Snabba fredagsmatstipset

Då var det dags igen, fredag och helg och mys och hela kittet!

Denna fredag bjuder jag på en rätt som är himla god och som kan varieras lite.

Det skall väl egentligen vara lammfärs, det blir bäst. Men har man inte fått tag på det, eller inte har det hemma, går det bra med nöt eller blandfärs också. Blandfärsen blir lite saftigare och nötfärsen lite köttigare och ”hårdare”.

Timjanskryddade färsbiffar med stuvad svoykål

Handla hem:

500-600 g färs

2 paket tärnad bacon

1 savoykålhuvud

3 dl grädde

1 ägg

1 äpple

vitlök

senap

timjan

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Blanda färsen med ägg, liten skvätt grädde, 1 msk dijonsenap, salt, peppar, i klyfta pressad vitlök, 1 tsk torkad timjan eller färsk efter smak.

3. Smörj ugnsfast form med smör. Forma färsen till biffar och ställ i ugnen 15-20 min. Ta ut och skär i för att se när de inte är rosa längre.

4. Stek bacon i en lite större kastrull.

5. Strimla kålen, ca 8 blad men använd inte de grövsta delarna, och häll i kastrullen med bacon. Stek en liten stund och pudra sedan med lite mjöl innan resten av grädden hälls på. Blir det för tjockt – späd med vatten.

6. Tärna ett äpple och häll i.

7. Salta och peppra efter smak. Baconet gör det ganska salt så det behövs inte så mycket.

8. Låt puttra en stund tills kålen är mjuk.

Servera med tomat och rödlöksallad och ett gott rödvin som passar till lamm, om du har, annars – ta det som finns i skåpet! Om du har barn som är ”lite rädd för grönsaker”, koka ris till och servera biffarna med såsen som blir till kålen. Salt och god med baconet! Rätten funkar kalas även om man pysslar med lchf tex.

Smaklig måltid!

Kram kram

Helena

Kategorier:

recept

5 kommentarer

Helt riktigt, om man kör superstrikt! Annars kan man pudra på lite mjöl, eller majzenamjöl som skall vara bättre, för att få lite tjocklek på såsen. Det gör man som man vill!
Ha det fint! //Helena

Gilla

maizena innehåller ännu mer kolhydrater än mjöl så det är inte särskilt lämpligt ur LCHF-synpunkt. ” Bra sås reder sig själv” finns det ju ett gammalt ordspråk som lyder, det passar bra in här.

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: