En mössa för en god sak

sponsorskylt_innocent _DSC9764

 

När jag var 17 år började jag att jobba i hemtjänsten på sommarlovet. Jag blev kvar ganska många år. Eller, det var nog mer så att jag återkom under många år, för jag gjorde en massa andra saker mellan varven.

Pappa brukade alltid säga att jag ”har så god hand med gamla tanter och farbröder”. Och det har jag nog. Annars hade jag nog inte hamnat inom vården från början. Dessutom tycker jag att det är väldigt skojigt att hänga med äldre och lyssna på hur deras liv varit.

Det är egentligen inte klokt så många livsöden jag stött på genom åren. Vissa har etsat sig fast i mitt minne mer än andra. Dem tänker jag på ibland.

Vi har inga ”gamla” kvar i min släkt. Mammas och pappas generation är den äldsta, alla andra är borta. Ibland saknar jag mormor och morfar. De dog för 20 och 25 år sedan. Saknar deras varma händer med det där tunna tunna skinnet ovanpå handryggen som var så lent att det inte var klokt.

 

_DSC9762

Nu jobbar jag ju inte ens på sjukhuset längre. Där brukade jag annars stöta på de där mjuka handryggarna hos mina gamla patienter. Ofta fick jag då tyvärr lov att sticka i dem, men ännu mer ofta strök jag försiktigt med min hand över deras. Ibland tog de tag i min hand och höll den försiktigt. Ville inte att jag skulle gå…

Det kunde vara jobbigt att gå. Många var ensamma.

I Sverige är många ensamma, särskilt äldre. Det vill innocent göra något åt. När jag fick frågan om jag ville göra ett samarbete med innocent tvekade jag aldrig. Jag vill gärna hjälpa till om jag kan.

De frågade om jag kunde sticka, hahaha, ja det kan jag. Men mamma är bättre… De frågade om jag ville sticka små mössor, det ville jag. Men det blev mamma som gjorde det… Bästa mamma!

 

_DSC9764-horz

.

Tanken bakom ”Den Stora Stickningen” i Sverige är att lyfta frågan kring ensamhet bland äldre, och samla in pengar till Röda Korsets besöksverksamhet för och med ensamma äldre.

.
Det är ganska enkelt. Vem som helst kan sticka pyttesmå mössor som passar på små smoothie-flaskor. Mössorna sätts på smoothies som säljs i butiker under 2017, och för varje såld smoothie med mössa skänker innocent 2 kronor till Röda Korsets besöksverksamhet för äldre.

Genom åren har Den Stora Stickningen (eller the Big Knit som den heter på engelska) samlat in över 35 miljoner kronor till verksamheter som stöttar äldre på olika sätt.

 

_DSC9775

 

Nu är det återigen dags för den som vill att ta fram stickorna, och det är inte svårt att sticka en liten mössa. Det är ett fint tillfälle att göra någonting roligt och kreativt och sticka tillsammans med vänner för att engagera människor kring den viktiga frågan om äldre och ensamhet. I Sverige samlades det in 51 500 mössor under hösten 2015!

.

Här är några av dem

.

unnamed

.

Vill du vara med? Fatta stickorna och sticka en mössa. Skicka den till innocent senast 31 januari 2017. Här kan du läsa mer om hur du gör det.

Ja och på bilderna ser du mina bidrag, eller ska vi säga mammas bidrag 🙂

Och den här lilla rackaren på bilden nedan, ja den var det naturligtvis en liten 8-åring som fastnade för, så det blir nog för mamma/mormor att sticka en till till Lillan den här gången!

 

_DSC9792

 

Kram kram

Helena

 

Kategorier:

Okategoriserade

7 kommentarer

Kan varmt rekommendera att ta’ fram stickorna. Så fint att kunna ge ett litet bidrag för en ”god sak”! 👍Både skojigt och rogivande för en pensionär 💜 Så klart att min älskade 8-åring ska få en egen liten ”stickegubbe” 😂

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: