Det handlar inte om att det ska vara så jäkla fiiint

∼ innehåller reklamlänkar ∼

.

.

Godmorgon

.

.

Som ni kanske vet är min Magnus mycket intresserad av vin och håller sedan ett antal år på och bygger upp en intressant vinkällare här hemma. Han läser på och handlar och lagrar och lär sig mer och mer hela tiden. Att sitta bredvid på passagerarsidan under den här åkturen är förstås toppen. Blir alltid serverad goda viner och så lär jag mig lite jag med under resans gång. Jag gillar att lära mig nya saker och så fascineras jag av människor som går all in på saker och ting. Vad det än må handla om!

.

.

.

.

En del personer rynkar på näsan och tycker att det är larvigt att hålla på med viner på det här sättet. De gör sig lustiga över det och säger saker som ”ojojoj, ska det behöva vara så fiiint, lådvin duger bra till mig”. Eller så drar de historier om hur vinkännare har ”satts dit” i blindtester mellan ”fina viner” och lådviner, och orerar gärna om att det minsann ”är samma viner bara olika förpackningar”.

.

.

Det får vara hur det vill med det, men vad Magnus anbelangar handlar det inte ett dugg om att vara ”fiiin” eller märkvärdig eller något annat larv, han är genuint intresserad och tycks ha en förmåga att snoka upp prisvärda viner värda att lagra. Prislappen är sällan eller kanske aldrig avgörande eftersom den inte per automatik står i relation till vinets kvalitet. En del av de viner som finns i vinkällaren kostar inte mer än strax över 100-lappen i inköp, men om en 5-6 år (eller längre) kommer de att vara vällagrade och smakmässigt i klass med betydligt dyrare viner. Alla viner som köps in kommer däremot från privata vinimportörer eller från Systembolagets beställningssortiment. Det är där man hittar guldkornen som ännu inte kostar skjortan.

.

.

.

.

Från början handlades viner mer på rekommendationer och lite på måfå. Nu är det mer ett strukturerat samlande som i huvudsak riktar in sig på Barolo och Barbaresco viner. Det är viner som kommer från Piemonte i norra Italien. Vinet består till 100% av druvan Nebbiolo. Ett av de bästa viner vi druckit här hemma är det på bilden nedan, ett Barbaresco-vin från La Spinetta från 1996. Det var en upplevelse, och faktiskt ett sådant vin som tydligt dröjer sig kvar i smakminnet efteråt. Det är det sannerligen inte alla viner som gör.

.

.

.

.

När det kommer till viner, och att läsa på om viner, finns en uppsjö av böcker och förstås också information på nätet. Magnus har läst mycket, men menar att den bästa boken av dem alla är Petter och Alf Tumbles bok Vin – Så funkar det. Jag har bläddrat igenom den och kan konstatera att den skiljer sig från andra vinböcker i en rad avseenden. Vid en första snabb anblick är det bilderna som skiljer sig mest. Inga snyggt stylade genomarbetade pics med vinglas i motljus. Det är mer momentana skildringar av bokens skapande. Coolt, och annorlunda. Textinnehållet är också annorlunda.

.

.

Ni vet känslan när man är ganska ny på jobbet, alltså ganska ny, inte helt färsk utan man har jobbat ett tag, och så dyker det upp saker som man inte kan, men som egentligen borde kunna vid det här laget, och så känns det allt för pinsamt att fråga någon så man struntar i det och försöker klara sig ändå. Ni vet den känslan? Känner man så med vin (som jag brukar göra, haha), ja då ska man absolut läsa den här boken!

.

.

.

.

Vin – Så funkar det är en bok som på ett mycket chosefritt sätt tar sig an vin och gör kulturen kring vin tillgänglig för alla.

.

”En ny generation vetgirigavinälskare står för dörren och det är dags att begrava bag-in-boxen. Vin ska vara kul”
Petter Alexis Askergren

.

.

Är du det minsta nyfiken på vin tycker jag absolut att du ska skaffa dig den här boken. Lustfylld läsning som kan göra vem som helst sugen på att utforska vinets magiska värld.

.

Petters ”Vin – Så funkar det” finns här

Andra intressanta böcker om vin hittar du här

.

.

.

.

Hur man ska lagra vin råder det iofs inga delade meningar om, men hur noga man ska vara, och hur pass mycket det påverkar vinets beskaffenhet verkar det finnas ofantligt mycket olika åsikter om. En sak som är säker i all fall, det är att man inte behöver särskilt mycket utrustning för att dricka det 🙂

.

.

Olika viner kräver förstås olika glas, och enligt Riedel (ett Österrikiskt glasproducerande familjeföretag) kräver till och med olika d r u v o r  olika formade glas för att optimalt framhäva och förstärka vinets egenskaper. Riedel-glasen är ett välkänt begrepp i vinkännarkretsar sedan länge, men glasen är också snygga och tämligen prisvärda (med livstidsgaranti, bara en sådan sak, spelar inte ens någon roll hur det går sönder!). Vi har en uppsättning glas till just Nebbiolodruvan. De är stora som guldfiskskålar men lätta och oerhört goda att dricka ur.

.

Alla olika Riedel glas finns här

(du anar inte hur många olika former på vinglas det kan finnas, haha)

..

..

.

.

Annat man kan behöva för att optimera vinupplevelsen en smula!

.

.

.

.

Champagne/vinkylare Dorre här

Korkskruv Alessi här

Riedels Bottlecleaner för svåra glas och karaffer finns här

Droppstoppare Alessi här

Karaff  Prèdicat här

(Allt från Royal Design)

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

2 kommentarer

Jag tycker det är underbart med personer som har ett brinnande intresse om något. Ofta smittar det av sig när någon pratar engagerat om något. Önskar ibland att jag också hade något jag kunde ”nörda” in på 🙂

Gilla

Å man hör de där argumenten hela tiden när någon känner sig lite …. ja nästan småhotad för att de inte har samma koll. Jag känner igen det från jobbet där vi grönsaksätare alltid får massa konstiga argument från köttätarna, haha. Jag beundrar också dem som nördar ned sig i något sådär extra. Jag har folk i omgivningen som gör det i att brygga eget öl. Eller byta ut golfklubbor. Eller bli experter på ljud och bild. Eller köpa en viss sorts whisky. Allt är ju ok om det inte blir ett sätt att behöva hävda sig, det brukar snart märkas och bli rätt tråkigt. Jag blir avis på dig som har en sådan man ett sånt vinintresse 🙂 Jag älskar gott vin men är ytterst blygsam i kunnandet. Men har varit i Piemonte och åkt runt i Alba där Barolo har sin hemvist och WOW, man blir ju kär 🙂 KRAM Milla i kvickan

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: