11 tips och idéer för att få till en stämningsfull adventstid

dukat bord

.

.

Godmorgon

.

.

Snart bara två veckor kvar till 1a advent och ni vet ju att jag gett mig sjutton på att jag ska gå in i juletiden väl förberedd och med ett härligt lugn i år. Förra året blev allt kaos med ”all time high” på jobbfronten samtidigt som jag blev dundersjuk precis innan julafton. Hade sjukt dåligt samvete för absolut noll julfeeling i huset…

.

.

Idag planerar jag lite kring dekorationer och funderar på OM vi ska ställa till med stort tabberas i år och bjuda in hela släkten. Det har blivit lite av en grej för mig under ett antal år, att ställa till med julbord där jag gjort allt, precis allt, från att lägga in rödbetorna till sillsalladen, tillverka senapen till skinkgriljeringen, majonäsen till alla röror, till det mer ”vanliga” som tillverka godis, baka bröd, grava lax, lägga in sill osv. Det är mycket jobb, krävs god planering, men det är vansinnigt KUL!

.

.

dukat bord-2

.

.

Här kommer i alla fall en lista på tips och idéer jag har över lag inför adventstiden.

.

1 Dekorera med granris. Det är förbjudet att ta granris i skogen hur som helst, köp istället en hel gran och ta grenar ifrån den (eller snacka med markägaren om du får ta några grenar i dennes skog). Ädelgran behåller barren hur du än gör medan vanlig rödgran är känslig och kommer tappa baren hur du än gör… En är hemskt stickigt men väldigt vackert…

2 Har du stora fönsterpartier? Häng flera stjärnor i olika storlek på olika höjd för max effekt.

3 Bunkra stearinljus! Det är modernt och vackert med färgade ljus så köp inte bara vita. Själv tycker jag mycket om både gröna och röda ljus till jul.

4 Har du aldrig anlitat städhjälp innan är det en perfekt tid att testa det nu. Med RUT-avdrag blir det bara några väl investerade hundralappar. Jag brukar utesluta köket (förutom golven) när jag har städhjälp, där torkar jag ju och fejjar hela tiden ändå så det känns onödigt med städhjälp där (sparar några timmar).

5 Vit duk på bordet ger en festlig och speciell känsla (kan förresten vara andra färger också). Det blir dessutom lätt att dekorera vackert. Se till att ha några vita tvättade och strukna linnedukar (vita lakan från tex IKEA eller Jysk går lika bra) på lager. Lägg på en ren inför varje söndag under adventstiden och skydda med bordstabletter vid måltider. Finns inget som ger sådan julfeeling som ett vackert dekorerat matbord, med duk.

6 Ställ fram glögg och pepparkakor på en lättillgänglig bricka. Mysigt att kunna ta sig en slurk och en peppis närhelst andan faller på.

7 Marschaller!!! Pappa var alltid så noga med marschaller, och mamma har fortsatt med det. Bet brinner alltid marschaller på tomten hemma hos mamma när det vankas middag, fika, är helg eller dyl. Älskar det och det är så mysigt! Se till att ha ett lager hemma och överraska familjen. Eldkorg är också vackert!

8 Spela julmusik! Stämningsfullt och ger en den rätta känslan. Lite lågt i bakgrunden – heeela tiden 🙂

9 Köp ett doftljus med juldoft. Kan vara svårt att hitta något som doftar naturligt men kanel och citrus är ett spår att börja på i alla fall.

10 Se till att alltid ha fyllda skålar med röda äpplen, apelsiner och mandariner hemma. Dekorera några apelsiner med nejlikor, doftar underbart!

11 Lägg granris på marken framför entrén. Gör du det räcker det nästan med en ljuslykta bredvid för maximal julstämning. Ta resterna från julgranen du köpte för att dekorera inne med.

.

.

dukat bord-3

.

.

Kram

Helena

.

 

Kategorier:

Okategoriserade

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: