Det går faktiskt utmärkt att måla på klinkers med golvvärme

Skärmavbild 2020-03-02 kl. 09.15.19

Hello ny vecka!

För någon vecka sedan bättrade jag, efter 1,5 år, på målarfärgen på klinkersen i köket.

När vi flyttade in i vårt hus fanns det klinkers i köket som jag inte var så nöjd med. Helt fel färg… Jag hade gärna haft ett riktigt stengolv, eller kanske ett vanligt brädgolv, men nu var det klinkers där, med golvvärme… och det var ett väldigt dyrbart projekt att byta ut det.

Så av den anledningen behövde jag hitta en plan B.

Jag pratade med kanske 5-6 olika personer med fackkunskaper inom området målning, och alla sa att det var omöjligt att måla på klinkers. Ingen ville ens komma med något förslag på vad jag skulle kunna använda för slags färg.

Då tänkte jag såhär:

1. Golvet kan inte bli fulare än vad det är idag.

2. Kan man måla garage och industrigolv måste man kunna måla ett köksgolv!

3. Förmodligen vågar färghandlarna inte rekommendera något eftersom de inte kan garantera resultatet.

Med de tre argumenten i bakhuvudet gick jag till färghandeln och började leta på egen hand. Ganska snart hittade jag vad jag sökte, sedan åkte jag hem och började.

 

Skärmavbild 2020-03-02 kl. 09.15.00

 

Gör så här:

1. Skura golvet flera gånger med Butinox Husvask för att avlägsna eventuella rester från flott och annat som kan finnas i kök.

2. Grundade med ett lager Butinox häftgrund. Använde pensel in mot väggarna och roller på övriga golvet.

3. Sedan rollade och målade jag med pensel (på samma sätt som jag gjorde med grundfärgen), 2 lager vanlig Hagmans golvfärg (med ca 12 timmars mellanrum).

För att få det att fungera med familj och allt, målade jag det sista jag gjorde innan jag hoppade i säng på kvällen, så var det torrt när vi vaknade.

Jag använde en slags skumgummiroller för ett så slätt resultat som möjligt, och så målade jag med en pensel inne i hörn och längs med väggar och skåp för att inte kladda.

 

Skärmavbild 2020-03-02 kl. 09.15.08

 

Resultatet blev över förväntan. Otroligt hållbart och riktigt snyggt! Nu har det gått snart 2 år sedan jag målade golvet första gången, och det har hållit fantastiskt bra. Inga flagor eller annat som folk varnade mig för.

Det som hänt efter 1,5 år är att de mest utsatta ställena, där man går hela tiden, har blivit lite slitna och förmodligen har grundfärgen (som också är vit) blottats.

 

kök-2

 

De sista månaderna har jag tyckt att det har blivit lite svårt att hålla golvet rent, så jag tror att den hårdare golvfärgen (de sista två lagren) nötts ned på vissa ställen.

Häromdagen plockade jag helt sonika fram Hagmans golvfärg och rollern och målade ett varv, i mitten där man går och står hela tiden, och saken var biff. Lika fint och slitstarkt som det var från början!

Den lilla mattan som ”sticker ut till höger” ligger inte där vanligtvis, det var bara för fotot (som såldes i ett reportage till Vakre Hjem och Allt i Hemmet), så ni förstår själva vilket slitage det blir i den delen av köket!

Alltså kära vänner finns det ett alternativ och en räddning för er som dras med en klinkers ni inte gillar, samtidigt som ni känner att ni inte har möjlighet att slita ut alltihopa och lägga nytt!

Jag kan varmt rekommendera detta alternativ!

Kram kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

8 kommentarer

Hej Helena!

Så snyggt resultat. Detta ska jag också ge mig på och försöka piffa upp vårt supertrista klinkergolv i hallen.

Vad tror du – kan man använda samma princip på ett laminatgolv som inte är slipbart? Alla proffs säger ju likadant där – det går inte, men tänker att det kanske kan fungera även där… Vore ju fantastiskt om man slapp riva ut det, för golvet i sig är i ok skick med golvvärme under så det känns som ett större projekt än jag egentligen har lust med.

Kram Ebba

Gilla

Hej! Jag tycker att det är väldigt bra att du skriver om detta igen för att berätta och följa upp om resultatet. Kul och intressant läsning för mig som följt det och funderar själv på att göra samma sak! En fråga: är det samma system som ni målat betonggolvet i källaren med? Mvh Elin

Gilla

Tack för bra tips! Skulle oxå väldigt gärna vilja veta var dina köksluckor/kök kommer ifrån? Jättefina! Med vänlig hälsning, Inger

Gilla

Om du vill ha ett mer slitstarkt golv kan du prova med Hagmans epoxi-färg för golv. Kör du med den kommer du nog inte att behöva måla om på många år.

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: