Älskar du tryffel då måste du testa det här

∼ innehåller reklamlänkar ∼

.

.

Halloj

.

.

Den här söndagen tänkte jag kicka igång med att bjuda er på ett recept till en maträtt jag gjorde igår. Ja men alltså det var troligen det godaste och enklaste vi ätit på länge. Tänk att något så enkelt kan vara så gott! Lillan var lyrisk ”Åh, jag njuter varje tugga, mamma” sa hon. Och det fanns verkligen inte en enda liten gnutta pasta kvar när vi ätit upp.

.

.

Jag gjorde för första gången i mitt liv egen pasta, och serverade en tryffelsås till det. Listan på ingredienser var kanske den kortaste ever till en maträtt, hehe! Mjöl, ägg, olivolja tryffel och grädde. Det var allt, förutom lite salt och peppar då. Nu kanske det känns som att de är lite bökigt att dra igång en egen pastatillverkning innan middagen, men det var så mycket smidigare (och godare) än jag hade kunnat tro. Så värt insatsen! Nu bara måste jag köpa mig en pastamaskin pronto. Det går att kavla förstås, men jag får för mig att det blir ännu bättre med en pastamaskin som kan göra degen riktigt tunn och stråna riktigt jämntjocka.

.

.

.

.

Såhär enkelt gör du pastan:

.

Blanda 4 dl mjöl, 3 ägg, 0,5 tsk salt och 2 msk olja i en bunke eller direkt på bakbordet. Gör bara en grop i mjölet och knäck äggen där. Blanda ingredienserna och knåda till en slät deg. Det var lätt som en plätt, gjort på 2 min och inte kladdigt alls.

.

.

.

.

Dela degen i 4 delar och låt vila en stund. Kavla sedan ut varje del så tunt du bara kan, och skär degen i strimlor.

.

.

.

.

För att strimlorna inte skulle klibba ihop doppade jag dem i lite mjöl innan jag hängde upp dem på kanten runt en stor skål. De hade förmodligen kunna hängt där tills de torkat helt (för längre förvaring) men vi skulle äta så jag kokade upp dem direkt i saltat vatten i ca 6 minuter.

.

.

Medan pastan kokade, kokade jag upp ca 3 dl grädde som jag saltade och pepprade lite lätt. Ett tips jag fann var att redan dagen innan hacka eller riva tryffeln, blanda den med ca 0,5 dl grädde och låta stå i kylskåpet under natten. Det tipset såg jag inte förrän samma dag som jag tillagade rätten, så jag hackade tryffeln och blandade med den kokta grädden direkt istället.

.

.

.

.

Vår tryffel vägde ca 25 g. Rekommendationen var 10 g/person. Pastan var sannolikt avsedd för 4 personer men blev en perfekt mängd för oss tre. Två vuxna och ett barn (som åt som en häst, haha).

.

.

Slutligen blandade jag den avrunna pastan med tryffelgrädden och toppade med lite riven tryffel vid servering. Svårare än så var det inte, och det blev helt klart en dundersuccé!

.

.

Det här var precis sådan matlagning som jag gillar, enkelt men ändå lite speciellt. Kvalitén på råvarorna är avgörande för utfallet och nu vill jag bara leta rätt på den allra bästa tryffeln, det allra godaste ekologiska och bästa mjölet, de finaste äggen från de gladaste hönsen osv. Sedan vill jag förstås utrusta köket med lite lull-lull för att det ska bli ännu roligare att laga mat. Känns som att jag vill göra egen pasta var enda dag nu!

.

.

Pastamaskin med ställbar tjocklek här

Pastatorkstativ från Kitchen Aid här

Tryffeljärn här

Allt från Cervera, här, som just nu har knivkampanj, köp 2 knivar och få 50% rabatt på den billigaste!

.

.

.

.

Kram och smaklig måltid!

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

3 kommentarer

Hej, jag köpte på Ica Maxi en gång tidigare och den var helt värdelös. Smakade absolut ingenting, luktade inte ens tryffel… Denna köpte vi på Slakteriets saluhall, och den var suverän! Mvh Helena

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: