Gör fond på skalen

räkfond

.

.

Idag tänkte jag tipsa om återvinning ”at its best”, det vill säga när man faktiskt tar tillvara ALLT vid matlagningen.

.

.

När vi var i fjällen lagade Lillan en jättegod räkpasta till oss en kväll. Hon använde färska räkor och jag bad henne spara räkskalen. Efter middagen kokade jag fond på skalen, och det är bara så himla lätt och gott så jag kan inte fatta att inte alla gör det. Fonden är helt perfekt att antingen använda till sås, eller till en god och gräddig soppa. Det fiffiga med skaldjursfond är att det är så lätt att bara improvisera ihop något gott, och så går det nästan inte att misslyckas. Bara att ta det du har hemma i princip.

.

.

Såhär gjorde jag

.

1Fräs skalen i lite smör i en kastrull.

2 Jag använde, 1 krossad vitlöksklyfta, 1-2 slantade morötter, 1 klyftad gul lök, 4-5 msk tomatpuré, örter (ta vad du har hemma, jag tog timjan, basilika, persilja som jag odlat själv), färsk chili från min egen planta, salt och peppar. Du kan använda vad du har hemma. Selleri, purjolök, tomater etc. Bara att prova sig fram!

3 Täck allt med lika delar vatten och vitt vin (om du har vitt vin annars tar du bara mer vatten).

4 Låt koka i ca 30 min med lock. Sila allt därefter.

5 Häll tillbaka avkoket i kastrullen och låt koka utan lock till ungefär hälften finns kvar.

.

Klart!

.

.

räkfond-2

.

.

Tips!

1 Du kan göra på samma sätt med hummerskal, vilket jag gjorde i fredags då vi åt Lobster rolls. Se då bara till att krossa skalen lite extra innan du fräser på dem i kastrullen. Smaken kommer fram bättre om du gör så.

2 Om du inte vill göra soppa eller sås på fonden genast, kan du frysa in den i ispåsar (ni vet sådan med tärningar) och plocka fram vid behov.

3 Smaka av när du silar bort skalen. Vill du ha den lite saltare, starkare eller kryddigare kan du pimpa den under tiden den reduceras (kokar ned9.

4 Orkar du inte göra fonden omedelbart, då räkorna eller hummern just blivit skalade, kan du frysa in skalen och använda dem vid ett senare tillfälle! Jag sparade min fond i en glasburk till dagen därpå då jag gjorde räksås, på burkräkor, av den!

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: