Om kläders betydelse för självkänsla och självförtroende

senaste-30

.

.

Tvära kast är verkligen min melodi. Mjuka övergångar har aldrig varit min grej riktigt, och jag tycker allt för mycket om ”olika saker” för att bara hålla mig till en linje. Säkert därför också som den här bloggen är lite hipp som happ, än det ena än det andra, eller hur man nu ska säga.

.

.

Festliga långklänningar, rouge och mascara den ena dagen, och så osminkat och toppluva nästa dag. Osminkat och toppluva är väl periodvis de den vanligaste outfiten, om jag inte har möten och kundbesök och så, för då piffar jag till mig så att jag ser representabel ut. På något sätt är det för mig så att en del av självförtroendet sitter i looken. Om jag känner mig fixad och fin blir jag genast lite mer säker och lite mer bestämd. Känner mig mer bekväm och professionell. Speciellt om jag ska ha ett möte, eller en föreläsning, som jag är lite nervös inför, då är kläderna jätteviktiga.

.

.

senaste-29

.

.

Jag minns en gång när jag jobbade med hästar och gick i ridkläder hela dagarna. I stall, precis som på tex sjukhus finns en uttalad hierarki. Jag var missnöjd med något och skulle prata med min arbetsgivare (den stora kända ryttaren Pether Markne) om det, och jag var jättenervös. Kände mig underlägsen och inte alls särskilt ”stursk” som jag annars brukar vara. Funderade en del kring detta innan jag noggrant planerade för hur samtalet skulle genomföras. Jag kom fram till att uniformen, dvs stallkläderna, var en del av det som förminskade mig och gjorde mig nervös. I stallkläderna var jag ”den underdåniga hästskötaren Helena” och i mina privata kläder var jag ”den självsäkra Helena som visste sitt värde”.

.

.

Alltså satte jag på mig privata kläder som jag kände mig snygg i, sminkade mig och fixade håret. Plötsligt kände jag mig inte alls särskilt nervös inför samtalet och knatade rakryggad och med bestämda steg hem till honom och knackade på dörren. Klädvalet var på något sätt en neutraliseringsfaktor som försvagade bandet mellan oss som anställd-arbetsgivare och förstärkte känslan av ett möte mellan två likvärdiga individer. ”Mötet” föll väl ut och jag blev lyssnad på, och sedan den dagen tänker jag alltid på det där med klädernas betydelse för både självförtroendet och självkänslan.

.

.

senaste-31

.

.

En av mina styvdöttrar blev en gång illa behandlad på en arbetsplats och bestämde sig för att säga upp sig. En obehaglig situation som hon var nervös inför. Jag gav henne tipset om klädernas betydelse och uppmanade henne att göra det i sina privata kläder istället för i uniformen som arbetet krävde. Även det mötet föll väl ut och hon gick stärkt från mötet med en härligt hög svansföring!

.

.

Som sagt, min vanliga hemmauniform är varken representabel eller särskilt upplyftande för självförtroendet, men den är oerhört bekväm. Och här hemma är jag oavsett drottningen av Villa Skogsbrynet så jag behöver inga ytliga attribut för att glänsa  😉

.

.

senaste-32

.

.

Man kommer långt här med ett par sköna mysbyxor, varma Uggs, en bra vinterjacka och så förstås en toppluva!

.

.

Adlinks till mina kläder

.

.

Min jacka från Svea har några år på nacken, men Ellos har årets modell och den är snarlik min (fast finare 🙂 ), finns HÄR 

Sköna Uggs från Boozt finns HÄR och HÄR

Mössa från Gant finns hos Boozt HÄR

Mysbyxorna är ungefär 100 år…

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Det är just det jag älskar med din blogg. Hipp som happ och hit och dit. Man vet aldrig vad som väntar när man går in. Gillar mixen av inredning och kläder.

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: