LCHF paj till efterrätt och en magisk Moscato d´Asti från vinhuset i Canelli

rödvinbärspaj

.

.

Det har blivit mycket av det goda de sensate 2 månaderna och det är absolut dags för mig att börja tänka på vad jag stoppar i mig. Jag mår för det första egentligen inte alls bra av för mycket pasta och bröd, ris och potatis, kaffebröd och godis, får både ont i magen och blir uppblåst som en ballongfisk. Och för det andra har jag ett flertal par byxor hemma i garderoben som jag fasar för att försöka få på mig när värmen börjar att dra sig undan…

.

.

Med oss upp hit hade jag två påsar röda vinbär som jag fått av svärfar, och så hittade jag ett recept på en lchf-paj som jag blev ivrig på att prova.

.

.

rödvinbärspaj-3

.

.

LCHF paj med röda vinbär

(gluten och laktosfri med för den sakens skull om du väljer laktosfri grädde och kokosolja)

.

.
Pajdeg

1 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
3 msk Canderel (sötningsmedel)
150 g kokosolja (jag tog dock vanligt smör)
1 ägg
1 näve hackade valnötter

Fyllning

ca 400 g röda vinbär
sukrin ca 1 dl (prova dig fram)
ca 1 tsk fiberhusk

Blanda de torra ingredienserna + valnötterna. Finfördela kokosoljan/smöret i mjölblandningen. Rör ned 1 ägg. Tryck ut degen i en pajform. Grädda i 200 grader i några minuter (ca 7min) tills den börjar få lite färg, men inte bränd. Blanda bär, sötningsmedel och fiberhusk i en skål. Fördela jämnt över pajskalet.

Grädda i ugnen tills bärblandningen börjar puttra.

Servera med grädde, mörk choklad och ett gott Moscatovin!

.

.
I Piemonte i norra Italien där vi var på semester för någon vecka sedan, gör man söta lättmousserande dessertviner och mousserande viner av moscato-druvan. Dessertvinerna kallas oftast Moscato d’Asti. Det är fantastiskt goda viner. Fruktiga och blommiga med smak av fläder, päron, citrus och honung. De är rejält söta viner detta, men samtidigt friska med det det där lilla pirret på tungan så de känns aldrig klibbiga eller sötsliskiga. Bra också att alkoholhalten är låg oftast mellan 4 och 5 procent. Men å andra sidan dricker man vanligen bara ett glas av det här vinet som ni bara måste prova om ni inte gjort det tidigare. Passar utmärkt till söta desserter.

.

.

rödvinbärspaj-4

.

.

Just det här vinet kommer från vinhuset Coppo som har sitt säte i Canelli (just där vi bodde). Magnus har beställt hem det från Systembolagets beställningssortiment.

.

.

När vi var i Canelli passade vi på att besöka ett annat vinhus (Contratto) fantastiska och enorma vinvalv som låg under staden. Berättar om det i ett separat inlägg tror jag, men här är en bild därifrån i alla fall.

.

.

contratto

.

.

Hur blev pajen då? Jodå, helt ok! Magnus tyckte den var jättegod eftersom han inte är så förtjust i för söta desserter. Själv tyckte jag kanske att den var lite väl ”osöt”…

Lärdom – Nästa gång tar jag mer smör och mer sötningsmedel!

.

.

Du vet väl att du hittar fler inlägg från den här bloggen om du klickar HÄR och skrollar ned?

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Mumsigt! Ska hålla utkik efter det vinhuset , åker till Italien snart och vi ska bo några nätter i Piemonte , Astiområdet. I en liten by som heter Fontanile (tror jag ….) 😀 Ha det fortsatt härligt i de vackra fjällen!
Kram

Gillad av 1 person

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: