Tips! Kasta inte de små påsarna – använd till detta istället

.

.

God morgon långfredag

.

.

Snön har fullkomligt vräkt ned hela natten här uppe i Lofsdalen, så det är ett riktigt vinterlandskap vi vaknat upp till. Idag blir det ingen skidåkning för min del, jag tänker ägna dagen åt att laga mat. Senare idag blir det påskmiddag här. Vi tyckte att det var lämpligare att äta påskmiddag idag, på långfredagen, än att göra det imorgon på påskaftonen, som kanske är lite mer vanligt, eftersom vi då har ett par dagar kvar att äta rester innan det är dags att åka hem till stan.

.

.

Långfredagen kan ju annars vara en ganska seg dag. Inte så mycket nu för tiden iofs, men tänk hur det var när man var barn… a l l t stängt och inte ens Expressen och Aftonbladet kom ut! Det kändes bara som en enda lång väntan på påskaftonen och påskäggen.

.

.

Så för att ni ska ha något att fördriva tiden med idag, bjussar jag på några minuters avkopplande läsning med tips på vad ni kan använda de där små ”fuktsugarpåsarna” som brukar kunna ligga i typ skokartonger, jackfickor och väskor man köper 🙂

.

.

Here we go:

..

.

1. Tar bort dålig lukt

Du kan lägga dem i kartonger, klädskåp eller förråd. Men också i skor och träningsväskor som luktar illa. Fungerar utmärkt på antika böcker och andra loppisfynd som luktar unket, lägg bara prylen i en påse ihop med några påsar silica gel.

.

.

2. Fuktskadad telefon

Har du fått vatten eller fukt på din mobil, lägg den då i en sluten plastpåse ihop med en eller flera påsar silica gel. Minst ett dygn. Kulorna suger ur fukten. Helst ska du ta ut batteriet och simkortet också. I nödfall kan du använda ris.

.

.

3. Glänsande smycken och bestick

Förvarar du dina smycken ihop med silica gelpåsar i tätt förslutande påsar eller askar håller du fukten borta och smyckena fortsätter vara glänsande längre. Släng också ned ett par påsar i besticklådan så undviker du att få svarta bestick.

.

.

4. Räddar foton och brev

Fotografier, brev och andra pappersdokument blir sämre med tiden. Ett sätt att förlänga deras liv är att förvara dem med silica-påsar som absorberar all fukt i alla fall.

.

.

5. Slipp rost

Du kan även slänga ned några påsar i verktygslådan för att slippa rost. Liksom i asken eller lådan där du förvarar rakbladen.

.

.

6. Slipp imma

Imma på såväl vindrutan i bilen som linsen på kameran är oerhört irriterande. Även här räddar påsarna dig. Lägg en eller par påsar på instrumentbrädan och i kameraväskan. Speciellt om du har en vattenkamera kommer du ha stor nytta av dem.

.

.

7. Badväskan

När du ska åka hem från badet eller semesterresan med blöta badkläder kan det vara bra att ha förberett med silicakulor. De både suger upp fukten och ser till att det inte börjar lukta. Stoppa in allt i en påse som du sedan lägger i väskan.

.

.

8. Förvara fröer

Som de flesta vet ska frön förvaras torrt och svalt så de inte möglar. Lägg dem i en försluten påse eller kartong under vintern, tillsammans med en silicapåse så håller de sig väl tills det blir så-säsong igen.

.

.

9. Torka blommor

Planerar du att torka blommor, gör det i en papperspåse ihop med ett par silica gelpåsar. Det påskyndar processen och gör dessutom blommorna vackrare.

.

.

10. Slipp fukt i fönster

Har du äldre delningsbara fönster hemma kan du lägga påsar emellan för att slippa fukt.

.

..

Tips! Om du märker att påsarna inte fungerar längre kan du stoppa in dem i ugnen på 38 grader i en timme för att ”återladda” sig. När du inte använder dem, förvara i en lufttät påse eller kartong.

.

.

Du kan köpa påsarna! Du måste inte köpa en ny väska för att få de små påsarna. De går faktisk att köpa, till exempel genom att beställa på nätet.

.

.

Silica gel (kiselgel) är ett torkmedel som tar åt sig fukt. Enligt giftcentralen är det ofarligt om man skulle råka få i sig en mindre mängd, trots att det ofta är märkt med ”do not eat” eller ”dangerous”.

.

.

Källa: Smartavardagstips.se

.

.

Jag har inte testat alla de här tipsen själv, så jag kan inte garantera att de fungerar, men jag kommer absolut att testa dem eftersom.

.

.

Kram

Helena

.

.

Kategorier:

Okategoriserade

1 kommentar

Lägg till en respons

Ditt namn, e-postadress och kommentar krävs. Vi kommer inte publicera din e-post.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Följande HTML-taggar kan användas i kommentarfältet: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <pre> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: