Filéad och panerad abborre godaste som finns – såhär enkelt filéar du, steg för steg

Innehåller annonslänkar till Cervera och Ellos

abborre

.

.

Ibland har man tur och får upp de där riktigt stora fina fiskarna. Här i Lofsdalen hoppas vi på abborre eller öring som det finns gott om i sjön. Lillan älskar att fiska, precis som jag gjorde när jag var i hennes ålder. Det bästa jag visste var att fiska med pappa. Jag gillar att fiska nu med, även om jag kanske inte är fullt lika intresserad som jag var när jag var mindre, eller som de där två som skymtar i bild 🙂

.

Tips!

Här hittar du världens bästa gummistövlar. Jag har ett par som är 12 år gamla och fortfarande hur bra som helst!

.

.

abborre-2

Lillan gillar att köra båten också!

.

.

Mitt intresse har snarare glidit över på den ädla konsten att ta hand om fångsten. Testar lite olika recept allteftersom fångsten halas in. Jag hade dock aldrig filéat fisk fram till häromdagen, men tänkte att det kan väl inte vara så svårt. Och det var det inte heller. Jag Googlade upp en bra tutorial på Youtube och satte jag igång.

.

.

Såhär enkelt filéar man abborre och slipper de där jobbiga små vassa benen som kan sabba en hel måltid.

.

En vass filékniv och två nya disktrasor hade jag till min hjälp (det går bra att klippa 1 disktrasa i två delar också). Disktrasorna som ska vara våta skyddar mot abborrens vassa taggar och gör att man får bra grepp om den slemmiga fisken. Sen är det bara att köra. Nu börjar vi.

.

.

1 Skär ett snitt precis där huvudet möter kroppen

Filékniv till bra pris finns här

.

.

abborre-5

.2 Peta in knivspetsen ca 1-2 cm under skinnet och skär en skåra från det första snittet ned till stjärtfenan på vardera sida om ryggfenan.

.

.

3 Ta tag i skinnet med den andra disktrasan och dra försiktigt skinnet av fisken. Det följer med fint och släpper lätt från köttet

.

.

abborre-8

4 Skär sedan ett snitt, ca 1-2 cm djupt längs med fiskens rygg. När du kommer i höjd med att att luftblåsan tar slut, typ där fisken bajjar, så skär du kniven rakt igenom och trycker den försiktigt mot ryggbenet samtidigt som du skär ned mot stjärtfenan. Gör detta på båda sidor innan du går vidare till nästa steg.

.

.

abborre-9

5 Skär nu försiktigt loss de påbörjade filéerna med knivspetsen. Tag god tid på dig och skär små snitt hela vägen. Börja framifrån och jobba dig bakåt. Man känner liksom lätt vart man ska skära för att lämna benen kvar på fisken.

.

.

abborre-10

6 Som ni ser blir det en del kött kvar vid fiskens mage, men den delen är så full i småben så den får man liksom lämna.

Skärbräda i kul modell finns här

.

.

abborre-11

 

.

En stor abborre och 2 mindre räckte gott och väl till middag till oss 3 personer, blev tom en filé kvar.

.

Jag vände först filéerna i mjöl, doppade dem sen i uppvispat ägg och vände dem i Panko ströbröd (en japansk variant av ströbröd som blir fantastiskt krispigt och gott) innan jag stekte dem i mycket smör. Färskpotatis kokt i mycket salt och dill, samt en varm sås på creme fraiche, vatten, fiskbuljong, hackad dill, rivet citronskal och lite majonäs, serverades till. Det blev himmelskt gott!

.

.

abborre-12

Porslin Swedish Grace från Rörstrand. Tips, det finns på rea  här

.

.

Kram

Helena

Kategorier:

Okategoriserade

2 kommentarer

Härlig dag!
Undrar var porslinet med gröna prickar kommer ifrån? Säljs det fortfarande?
Tack för en trevlig blogg!

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: