Så mycket tjänar jag på bloggen

.

.

Kära kära bloggläsare

.

.

Ni anar inte hur glad och tacksam jag är för att ni tar av er dyrbara tid för att lämna kommentarer och skicka mail till mig (kanske ni väljer att skicka mail för att ni inte vet hur man hittar kommentarsfältet?). Alltså hur gulliga är ni inte? Det är guld värt för mig och jag har läst alla kommentarer och mail flera gånger och funderat mycket kring dem. Ni alla är ju helt väsentliga för den här bloggens existens, vilket innebär att jag tar alla era åsikter till till mig och vrider och vänder på dem tills de landar och jag blir lite klokare.

.

.

Det har skett lite förändringar i bloggen det senaste året som ni märkt. Det är inte bara inredning utan lite annat som har smugit sig in också. Många gillar det, medan andra inte alls är lika förtjusta. Vissa har till och med valt att sluta läsa helt. Men… som det verkar, är det fler som gillar än som ogillar. Det kan jag se eftersom glädjande nog besöksantalet sakta men säkert ökar. – Ja men är det så viktigt då? är ni flera som frågat. – Strunta i besöksantalet och skriv om det DU vill, bry dig inte om vad andra vill ha! är en annan kommentar jag får emellanåt. Jag förstår hur ni menar, men tyvärr fungerar det inte så. Den här bloggen är inget privat litet tidsfördriv jag har har vid sidan av mitt jobb. Den ÄR mitt jobb, och precis som med vilket annat företag som helst så måste jag känna av strömningar och hålla koll på vad det är ni läsare vill ha, utan att för den sakens skull tappa kompassen helt.

.

.

Jag har nu bloggat i 8,5 år, och sedan 6-7 år tillbaka har jag haft reklam i bloggen och tjänat pengar på den. Första året tror jag att det landade på typ 6000 kronor för hela året, och tyckte att det var helt otroligt! För er som kommer ihåg det så bloggade jag en tid för Aftonbladets Härligt Hemma, och under drygt 3 års tid var jag på Sköna Hem. Under de åren hade jag ett fast arvode varje månad och för det fick respektive tidning trycka in i princip hur mycket reklam som helst i min blogg. Det var banners (ni vet reklamrutor som ligger fast mellan inläggen), pop-up rutor med rörlig reklam och alla möjliga varianter på reklam som jag själv inte hade någon kontroll över. Jag kunde förvisso säga ifrån om det var något jag absolut inte ville ha där, men annars lades reklamen in löpande, helt utan att jag hade någon som helst insyn i det. Det var heller inte så att jag fick mer betalt ju mer reklam de la in, utan arvodet var fast och kunde i bästa fall ge ytterligare lite påslag om besöksantalet typ dubblerades. Ja ni förstår ju själva att det var ganska svårt, men jag hade gått med på villkoren så det var bara att inrätta sig i ledet eller lämna.

.

.

Vid ett par tillfällen blev jag erbjuden att ”göra samarbeten” med olika företag. Dvs jag skrev om deras produkter, utifrån vad de ville kommunicera, och så fick jag betalt för det. Det är så det går till, samarbeten. Ett företag säger – Vi betalar dig x-antal kronor om du skriver ungefär såhär om våra produkter. Det är ett absolut strålande sätt för företag att nå precis exakt den kundgrupp de vill nå ut till. Få andra forum lyckas med konststycket att pricka så exakt på målgruppen, och är det ett långvarigt samarbete, ja då ökar trovärdigheten och framgången blir total. Det är därför ”influencer marketing” är ett sådant framgångskoncept och ständigt tar nya stora marknadsandelar i många branscher. Presumtiva kunder/följare har så mycket förtroende för bloggaren, eller influencern som det numer kallas, att de väljer att handla samma saker som denne promotar. De allra flesta bloggarna (vill jag tro i alla fall), väljer bara att göra samarbeten med företag och produkter de verkligen kan stå för, men det är klart att det finns gråzoner. Det gör det alltid när det handlar om pengar.

.

.

.

.

Varför skriver jag om det här nu då, tänker ni? Jo, jag gör det därför att det är just detta många av era kommentarer och mail handlar om – Reklamlänkarna och att innehållet förändrats.

.

.

1 Januari 2017 lämnade jag det stora mediehuset Bonnier (Sköna Hem) för att stå på helt egna ben, med den egna domänen http://www.dromhushelens.se. Den fasta inkomsten för bloggandet försvann och jag bloggade helt utan ersättning i 5 månader. Jag hade ingen reklam, inga länkar, ingenting, bara inläggen. Så clean som bloggen var då hade den alltså inte varit på typ 6-7 år. Under våren började jag att intressera mig för kläder. Jag visade några bilder och märkte till min förvåning att ni gillade det jättemycket! Jag hade aldrig tänkt så, utan tänkte nog mer – Varför skulle mina bloggläsare vara intresserade av att se vad en ”tant” som jag har på mig på dagarna? Så fel jag hade! Jag fick mycket frågor om vart jag hade köpt än det ena än det andra, och så började jag någonstans där förstå att jag faktiskt ”influerade” människor inte bara vad gällde inredning utan med mycket annat också. Bland annat kläder.

.

.

I juni introducerade jag länkarna i bloggen. Reklamlänkar/adlinks eller vad man vill kalla dem, dvs produktlänkar till företag som säljer det jag visar, och där jag får betalt för varje besökare som går från mig till deras sida (sk. klick). Responsen var helt otrolig, både vad gällde kläder och inredning! Jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig vilket stort intresse det fanns för att köpa de varor jag gillade och valde att lyfta fram. När juli månad var till ända hade besöksstatistiken ökat med flera hundra personer varje dag och jag hade tjänat mer än vad jag gjorde på ett helt år hos Bonnier. Eller om man vill uttrycka det så – lika mycket som jag tjänade på två månader som anestesisjuksköterska i Landstingets regi…

.

.

Idag, 5 månader senare, har den summan ökat ytterligare.

.

.

Hur jobbar jag då med länkarna? Jo, det är lite olika. Ibland blir det länkar till sådant jag själv köpt, ibland till sådant jag vill köpa och ibland sådant jag tror att ni är intresserade av helt enkelt. Jag har testat lite olika varianter. Ibland har jag lagt länkarna i texten, andra gånger längst ned på sidan. Det sättet tycker jag nog bäst om, och så kommer jag att fortsätta göra… trots att jag fått en del negativa kommentarer om länkarna överlag.

.

”Ja, men det stör, och jag tycker att det känns konstigt med länkarna – Jag tröttnar när det blir för mycket länkar – Köp, köp, köp och konsumtionshets det gillar jag inte – Konsumtion och länkar är inget jag uppskattar  – Nu slutar jag att följa dig eftersom jag inte gillar länkarna – osv osv” 

.

Jag förstår det till viss del eftersom alla gillar olika, men blir ändå lite konfunderad. När jag under 6-7 år hade bloggen ”nedlusad” med div banners, annonser, pop-up rutor etc, var det aldrig någon som kommenterade det. Aldrig någonsin. Stora reklamannonser som urskiljningslöst basunerade ut sitt budskap (om köp, köp, köp) till er läsare var alltså helt ok, medan några diskreta länkar, oftast längst ned i inlägget och helt valfria att klicka på, gör att folk väljer att sluta läsa. Hum, jag förstår inte?! Tacksam förstås att det tycks vara många många fler som tycker att det är bra (eftersom besöksantalet ökar), men alla mina läsare är viktiga för mig så därför vill jag gärna ”förstå kritiken” för att kunna förbättra.

.

.

Själv tycker jag att systemet med betalda reklamlänkar är väldigt bra. Det är en diskret form av reklam där ingen som inte vill behöver bli ”matad” med budskapet och detaljerna. Att klicka på länken är helt frivilligt för den som verkligen är intresserad. Jag väljer att se det som en service. Ibland lägger jag in inlägg som är mer som reklamannonser. Det är tex när jag hittar något fint erbjudande eller något som jag tror att ni vill ta del av. Men de inläggen är jättelätta att bara skrolla förbi om de inte intresserar just dig, så jag hoppas att du kan ha överseende med det.  Alternativet är som sagt reklambanners eller betalda samarbeten med olika företag, vilket jag inte jobbat aktivt med sedan jag blev min egen. Kanske gör jag det i framtiden, kanske inte. Har inte fått några seriösa erbjudanden om det, och inte sökt aktivt efter det själv i alla fall. Oavsett är både reklamen och besökssiffrorna jätteviktiga för mig. Precis som för vilket annat magasin som helst som lever av reklamintäkter.

. .

.

Så, nu har jag alltså rett ut det en gång för alla. Bloggen är en för mig viktig och stor inkomstkälla. Den är mitt jobb och det är helt väsentligt att jag har så många besökare som möjligt varje dag för att jag ska kunna fortsätta att blogga och tjäna pengar på det. Det där hör som ni förstår ihop. Om jag tjänar pengar på det, kan jag lägga ned mer tid på bloggen. Tjänar jag inga pengar – då måste jag lägga mer tid på annat. Nu har jag som ni vet flera olika verksamheter, stylingen, inredningsuppdragen, reportagen, skrivandet, fotograferandet och snart butiken, men bloggen är navet och där allt grundar sig. Den är min baby och något jag inte kan tänka mig att leva utan. Det senaste halvåret har det också varit bloggen som dragit in den enskilt absolut största inkomsten i mitt företag, tack vare länkarna. Så om jag som VD för Helena Köhl Home AB skulle välja att sluta att jobba med länkar. Ja då skulle nog jag som Styrelseordförande för samma bolag få lov att ge VD:n kicken! Är ni med? 🙂

.

.

Vad gäller innehållet så är det ett ständigt velande fram och tillbaka ”ska jag skriva om detta, är det verkligen någon som bryr sig” eller ”Herre Gud, nu kan jag inte ta ett enda foto här hemifrån igen, läsarna måste spy på att se samma vinklar och motiv om och om igen”. Till dags dato har jag publicerat 2919 inlägg här i bloggen, så det känns helt klart emellanåt att ”allt är redan fotat och skrivet”. Det är svårt att hålla samma kvalitet rakt igenom, 365 dagar om året, och jag beundrar verkligen bloggare som klarar det. De finns några stycken. Jag drabbas av och till av idétorka och kan verkligen inte komma på ett enda vettigt ord att skriva. Ibland får jag då någon ändå ganska vänlig kommentar om att det märks att jag har idétorka osv, men allra allra oftast är ni hur bussiga och bjussiga som helst och peppar mig att ta det lugnt och inte panika över det. Som nu tex, när jag frågade er om råd och ni vill hjälpa mig på traven. Flera stycken av er ber om ursäkt för att ni har synpunkter. Det är så fint tycker jag. Betyder att ni mina läsare är genomsnälla och goda människor som vill väl. Jag har faktiskt varit mer eller mindre helt förskonad från nättroll i alla år som jag bloggat. Otroligt tacksam för det!

.

.

Ja, det var ungefär det jag ville skriva om detta. Hoppas att ni i och med detta fått en större förståelse för hur jag jobbar, och att ni förstår hur viktiga både länkarna och besökssiffrorna är för mig, och att det är därför jag ibland frågar ”Vad vill ni se mer av?”. Och hur det än är, så kommer jag aldrig någonsin att skriva om något som inte intresserar mig. För det är just det som är grejen med en blogg, att man får skriva och jobba och dela med sig av det man gillar, oavsett och det handlar om inredning, kläder, matlagning eller en vanlig tråkig vardagsbild. Allt kommer från hjärtat på ett eller annat sätt!

.

,

❤ Tack för din tid ❤

.

.

Kram

Helena

.

.

 

Kategorier:

Okategoriserade

8 kommentarer

Vet du, jag tror skillnaden mellan när du hade banners o dyl på Sköna Hem, är inte själva fysiska länkarna i sig, utan att du nu skriver texter som passar till vad som ska säljas i länkarna. Det kan då kännas som om texten är skriven ”runt” länkarna, dvs fabricerad utifrån att vara säljande. Jag tycker du har hittat balansen mycket bättre den senaste månaden, i början blev det lite för mycket. Men jag gillar och följer fortfarande din blogg! Och nu är den väldigt stilren och snygg dessutom. Så lite länkar och reklamsnack kan jag ta! 🙂

Gilla

Jag tycker inte länkarna stör, tvärtom är det som du säger en service för oss. Självklart kan du inte jobba gratis. Kanske tänkte folk att du inte kunde styra över reklamen på Sköna hem och hade överseende, men nu tycker man att du kan bestämma det där själv. Vad vet jag, men lite märkligt är det.
Jobba på som du gör, kanontrevlig blogg!

Gilla

Håller helt med Maria, att länkarna har inte varit problemet utan mer texten runt om, men att det har blivit bättre!
Jag vet inte om min telefon är dålig på att visa bilder, men ibland får jag upp ett inlägg med en bild och typ 7 länkar med en text som säger ”jag ska köpa den här”. Då hade jag uppskattat en bild istället för bara länken! Bara länken blir lite väl ”säljande” tycker jag.

Sen tror jag att skillnaden på banners och den typen av reklam kontra den du (självklart) har idag är att vi läsare tröttnar på bolaget bakom som lägger pop-up reklam, inte specifikt på dig som bloggare. Men när det är länkar i ett inlägg förstår vi att det är du som står bakom inlägget, och då är det svårare att ignorera. Vi vill ju läsa om dig och jag tror att det är lätt hänt att bli besviken av att få flera inlägg med fokus på länkar, istället för att tiden har använts till ett vanligt inlägg (som absolut kan få ha länkar kopplat till inläggets budskap).

Men vill ändå avsluta med det du själv skriver och som Maria fångade upp – det märks att du har testat olika metoder och att det senaste sättet som du verkar mest nöjd med är också det jag tycker funkar bäst! Balansen måste vara skitsvår, men jag tycker du är på riktigt god väg! Bra kämpat! 🙂

Gilla

Så många kloka ord 😊 Jag förstår ditt val till fullo och vill bara undrstryka att jag tycker att du gör helt rätt. Det är bara du och ingen annan som kan avgöra vad och hur du skriver eller länkar på din blogg. Ingen kan leva enbart på likes eller gillanden och för att vi som läser din blogg ska kunna fortsätta att göra det så måste ju du också kunna leva på det du gör – helt naturligt och inget konstigt med det. Jag ser fram emot att få fortsätta läsa din blogg även om den innehåller adlinks 😊👍👍

Gilla

Även jag tycker att balansen med länkar nu har blivit bättre. Ett tag kändes texterna kring länkarna konstruerade och konstlade, som texter som skrivits bara för att få in en länk och då sjönk trovärdigheten. Believe me, jag förstår och tycker VERKLIGEN att du och alla andra influencers ska tjäna pengar på det arbete ni lägger ner, jag försöker bara förklara hur jag som läsare uppfattade länkarna. Bäst tycker jag länkar funkar när de är till ngt som du redan köpt.

Din blogg är en av de få som överlever varje gång jag rensar bland de jag följer. Jag tycker du skriver jättebra, det är kul att följa ditt företagande och en fördel att du är fr Västerås (jag är fr Sala he he) och inte från ngn storstad eftersom det ger lite annan vinkling. Bäst gillar jag när du skriver om inredning och hur man ska tänka, ‘se till att du har en tillräckligt stor matta’ t ex. Kanske ngt om belysning vore kul att ses här näst?

Gilla

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pinkgbacks och trackbacks

%d bloggare gillar detta: