av” det överlåter jag åt andra att bedöma. Här kommer i alla fall ett antal fina vaser som ofta florerar i inredningsreportage, bloggar och på instagram, och som med tiden uppenbarligen inspirerat andra tillverkare att ta fram liknade men billigare alternativ.

.

.

Det kan ju inte undgå någon att den här nyheten är slående lik den här otroligt populära vasen från Jonathan Adler som finns på Newport. Den här vasmodellen är lite svår med snittblommor, men med en låg och tät bukett blir det strålande vackert. Ett allternativ är att lägga en oasis i botten och sticka ned stjälkarna i den. Underskattat trick som jag själv använder allt för sällan. Funkar inte i glasvas, men denna vas är utmärkt till det.

.

.

.

.

 

Carina Set Anderssons supervas Dagg från Svenskt Tenn finns i en uppsjö av olika liknade vaser som exempelvis den här och den här. Här vill vi ha långa vackra stjälkar och gärna en yvig bukett med flera olika sorters blommor. Som sagt, en rund vas kräver sin bukett och att binda ihop stjälkarna (i kryss) gör det hela lite enklare).

.

.

.

.

Även på krukfronten finns förstås produkter som liknar varandra. Vad sägs om den klassiska Hortuskrukan, även den från Svenskt Tenn, som finns i en snarlik variant här. Det går utmärkt att använda krukor till tex tulpaner. För att få det riktigt fint behövs säkerligen en 15-20 stycken, kanske fler, men nu till juletider kan man med fördel blanda upp tulpanerna med antingen lingonris, en- tall- eller grankvistar.

.

.

 

.

.

Den enklaste vasen att få till en vacker bukett i är enligt mig den raka cylindervasen. Den stöttar stjälkarna bra och stjäl ingen uppmärksamhet från blommorna, den är billig och finns i många olika storlekar. Den är också fin att bara ha en eller ett par stjälkar i (tänk tex amaryllis).  Här är en från Cervera, den här och den här är från Designonline.

.

.

.

.

Vill också passa på och tipsa om att både Jotex här och Oscar och Clothilde här har många fina och prisvärda vaser i populära modeller och att Oscar och Clothilde faktiskt inte alls är så dyra som många tror. titta tex på deras outlet här.

.

.

Kram

Helena

.

 

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: