Bromsar som slutat fungera och Kalix löjrom för 4000 kr/kg

.

.

Gokväll

.

.

Det blev en dag hemma stugan för mig idag igen. Den där obehagliga känslan av att befinna sig i en glasbubbla vill inte riktigt lämna kroppen. Jag går runt som i seg honung och tankeverksamheten hänger inte riktigt med. Dock har jag varit ute och skottat en himla massa och så har jag varit en vända ned till byn och affären. Det var för övrigt en ganska läskig historia eftersom bromsarna på bilen inte var som de skulle till att börja med. Det ska ju liksom fjädra när man stampar på bromsen, men efter snöstormen som var igår måste de ha frusit, så när jag bromsade var det bara stumt och inte mycket hände. Det släppte efter några hundra meter vilket var en himla tur med tanke på att vi bor 3 km rakt upp på fjället och vägen ned till byn är tämligen brant och slingrig. Väglaget var inte heller något vidare med spårig och snöig vägbana. Himla nöjd att vi köpt en 4-hjulsdriven bil som faktiskt känns som ett pansarfordon när väglaget är lite kinkigt.

.

Nåväl, nu är det kväll och vi har nyss ätit middag. Vi skulle ha middagsgäster och hade planerat hemlagad pizza. Gästerna avbokade, men vi var sugna på pizza så vi lagade det ändå. En pizza med löjrom och en med salami och oliver. Riktigt smarrigt blev det!

.

.

.

.

Pizzabotten kan vara knepigt att få till bra så jag tänkte att jag tar och delar med mig av det här receptet som är riktigt bra.

.

.

Leila’s pizzadeg

.

.

50 g jäst
1 tsk flingsalt
2 tsk socker
3 dl vatten
0,5 dl olivolja
ca 7 dl special mjöl

.

.

Lös upp jästen i fingervarmt vatten, tillsätt socker, salt och olivolja. Blanda i det mesta av mjölet, men spar lite till utbakningen. Låt jäsa under bakduk 25 minuter. Dela degen i två delar, kavla ut och lägg på ugnsplåt (med smörpapper, jag hade inget och smorde in plåtarna med olja istället). Lägg på fyllning och baka i ugnen tills degen fått lite färg (ca 15 min).

.

.

Den ena pizzan toppade vi med tomatsås, riven mozzarella, salami och oliver. Den andra fick ett täcke av creme fraich, riven mozzarella och riven parmesanost som gräddades i ugnen innan den toppades med löjrom, creme fraich, gräslök och rödlök.

.

.

Den svenska Kalixlöjrommen är just nu löjligt dyr, typ 4000 kr kg (på grund av mycket dålig tillgång på fisken) så jag kör med amerikansk löjrom som finns i frysdisken (märket heter Lobster). Jag tycker att den är helt ok och får helt enkelt duga tills Kalixlöjrommen går att köpa igen.

.

.

Allt gott!

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: